Kultur

Russerne kommer!

Etter at TV 2 har sagt «da» til den ambisiøse thrillerserien «Okkupert», blir det innspillingsstart på den nye norske dramasatsingen denne våren.

Serien med prislapp på over 80 millioner kroner er en av de dyreste norske TV-satsingene på dramafronten. Den er basert på en idé av Jo Nesbø. Handlingen foregår i et Norge okkupert av Russland, som vil ha norske oljemilliarder.

Dramaredaktør Christopher Haug i TV 2 ser ikke bort fra at realismen i «Okkupert» vil bli gjenstand for debatt, med tanke på reaksjonene knyttet til NRK-serien «Mammon» i vinter.

- I «Okkupert» er det mange sider å diskutere. Dette er en tenkt situasjon, men det gjelder å skape en realisme i premisset man setter, sier Haug.

I tillegg kommer spørsmål som om skuespillerne skal snakke norsk, russisk eller engelsk, innenfor rammen av seriens norske, virkelighetsnære univers.

«Okkupert» er del av TV 2s nye offensiv på norsk drama, som innledes med krimserien «Det tredje øyet» så snart vinter-OL er over. Ifølge den svenske filmprodusenten Yellow Birds hjemmeside er «Okkupert» en kompleks politisk thriller som utspiller seg i en ikke altfor fjern framtid, hvor russerne har iscenesatt en udramatisk okkupasjon av Norge.

«Den offisielle versjonen er at russene vil sikre oljeimporten for resten av verden, og at de kommer til å trekke seg ut så snart de har klart dette. Den virkelige planen er å kontrollere oljen og passe på at gevinsten havner på russiske hender. Okkupasjonsmakten har heller ikke planer om å forlate Norge», skriver filmselskapet på sin hjemmeside.

«Okkupert» er storsatsingen som TV 2 gikk inn i da NRK trakk seg i fjor høst. Nå er arbeidet med å finne de rette skuespillerne godt i gang, før innspillingen skal starte om 12 uker.

«Okkupert» er en europeisk samproduksjon, og den første dramaserien det fransktyske TV-selskapet Arte er med på.

- Arte elsker ideen. Dette er noe annet enn en vanlig krim, og de satser gjerne på prestisjeprosjekter, sier produsent Marianne Gray i Yellow Bird, selskapet bak blant annet film og TV-versjonen av Jo Nesbøs roman «Hodejegerne».

Seriens hovedregissør er Erik Skjoldbjærg, sist aktuell på kino med «Pionér». «Okkupert» er også solgt til flere utenlandske TV-selskap, selv om manuset til serien på ti episoder ennå ikke er ferdig. Opplysninger om oppkjøperne, eller om seriens skuespillerbesetning ønsker ikke produsentene å røpe før alle detaljer er avklart.

reidar.spigseth@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen