Kultur

Widvey hasteevaluerer festivaler

Kulturdepartementet intensiverer evalueringen av festivalene som mottar 80 millioner i støtte i år, og har bedt Kulturrådet om vurdering av fire musikkfestivaler ekstra innen årsskiftet. - Uryddig, mener forsker.

Knutepunktordningen bør evalueres av utenforstående, ikke av Kulturrådet, mener forsker Dagsavisen har vært i kontakt med.

- Prosessen rundt evalueringene av knutepunktfestivalene har vært uryddig, og vi har vært kritiske til departementets framgangsmåte i flere år, sier Ole Marius Hylland i Telemarksforskning til Dagsavisen.

Hvert år siden 2010 har Kulturdepartementet evaluert to knutepunktfestivaler for å undersøke om de innfrir kriteriene for å få fast post på statsbudsjettet. Men nå blir det fortgang i sakene.

Departementet bekrefter overfor Dagsavisen at de i år har bedt Kulturrådet om kunstneriske vurderinger av ytterligere fire musikkfestivaler, for at alle festivalene skal være ferdig evaluert.

- Departementet har ønsket å forsere dette noe, slik at vi kan få en helhetlig gjennomgang av knutepunktordningen i 2015. Evaluering av hver enkelt festival er et viktig grunnlag for gjennomgang av ordningen, sier statssekretær Bjørgulv Vinje Borgundvaag.

Finnes ikke rapport

En evaluering av hele ordningen er vel og bra, mener kulturforsker Ole Marius Hylland. Men det er problematisk at det er så liten åpenhet rundt evalueringene som hittil har vært gjort av hver enkelt festival, mener han.

- Vårt argument er at ting bør være så offentlig og åpent som mulig. Evalueringene bør være tilgjengelig med én gang de er gjennomført, sier han.

Departementets konklusjoner om knutepunktfestivalene, som har vært evaluert gjennom årene, har vært å finne i form av noen få setninger i departementets budsjetter, men det finnes ingen endelig rapport som viser hvordan departementet har foretatt den endelige evalueringen av hver festival. Departementet opplyser overfor Dagsavisen at evalueringene er gjort på bakgrunn av rapporter fra Kulturrådet og lokale aktører samt festivalenes egenevaluering, som man kan søke innsyn i.

God måloppnåelse

Det er Molde jazzfestival, Olavsfestdagene, Festspillene i Nord-Norge, Ultima, Festspillene i Bergen og Festspillene i Elverum som hittil har blitt evaluert av departementet, og en gjennomgang Dagsavisen har gjort av de siste årenes proposisjoner, viser dette:

Departementet mener alle festivalene med unntak av én har vist god måloppnåelse.

Ved Festspillene i Elverum, Festspillene i Nord-Norge, Moldejazzen og Ultima vises det til at festivalene må videreutvikle sitt samarbeid og sin dialog med andre aktører.

Olavsfestdagene har ifølge departementet vist en utilstrekkelig måloppnåelse, og ble bedt om å framlegge en plan for hvordan de skulle utbedre dette.

Misnøye

Selv om de fleste festivalene har fått ståkarakter fra departementet, er ikke alle like fornøyde med knutepunktfestivalene. Ordningen virker konkurransevridende, har bransjefolk argumentert med, sist i Dagens Næringsliv i går, der Countryfestivalen på Seljord anklager Notodden Bluesfestival for å bruke statlige kroner på å booke «deres» artister.

For en tid tilbake ble det også skrevet om at Kulturrådets kunstneriske vurdering av Festspillene i Bergen konkluderte med at festivalen burde vært mer nyskapende. Dette framgår imidlertid ikke i departementets endelige evaluering av festivalen.

Klart for debatt

Kulturrådets fagutvalgleder for arrangørstøtte, Arnfinn Bjerkestrand, understreker at Kulturrådets vurderinger kun er én bit av departementets evaluering av festivalene.

- Hva departementet til slutt ser etter, er ikke så kjent for meg. Men når en festival er på en så tung ordning som knutepunktordningen, er det trolig at de oppnår de fleste målene som har vært satt politisk, sier Bjerkestrand.

Han ser fram til en debatt neste år om hvorvidt knutepunktordningen er hensiktsmessig å beholde.

- Da spørs det om man synes det er riktig å dele Festival-Norge inn i to separate sektorer, der 100 festivaler får omtrent 45 millioner og 12 får 80 millioner, sier han.

Kulturforsker Ole Marius Hylland mener det er naturlig at departementet til neste år lyser ut evalueringsoppdraget til en ekstern aktør.

- Departementet har kompetanse på mye, men ikke når det gjelder slike evalueringer og det kulturfaglige, sier han.

bente.rognan.gravklev@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen