Kultur

Strikk, foto og videokunst

Aldri har så mange søkt om

Mørke, mystiske rom, en sofa og et bord med rester etter en tøff fest er bare noen av ingrediensene når Høstutstillingen åpner dørene. Det er stor variasjon både i innhold og uttrykk blant de 116 verkene.

– Vi har prøvd å holde fast ved det som er karakteristisk for Høstutstillingen og har prøvd å få best mulig søkere, sa juryleder Arne Revheim da dørene ble åpnet for pressen i går.

I alt 2.221 søkte om å få delta på årets utstilling, 244 gikk videre til andre runde, og 93 kunstnere slapp inn.

Prisvinnerne

Årets utstilling er preget av store tekstiler, videokunst og maleri, og hver lørdag er det performance utført av Kjetil Berge, Marthe Ramm Fortun og Rita Marhaug.

– Vi registrerer også at det er tatt inn ganske mye foto, men vi har hatt fokus på enkeltarbeider, sier Revheim og legger til at 1. og 2. juryering skjedde før og etter 22/7.

– Den andre juryeringen ble preget av dette, for vi fikk en ny virkelighet å forholde oss til. Det eneste arbeidet med direkte tilknytning til dette er Bård Asks tekstbaserte verk, forteller Revheim.

Men det var tekstil- og videokunst som ble priset i går.

Den største av prisene, Høstutstillingsprisen/Bildende Kunstneres Hjelpefonds kunstpris på 100.000 kroner, går til Aurora Passero for det vevde verket «Fan Their Hearts, Inflame Them More». Norske Kunstforeningers debutantpris på 50.000 kroner tildeles Serhed Waledkhani som ble framhevet som et åpenbart talent innen sitt felt. Han deltar på utstillingen med videoanimasjonen «Flukt». Den tredje prisen er Fine Arts pris på 25.000 kroner, og den får Kari Steihaug for sin store tekstilinstallasjon «Etter markedet». Den siste av prisene er Den Franske Pris som deles ut annethvert år til en ung kunstner som får et arbeidsopphold i Frankrike. Hvem som er den heldige, avsløres ikke før neste lørdag.

Resteplukker

Kari Steihaugs store tekstilinstallasjon bretter seg ut fra veggen og brer seg godt ut over gulvet i overlyssalen i andre etasje.

– Jeg er glad for overlyset, det er fint å stille ut her, sier Kari Steihaug og legger til at det er stas å få Fine Arts pris.

Hennes installasjon renner ut av et strikket maleri etter den franske maleren Jean François Millets «Aksplukkere».

– Jeg tar utgangspunkt i Millets bilde. Det er et vakkert bilde med flotte farger. Et bilde som har opptatt meg mye. Menneskene i bildet plukker aks etter innhøstingen. Jeg går på markeder, blant annet loppemarkeder, og plukker ting som folk ikke vil ha. Redder noe og tar vare på noe, sier Steihaug.

Debutantpris

– Hva er det med strikking?

– Strikking er et arbeid med mange muligheter. Det er forskjellige måter å gå inn i arbeidet på, sier Kari Steihaug som har samlet uferdige og avlagte strikkearbeider i mange år. Den unge kurderen Serhed Waledkhani (22) fra Iran fikk Norske Kunstforeningers debutantpris. I tillegg til pengene får han mulighet til å vise en utstilling i et antall kunstforeninger rundt i landet. Prisen gis i samarbeid med NorgesGruppen. Waledkhanis videoverk tar utgangspunkt i hans egen families og kurdernes historie. Han studerer ved Kunstakademiet i Trondheim.

Også kunstneren Roghih Asgori Torvund har hentet materiale til sine videoarbeider fra hjemlandet Iran.

– Jeg møtte unge irakiske flyktninger og laget video med dem. De hadde laget et eget sted der de kunne definere sin egen sorg, sier Torvund om videoen «The Sound of his falling tears».

Hun deltar på Høstutstillingen for første gang.

I nylonveven

Aurora Passero, som får Høstutstillingens pris på 100.000 kroner, er også en av debutantene. Hun prises for et stort vevd arbeid i nylon.

– Nå kan jeg se meg om etter atelier, det er det viktigste, sier en glad prisvinner.

– Fikk du nyss om prisen på forhånd?

– Ja, nei, du skjønner, telefonen ringte, men jeg tok den ikke, for jeg trodde det var purring på en regning, sier Passero lattermildt.

Tittelen på verket har hun tatt fra «Odysseen».

– Jeg har alltid vært fascinert av det forføreriske i den historien, sier Aurora Passero.

Hennes nylonvevde arbeid måler fem ganger sju meter og går fra gulv til tak.

– I dag lager jeg ting jeg deler opp og tar med meg. Derfor ønsker jeg meg et stort atelier, sier en optimistisk prisvinner.

Mer fra Dagsavisen