Kultur

Ayia Napas andre ansikt

Med Ayia Napa som base kan du feriere på begge de to delene av Kypros,

– Det är jätteskönt, roper Ture (6) til lillebror Svante (3).

De har falt pladask for hav og sand, som barn gjerne gjør når sola skinner fra en skyfri himmel.

Mor og far – Fia (41) og Johan Barkman (37) fra Stockholm – har vært i den kypriotiske byen før. Det var før barna kom, og den gang ble nattklubbene oppsøkt av det svenske ekteparet.

– Den tida er forbi. Nå vil vi bare slappe av på stranda sammen med barna, ler Fia Barkman.

De fleste har fått med seg uanstendige historier fra det utsvevende nattelivet i sentrum av Ayia Napa sommerstid. Men reiser du utenom høysesong, eller velger dine veier med omhu, kan byen også være et godt utgangspunkt for en innholdsrik ferie med sykling, dykking, leiebil og flotte naturopplevelser.

Her i det sørøstlige hjørnet av Kypros er naturen kjent for å være ekstra vakker, både langs de små kystveiene og under vannflaten.

Under og på vann

Seks engelske froskemenn hopper i havet i tur og orden rett nedenfor den knøttlille kirken Ayi Anargyri på Capo Greko, noen kilometer fra Ayia Napa. Den ene av dem, Bob Harvey, har dykket her mange ganger før.

– Dette dykkestedet er best kjent for sine grotter. Nå skal vi svømme inn i en undersjøisk grotte rundt neset der, sier dykkerinstruktøren og peker.

Han forteller om et rikt marint liv, med blant annet klovnefisk, papegøyefisk og ekornfisk. Ellers er det mulig å se blekksprut, murener og piggrokker.

– Opp gjennom tidene må det forresten ha gått ned mange båter her. Havbunnen er full av antikke krukker, opplyser Harvey før han går under.

Utenfor Larnaka ligger det svenskbygde lasteskipet Zenobia, som sank på jomfruturen i 1980. Skipsvraket, som blant annet var lastet med biler, er omtalt som verdens fjerde beste vrak å dykke i.

Liker du deg ikke så godt under vann, kan du oppholde deg på vannet. Flere selskaper tilbyr båtturer fra Ayia Napa og Larnaka.

Over til den andre siden

Prisen for å leie bil eller motorsykkel er overkommelig. Du kan også leie privatsjåfør hvis du ikke føler deg vel med å kjøre på venstresiden av veien. Leier du egen bil og vil kjøre over til den tyrkiskokkuperte delen, må du passe på at forsikringen også gjelder der. Ved grenseovergangen Agios Nikolaos kan du betale 20 euro for tre dagers bilforsikring i den sonen.

Du er over grensa i løpet av 15 minutter. På den andre siden blir turistene ønsket hjertelig velkommen. Famagusta prøver å ha de samme vestlige tilbudene som Ayia Napa, men turiststrømmen er laber.

– Somrene fra 1997 til 2002 var bra. Deretter har det gått litt nedover år for år. Vi håper 2011 blir bedre, smiler Bugra Tansu.

33-åringen driver spisestedet Historia, som ligger rett ved moskeen Lala Mustafa Pasha i en bygning fra 1271. Moskeen var en kristen katedral fram til osmanene kom i 1571.

Sykkeldilla

Margreta Svanberg og Hans Larsson fra Nyköping i Sverige holder seg til den gresk-kypriotiske delen når de benytter sykkelveiene. De sykler stadig vekk til øyas sørøstligste punkt, Capo Greko, et populært nasjonalparkområde og et utfartssted for både turister og fastboende.

– Utsikten fra høyden er fantastisk, sier det pensjonerte ekteparet som leier leilighet på månedsbasis i Ayia Napa.

Ellers sykler de ukentlig til markedet i Paralimni, som er en cirka to mil lang sykkeltur tur/retur.

– Det er et veldig billig og bra marked der, forteller Svanberg og Larsson, før de tar pedalene fatt bortover sykkelstien mot Ayia Napa. (NTB Tema)

Mer fra Dagsavisen