Kultur

Strømmer til museer

Oslos samtidskunstmuseer opplever stadig flere skuelystne gjennom dørene. Stenersenmuseet ligger an til en nær firedobling av besøket fra i fjor, mens Astrup Fearnley Museet har opplevd det samme siden flyttingen til Tjuvholmen.

Samtidskunst trekker publikum til gallerier og museer. Stenersenmuseet har hittil i 2014 nådd nesten halvparten så mange besøkende som de hadde i hele fjor. Siden åpningen 24. januar har museet hatt vel 4.000 gjennom dørene. Det er utstillingen med Sverre Koren Bjertnæs som har trukket folk til museet denne vinteren. I utstillingen viser han arbeider i flere medier; maleri, film og skulpturinstallasjon. Bjertnæs er et kjent navn innen samtidskunsten, og særlig hans malerier har fått stor oppmerksomhet.

Stenersen-arving Sten Stenersen jr. er glad for de gode besøkstallene og Bjertnæs-utstillingen som pågår nå.

- Det er klart det er viktig med gode besøkstall. Og for å få det, må vi ha kunstnere som trekker folk, sier Stenersen jr. til Dagsavisen.

Stenersenmuseet har hatt fallende besøkstall i flere år. I løpet av fjorårets første måned var det kun 1160 besøkende innom museet i Vika i Oslo. Museet satser også på gratis omvisninger, til dem som har løst billett, søndager.

Fornøyde publikummere

På Stenersenmuseet treffer Dagsavisen familien Johansen som er på Bjertnæs-utstillingen. De har som så mange andre nordmenn stor interesse for kunst.

- Vi er vel på en tre-fire utstillinger i året, sier Geir Arne Johansen der han rusler blant verkene sammen med Frøydis og Are.

De har lest om utstillingen og syntes det hørtes spennende ut.

- Det er mye interessant her, sier han og familien nikker bekreftende.

Sverre Schyberg Olsen som selv er kunstner er på Bjertnæs-utstillingen for andre gang. Han mener norsk samtidskunst holder et høyt nivå og at det kanskje er grunnen til den økende interessen.

- Særlig liker jeg videoen som er her, sier han der han skuer utover verkene.

Gode tall

Stenersenmuseet hadde ifølge årsberetningen i 2012 et besøk på 27.000 i 2010, 17.192 i 2011, 18.169 i 2012 og 10.245 totalt i 2013. Fortsetter trenden, ligger museet an til nesten å firedoble besøkstallene i år sammenlignet med 2013.

Stenersen jr. ivrer dessuten for det videre programmet til Stenersenmuseet der det vil bli verker fra både Carl Fredrik Hill og den kjente koloristen Ludvig Karsten.

- Karsten har ikke vært vist siden 1995, da han ble vist på Henie Onstad, forteller Stenersen jr.

Samtidig stiller han seg positiv til flytteplanene til Lambda i Bjørvika, og tror det vil slå ut i enda bedre besøkstall.

Astrup Fearnley

Også Astrup Fearnley Museet opplever gode besøkstall. Deres utstilling med Bjarne Melgaard har fått mye oppmerksomhet og hele 26.000 har tatt turen ned til Tjuvholmen og museet der. Nå har de flere parallelle utstillinger og en samling, så det er ingen eksakte tall på hvor mange som har besøkt akkurat denne utstillingen, men tallene er gode. Direktør ved museet, Gunnar B. Kvaran tror nordmenn er opptatt av samtidskunst.

- Det en stor interesse for samtidskunst, noe som har pågått i Europa en periode allerede. Vi merket helt klart en økning i besøket da vi flyttet ned til Tjuvholmen. Det er en sammenheng mellom kunsten, samlingen, beliggenheten og arkitekturen, sier Kvaran. Han kan fortelle at museet har et besøk på mellom 5.000 og 10.000 i uka - omtrent en firedobling året sett under ett.

Han trekker også fram at både kunst- og livsstilmagasiner som har tatt til seg samtidskunsten, kafeer og den urbane opplevelsen av å gå rundt i byen er en del av det hele.

- Nordmenn er glade i å gå en tur, sier direktøren.

Og akkurat det å ta seg en spasertur langs sjøen er fristende for mange. Men han legger heller ikke skjul på at selve bygget museet ligger i er en attraksjon i seg selv, og det alene trekker folk.

I Oslo er det dessuten en rekke kommersielle gallerier som satser på samtidskunst og i sum øker dette interessen blant borgerne.

- Det er en ny bykultur, og samtidskunsten er en del av denne trenden, legger han til.

Samtidsmuseet

Samtidig opplever Nasjonalmuseet for samtidskunst stor pågang. Utstillingen med Kjartan Slettemark, som ble avsluttet i går, har vært en dundrende suksess.

- Ja, vi har hatt godt besøk, sier pressekonsulent Eva Amine Wold Engeset ved Nasjonalmuseet.

Der har drøyt 23.000 løst billett for å se verkene av Kjartan Slettemark siden åpningen i september i fjor. Totalt var det hele 42.547 som løste billett til museet på Bankplassen i Oslo. I 2012 var besøkstallene på 41.466, dermed er det en liten økning på omtrent 1.000 besøkende fra 2012 til 2013.

espen.rusdal@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen