Kultur

Eyvind Solås døde langfredag

Den tidligere programlederen, komponisten, skuespilleren og musikeren Eyvind Solås er død.

Han døde langfredag etter kort tids sykdom, melder NRK. Solås ble 73 år gammel.

Helt fra 1969 til 2002 var Solås ansatt i NRK, og han sto bak en rekke programmer der han portretterte norske komponister og musikere.

Mest kjent var kanskje Eyvind Solås som programleder for «Musikknytt» i NRK Fjernsynet fra 1972 til 1986.

I denne programposten markerte han seg med noen lett småabsurde innslag, som viste fram komikeren og ironikeren i Solås i de to figurene «Professoren» og «Komponisten», men som også skapte furore i de mer «seriøse» musikkretsene som ville ha seg frabedt koblingen med seriøs musikkjournalistikk og humor.

En av de store norske popbandene på 80-tallet, Dance With A Stranger, hadde faktisk sin første TV-opptreden nettopp i «Musikknytt», men da under navnet Frode Alnæs Band.

Revy

Interessen for komedie og parodi førte ham også over i revybransjen, der han samarbeidet i flere revyer med Ole Paus og tok skuespilleroppdrag både for Riksteateret, ABC-Teateret og Teater Ibsen. Solås hadde permisjon i flere år fra NRK for å utelukkende kunne konsentrere seg om revy.

Eyvind Solås hadde også et fruktbart samarbeid med Trond-Viggo Torgersen, noe som i 1979 blant annet førte til en plateutgivelse med musikalske parodier, inkludert en uforglemmelig utgave av Bee Gees hitmelodi «Too much heaven».

Allerede i 1974 ga han ut en LP sammen med Knut Høiland hvor han gestaltet en god del av sitt typegalleriet fra programposten «Musikknytt». Han brukte også flere ganger sine figurer fra «Musikknytt» på revyscenen.

I 1998 deltok han i en episode av komiserien «Karl & Co» på TV 2.

Musikksjef

Eyvind Solås var musikksjef for NRK Fjernsynet fra 1988 til 1990, og i 1996 gikk han, noe ufrivillig, over til musikkredaksjonen i NRK P2.

Dermed var han tilbake der han begynte, siden han i 1969 og fram til høsten 1971 jobbet for NRK Radio.

Han var utdannet ved Musikkonservatoriet i Oslo og studerte også ved Musikkhøgskolen i Köln. I 1968 tok han en magistergrad i musikkvitenskap ved Universitetet i Oslo med emnet «En studie i Harald Sæveruds scenemusikk til Peer Gynt».

I 1980 intervjuet Solås Hitlers rustningsminister og nære medarbeider Albert Speer i forbindelse med en serie for NRK om musikk og nazisme.

Komponist

Solås var også komponist, og han skrev blant annet et bestillingsverk for Bergen Filharmoniske Orkester samt musikk både for teater, fjernsyn og film. Han sto blant annet bak musikk til rundt 20 radiohørespill og skrev ballettpantomimen «Måne over gjøglervogna» for Det Norske Teatret.

De norske filmene «Brannen», «Den sommeren jeg fylte 15», Karjolsteinen" og «Liten Ida» har alle musikk komponert av Solås. Han skrev også musikken til de to kortfilmene «Julerosene» og «Gjertrudsfuglen».

Han skrev også korkomposisjoner, flere klaverkonserter, strykekvartetter og andre klassiske stykker.

Sammen med rektor og teatermann Reidar Skagestad sto Solås for oppbyggingen av Romerike Folkehøgskoles musikk- og teaterlinje, som opp gjennom årene har fostret en lang rekke kjente norske skuespillere og artister.

I 1993 ga han ut boken «Ensom vandrer» en personlig bok om Edvard Grieg.

Eyvind Solås sluttet i NRK i 2002 og brukte deretter tiden til å komponere musikk på heltid. (©NTB)