Kultur

Beskyldes for å begrense ytringsfriheten

KRANGLER: Da en museumsdirektør kalte Frp nasjonalistisk, tok kulturministeren personlig kontakt. Telefonen ble tatt fordi Frp ønsket mer informasjon om saken, sier kulturdepartementet. Nå må Widvey svare for seg i Stortinget.

«Nasjonalistpartier - som Frp - er farlige; de bagatelliserer begreper som menneskelig fellesfølelse, menneskerettigheter og likhet». Det skrev direktør Pontus Kyander ved Trondheim Kunstmuseum i museets vårprogram, som tar for seg grunnlovsjubileet, nasjoner og nasjonalisme. Da kulturminister Thorhild Widvey (H) fikk snusen i det, tok hun direkte kontakt med styrelederen for museene i Sør-Trøndelag (Mist), Rasmus Brodtkorb (statssekretær Julie Brodtkorbs bror, journ. anm.), og krevde svar på om dette var museenes offisielle holdning.

Etter kulturministerens telefon, fikk Frp-kritiker og museumsdirektør Kyander så ørene flagret på sms. «Hei, vet ikke hva du har gang i, men nå har du klart å få satt i gang et helvetes leven», er begynnelsen på smsen sendt fra direktøren i Mist, Suzette Paasche, til Kyander.

Les også: Widvey på glattisen igjen

Skylder på Frp

Nå er det kulturministeren som får så ørene flagrer. Nestleder i Frp, Per Sandberg, mener Widveys oppførsel er uakseptabel.

- Jeg er irritert, fordi kulturministeren har ødelagt hele saken. Nå har jeg mistet muligheten til å komme Kyander i møte gjennom debatt, fordi saken har fått et helt annet fokus, sier Sandberg til Dagsavisen.

Han mener ikke overraskende at Kyander tar feil i sine påstander om Frp, men forsvarer «for alt i verden» rett til å ytre seg.

Kulturdepartementet opplyser til Dagsavisen at telefonen fra statsråden ble tatt på bakgrunn av et ønske fra Frp om mer informasjon. Den versjonen avviser Sandberg tvert.

- Vår kommunikasjonssjef ringte for å få vite hvordan eierstrukturen var knyttet til dette museet. Vi har ikke ringt for å få kulturministeren til å ringe noen. Langt der ifra. Så hvis de prøver å påstå det, så er hun frekkere enn, ja ... Det er rett og slett en usannhet, sier Sandberg.

- Problematisk

Kulturministeren vil ikke si hva hun har sagt, men sier hun kun ringte for å få vite mer om hva saken dreide seg om, og fastholder at hun ikke har instruert noen.

- Når jeg ser hvordan denne saken har utviklet seg, og at jeg blir mistenkt for å prøve å begrense ytringsfriheten, så ser jeg at jeg kanskje ikke burde tatt den telefonen, sier kulturminister Thorhild Widvey (H) til Dagsavisen.

Direktør Karin Hindsbo for KODE, Kunstmuseene i Bergen, mener det er svært viktig at kulturministeren er åpen om hva hun har sagt til styrelederen.

- Jeg mener generelt at det er problematisk at man utnytter en posisjon for å legge føringer, hvis det er det hun har gjort. Men kulturinstitusjonen har også forpliktelse for å kvalitetssikre det de slipper ut i det offentlige rom, sier Hindsbo.

Hun får støtte fra Audun Eckhoff, direktør for Nasjonalmuseet i Oslo.

- Det virker som en litt klønete opptreden fra den politiske ledelsen å ta direkte kontakt i saken. Det kan lett tolkes som en politisk inngripen i ytringsfriheten og kulturinstitusjonenes styring over egen virksomhet. Selv om dette kanskje ikke var hensikten, sier han.

Må svare i Stortinget

Stortingsrepresentant Snorre Valen (SV) fra Sør-Trøndelag vil at statsråden redegjør for Stortinget hvor sterk ordbruk en kan ha om et regjeringsparti før kulturministeren mener hun må gripe inn.

- Det er rettsvesenet som avgjør grensene for ytringsfriheten. Kulturministeren viser mangel på grunnleggende rolleforståelse, mener han.

SVs representant i kontroll- og konstitusjonskomiteen, Karin Andersen, varsler at hun også kommer til å ta opp saken i komiteen, for videre undersøkelser. SV får støtte av Miljøpartiet de Grønne. Også komitéleder Martin Kolberg (Ap) mener det kan bli aktuelt å ta saken videre.

- En statsråd burde ikke under noen omstendigheter engasjere seg på denne måten, og skape frykt. Det er i strid med grunnlovens bestemmelser om ytringsfriheten, sier Kolberg.

Høyre og Senterpartiet ser ikke noen grunn til at dette er en sak for kontrollkomiteen. Venstres Abid Raja er avventende, og vil til bunns i saken før han konkluderer.

- Men på generell basis vil jeg si at ikke alle klønete og ukloke handlinger fra statsråder er kontroll- og konstitusjonsmat, sier han.

kultur@dagsavisen.no

Dette er saken

Kulturminister Thorhild Widvey har fått sterk kritikk for å ha tatt en telefon til styrelederen ved Trondheim Kunstmuseum etter at museumsdirektør Pontus Kyander i museets vårprogram skriver at Frp er et farlig nasjonalistparti.

Kulturministeren skal ha fått en e-post fra sin politiske rådgiver tirsdag kveld med informasjon om at dette kunne bli en sak i mediene.

Styreleder for museet, som for øvrig er bror til Julie Brodtkorb ved Statsministerens kontor, fikk så en telefon fra Widvey.

Kulturdepartementet har også kontaktet administrerende direktør for Museene i Sør-Trøndelag.

At kulturministeren har blandet seg inn på denne måten vekker sterke reaksjoner, og SV ønsker at ministeren skal redegjøre om saken for Stortingets kontroll- og konstitusjonskomité.

Kilde: NTB, Klassekampen, Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: