Kultur

Stenersenmuseet på stedet hvil

- Vi har sagt klart fra hva vi ønsker for Stenersenmuseet, gjort det vi kan og fått kjeft for det, sier Sten Stenersen sr. etter gårsdagens møte med direktør Gro Balas og kulturbyråd Hallstein Bjercke.

Stenersen-arvingene er skuffet over at deres forslag om å skille Stenersenmuseet ut fra Munch-etaten, slik Dagsavisen skrev i går, ikke tas videre. Rolf Stenersens sønn Sten Stenersen sr. og sønnesønn Sten Stenersen jr. er bekymret over det de oppfatter som en sterk nedbygging av Stenersenmuseet etter at det ble innlemmet i Munch-etaten. De kritiserer ledelsen ved Munch-museet.

- Kjølig mottatt

- For et par måneder siden ble vi oppfordret til å skrive en bekymringsmelding til byrådsavdelingen for kultur og næring, og det gjorde vi 11. september. Siden hørte vi ikke mer, men purret og ble invitert til møte i dag. Det gikk ikke bra, vi fikk en kjølig mottakelse på grunn av at det har vært flere presseoppslag om saken. Kommunen liker veldig dårlig forslaget om at Stenersenmuseet skal fristilles og sier museet kommer til å få det veldig bra i det nye bygget til Munch-museet, men det kommer til å ta tid, sier Sten Stenersen sr.

Han legger at de ikke kom videre med saken.

- Vårt primære mål er at museet må komme seg ut av Munch-etaten. Vi ble først underrettet etter at kommunen hadde tatt beslutningen om å opprette etaten. Nå ønsker vi at museet kommer inn under kulturetaten på linje med Vigeland-museet, skyter Sten Stenersen jr. inn.

Personalproblemene ved museet gjør situasjonen ekstra vanskelig, sier han.

Arvingenes ankepunkter

Stenersen-arvingene lister opp følgende årsaker til at de vil ha Stenersenmuseet ut av Munch-etaten:

* * Utstillingsbudsjettet er kuttet drastisk ned.

* * Stenersenmuseet er blitt fratatt alle mulige inntektskilder, inkludert billettinntekter.

* * Museumslederen er fratatt personalansvar og fjernes fra ledergruppen i Munch-etaten.

* * Personalet er redusert ved at noen av dem arbeider for Munch-museet.

VG Nett skrev i går at Stenersen-arvingene krever at ledelsen i Oslo kommune suspenderer Munch-museets direktør inntil konfliktene ved museet er løst.

- Det stemmer ikke helt, vi kan ikke kreve noe slikt. Men det kunne kanskje lettet på situasjonen. Det er vanskelig å drifte Stenersenmuseet når ikke den daglige leder er på plass. Det er kommunens sak å ordne opp, sier de to Stenersen-arvingene.

Museum i motgang

Rolf E. Stenersens samling ble tidligere oppbevart i Munch-museet.

- Rundt 88 forskjellige kunstnere er representert og jeg tror samlingens verdi i dag ligger på én milliard kroner, sier Sten Stenersen jr.

Gaven lå gjemt i mange år. Det tok 56 år før Stenersenmuseet ble opprettet. Til sammenligning tok det to år fra Bergen fikk den andre samlingen til Rolf Stenersen og til den var i hus.

- Det Stenersenmuseet har bygd opp i løpet av 17 år, er revet ned på ett år. Jeg er glad min far slapp å oppleve dette. Vi har nå gjort det vi kan og bare fått kjeft for det, sier Stenersen sr.

Oslo kommune har det juridiske eierforholdet til Stenersen-samlingen.

- Kommunen har et stort moralsk ansvar. Det eneste vi kan forholde oss til, er gavebrevet min far ga til kommunen. Vi har kommet med innspill til hvordan kommunen kan løse problemene, sier Stenersen sr.

Fornøyd med møtet

Kulturbyråd Hallstein Bjercke er ikke enig med Stenersen-arvingene i at møtet ikke gikk bra:

- Jeg opplevde at det var et godt møte og at vi hadde en god og direkte dialog. Både arvingene og jeg er opptatt av Stenersenmuseets ve og vel. De har fått tatt opp det de har vært opptatt av.

- Jeg er overbevist om at det beste for museet er å flytte inn i et feiende flott nybygg, sier Bjercke.

- Det trekker ut, hva skjer framover?

- Jeg jobber for at beslutningen om hvor det nye museumsbygget skal komme tas før jul, sier kulturbyråden.

Direktør Gro Balas ønsket ikke å uttale seg om møtet til Dagsavisen.

mona.larsen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen