Kultur

Elsket å jobbe med Liv Ullmann

- Å spille frøken Julie var en stor opplevelse for meg fordi jeg er så stor fan av Liv Ullmann, sier Jessica Chastain om rollen i Ullmanns nye film «Miss Julie».

Jessica Chastain hadde en stor opplevelse gjennom rollen i Liv Ullmanns kommende film. FOTO: ALBERTO PIZZOLI/AFP/NTB SCANPIX

- Liv er en av de mest briljante skuespillerne i hele verden, fastslår Jessica Chastain

Hun spiller hovedrollen i Liv UIlmanns ferdiginnspilte «Miss Julie», basert på August Strindbergs drama. Chastain er på filmfestivalen i Cannes med filmen «The Disapperance Of Eleanor Rigby», et drømmeprosjekt som hun selv har vært med å produsere fra langt tilbake, før hun ble en av Hollywoods store stjerner med to Oscar-nominasjoner og roller i filmer som «Barnepiken» og «Zero Dark Thirty».

I tiden som kommer vil statusen hennes vokse ytterligere, gjennom roller i Christopher Nolans «Interstellar» og som Marilyn Monroe i «Blonde». Og som Ullmanns «Miss Julie». Da vi møtte henne var hun svært opptatt av opplevelsen det var å spille under Ullmanns regi.

Sårt for Ullmann

- Liv fortalte meg at hun aldri fikk muligheten til å spille rollen som frøken Julie selv, noe som var sårt for henne, sier hun til Dagsavisen.

- På en måte var denne innspillingen første gangen i løpet av min karriere at jeg overga meg helt til en annen regissør og skuespiller, nærmest som i en eksorsisme, hvor Liv og jeg sammen spilte Julie. Jeg ble hennes redskap og den endelige muligheten for henne til å spille frøken Julie. Jeg vet det høres rart ut, men det var noe vi begge vant på, og gjennom oss som en enhet fikk vi fram karakteren, sier Chastain.

«Miss Julie» skal være tro mot teaterets formspråk, og ble innspilt i Irland. Den er Liv Ullmanns første regifilm siden «Trolösa» i 2000, og det er store forventninger knyttet til filmen og rollene, hvor Chastain spiller mot Colin Farrell og Samantha Morton. Chastain kan ikke få fullrost den krevende prosessen nok, og er åpenbart bergtatt av Ullmann.

- Jeg har aldri delt en rolle med en annen skuespiller på en slik måte tidligere. Det var intenst og utmattende, også fordi Julie er på et vanskelig punkt i livet når vi møter henne i stykket, men alt i alt utrolig givende, sier hun.

Ikke til Cannes

- Hvordan var Liv Ullmann som regissør under en slik prosess?

- Det var bare vakkert. Liv er en sensitiv sjel, og veldig emosjonell og forståelsesfull. Jeg elsket å jobbe med henne, og hun er nå en av tre kvinnelige regissører som jeg er glad for å ha jobbet med. Liv Ullmann, Katryn Bigelow og Aimee Mann, sier Chastain.

- Det var lenge et håp om å se filmen her i Cannes, men slik ble det ikke?

- Ja, jeg vet! Jeg hadde også håpet det. Jeg er så interessert i å følge denne historien om hvor «Miss Julie» ender opp, sier Chastain, uten at hun vil gå nærmere inn på de videre planene.

I hvert fall i Norge var «alle» sikre på at «Miss Julie» skulle bli tatt ut til Cannes. Også fordi Ullmann har et nært forhold til filmfestivalen som tidligere jurypresident. Dagsavisen vet at filmen figurerte på kortlisten helt til programmet ble satt.

- Alt dette handler om politikk, sier en fransk kilde tett på prosessen, som mener årsaken til at den ikke nådde opp kan være så enkel som at filmen allerede var solgt for visning på fransk kino lenge før festivalen.

Nå er norsk premiere i Haugesund eller festivaler som Venezia og Toronto de mest åpenbare mulighetene for å lansere filmen på en større festival.

Mode Steinkjer

Mode Steinkjer

Kulturredaktør i Dagsavisen