Kultur

Skjønner ikke Huitfeldt

Kulturminister Anniken Huitfeldt vil oppheve fastprissystemet for fagbøker for høyere utdanning. Landets største fagbokhandelkjede Akademika forstår ikke begrunnelsen.

I år utløper Bokavtalen, bransjeavtalen som gir forlagene anledning til å sette en fastpris på bøker fram til 30. april året etter utgivelse. Konkurransetilsynet har også denne gangen lagt inn protester. Til ingen nytte, for i går varslet Anniken Huitfeldt som ventet at den rødgrønne regjeringen vil fornye unntaket fra konkurranselovens forbud mot prissamarbeid. Unntaket er begrunnet i det kulturpolitiske målet om å sikre størst mulig utbredelse og mangfold av norskspråklige bøker. Men vil ikke lenger gjelde for alle.

– Det var ikke sterke nok språkpolitiske argumenter for å opprettholde fastpris for fagbøker for høyere utdanning, forklarte kulturminister Anniken Huitfeldt på en pressekonferanse i går ettermiddag. Hun viser til at de akademiske miljøene nå er pålagt å styrke fagspråkets posisjon, gjennom en egen bestemmelse i den nye loven for universiteter og høyskoler. Behovet for fastpris er heller ikke like sterkt ønsket av aktørene selv, ifølge Huitfeldt.

– Studentorganisasjonene har gitt uttrykk for at de ønsker fripris, og det er også ulike meninger blant fagbokhandlerne, opplyser Anniken Huitfeldt.

Presser marginene

Men kulturministerens argumentasjon møter liten forståelse hos landets største bokhandelkjede for fagbøker.

– Man kan selvsagt hevde at fripris vil gjøre oss mer konkurransedyktige i forhold til Amazon og andre utenlandske aktører. Men det er dessverre ikke fullt så enkelt, sier Pål Løwe, markedsdirektør i Akademika.

Med 14 filialer spredt over hele landet og en omsetning på 215 millioner kroner er Akademika landets desidert største bokhandelkjede for fagbøker. I likhet med de fleste fagbokhandlere sliter Akademika med trangere fortjenestemarginer som følge av økt omfang av e-bøker og digitaliserte læremidler.

– Sannheten er at aktører som Amazon ikke er særlig interessert i det norske markedet for lærebøker. Det eneste man oppnår med å slippe prisene fri, er å presse bokhandlernes og forfatternes marginer ytterligere nedover. Resultatet blir færre fagbøker på norsk, og ikke flere slik kulturministeren ønsker å oppnå, sier Pål Løwe i Akademika.

– Jeg forstår ikke helt hva regjeringen ønsker å oppnå med dette, og synes det hele er litt mystisk.

Frykter kommersialisering

Løwe får støtte av lederen av Bokhandlerforeningen, Randi Øgrey. Hun er tilfreds med at fastprissystemet for skjønnlitteratur og sakprosa blir videreført, men frykter for den norske faglitteraturen.

– Dette vil føre til en ytterligere liberalisering og kommersialisering av fagbokmarkedet, sier Øgrey. Hun viser til erfaringer fra andre land som har fripris på fagbøker, og mener virkningen vil være stikk motsatt av regjeringens språkpolitiske ambisjoner.

– Fra andre land ser vi at prisen blir en viktig driver i markedet for fagbøker. Jeg er redd dette vil føre til færre utgivelser, sier Randi Øgrey.

Forslaget om ny bokavtale blir nå sendt ut på høring, og vil bli lagt fram for Stortinget i løpet av høsten.

Mer fra Dagsavisen