Kultur

Blir kalt enfoldige og antisemitter

Sidsel Wold blir kalt araberhore og løgner. Aftenpostens Kristin Solberg blir kalt enfoldig og antisemitt. Det er ekstra sterke reaksjoner på Midtøsten-journalistikk, og hetsen er mer personlig enn ellers, mener Solberg.

- Det er mange som har meninger om hva du gjør som journalist når du dekker konflikter, spesielt i Midtøsten, til en viss grad med Syria og Egypt også. Men akkurat i konflikten mellom Israel og Palestina er det mye mer, det kan egentlig ikke sammenlignes. Det er også en mer personlig hets. Jeg er blitt kalt antisemitt og terrorsympatisør. En skrev nylig «Du må være enfoldig som tror på det du skriver», forteller Aftenpostens korrespondent Kristin Solberg på telefon fra Gaza, der hun dekker konflikten.

Kjeft eller hets kommer regelmessig, og Solberg forteller at journalistene som rapporterer derfra deler opplevelsene.

- Kjeften kommer nesten utelukkende fra den ene siden, men jeg har også opplevd reaksjoner fra den andre. Jeg hadde tvitret en hel dag om konsekvensene av luftangrep fra Israel da jeg skrev en tweet om raketter mot Israel. Da fikk jeg høre at jeg ikke skrev om at barn ble drept i Gaza, sier hun.

På Facebook

Det var for litt over en uke siden at Facebook-gruppen «Vi krever Sidsel Wold FJERNET! Hun er antisemitist! En skam for Norge» ble opprettet som en reaksjon på NRK-korrespondent Sidsel Wolds dekning av konflikten på Gaza. Siden har flere medier skrevet om hetsen og reaksjonene Wold opplever på sin journalistikk. En representant for det israelske utenriksdepartementet har også deltatt i debatten på Facebook, der han påsto at han kjente Wold fra før og at hun har pleid å lyve til ham. NRK har bedt om en unnskyldning fra mannen, som kalte Wold bedragersk, men ifølge nyhetsdirektør Per Arne Kalbakk i NRK har de ikke mottatt dette.

- Det er ikke noe problem for meg at noen mener noe om vår dekning av konflikten, men jeg har gjort det klart at jeg synes det er uakseptabelt når det framstilles feilaktige beskyldninger om løgn, sier han.

Kalbakk forteller at NRK får mange reaksjoner når de dekker Midtøsten-konflikten.

- Reaksjonene fra Israel-venner skriver seg kanskje tilbake fra den tida da NRK var det eneste etermediet. Jeg kan ikke se noen påviselig grunn i vinkling og dekning som tilsier at vi skal få flere reaksjoner enn andre, sier han.

Personlig

Kalbakk mener imidlertid at Sidsel Wold får flere reaksjoner enn andre journalister fra NRK.

- Hun får mer, i hvert fall i denne runden. Det er flere typer kritikk det er snakk om. Netthetsen som går på henne som person, der hun blir kalt araberhore og antisemitt, rammer nok kvinner i større grad enn menn. Men kritikken som går mer på det faglige, tror jeg handler om at hun som journalist går tett på og viser fram dem som blir rammet. Hennes evne til å formidle grusomheten og fortvilelsen i det, gjør at de som er uenige i palestinernes sak, reagerer sterkt på skildringene, sier Kalbakk.

Tirsdag i forrige uke la Sidsel Wold ut en melding på sin egen Facebook-side der hun ba alle som mislikte arbeidet hennes om å fjerne seg som venner av henne på det sosiale mediet. «Jeg er lei av å lese at jeg bør brennes på et bål, at jeg er en løgner og en araberhore», skrev hun.

Per Arne Kalbakk understreker at Wold er en erfaren journalist som har opplevd slikt før.

- Men det er klart at det går inn på en, og det er viktig å si ifra om at det er uakseptabelt, sier han.

Også Odd Karsten Tveit fikk mye kjeft da han var korrespondent i området, forteller Kalbakk, og NRK er forberedt på at Jan Espen Kruse, som reiser ned for å dekke konflikten denne uka, også kan få reaksjoner.

TV-reportere

Også Dagsavisens reporter i Israel, Roger Hercz, opplever jevnlig å få sterke reaksjoner på det han skriver om Midtøsten-konflikten.

- Konflikten er så opphetet at når man skriver om den, så er det ingen vei utenom disse reaksjonene. Det er sinte reaksjoner fra begge sider. Denne konflikten engasjerer virkelig mye mer enn noe annet, sier han.

Kristin Solberg tror Sidsel Wold får ekstra mange reaksjoner fordi hun har jobbet med konflikten lenge og fordi hun rapporterer så godt og ærlig om det som skjer på bakken.

- Jeg tror nok også at TV-reportere alltid vil være mer synlige enn avisreportere, og siden hun har vært her så lenge, så er hun nok blitt lagt ekstra merke til. Men dette opplever til og med journalister som sitter i Norge og dekker konflikten, sier Solberg.

Også i VGs utenriksavdeling merker de reaksjoner når de dekker konflikten, forteller utenriksjournalist og tidligere styreleder i Internasjonal Reporter Stian Eisenträger.

- Det er en konflikt som vekker sterke følelser blant folk, og noen av tilbakemeldingene vi får, er ubehagelige. Men vi får beskyldninger fra alle hold, omtrent, så jeg tolker det som et tegn på at vi klarer å være balanserte, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen