Kultur

– Eia kynisk og manipulerende

Det siste programmet i Harald Eias omstridte «Hjernevask»-serie skal handle om barn som fødes med uklart kjønn.

– Vi som samfunn må begynne å tenke annerledes om kjønn enn en tvingende todeling mellom kvinne og mann. Noen fødes med uklart kjønn, og det er en glidende overgang langs hele spekteret, også biologisk. Som kultur burde vi kunne godta denne variasjonen, sier Agnes Bolsø.

Hun er kjønnsforsker ved NTNU, universitetet i Trondheim, med blant annet kjønn og seksualitet som spesialfelt. Mandag sendes siste program i NRKs «Hjernevask»-serie laget av NRKs sosiologutdannede moromann Harald Eia. Bolsø er en av ekspertene som intervjues.

Hjernevasket bok

Harald Eia har også, sammen med journalist Ole-Martin Ihle, skrevet boka «Født sånn eller blitt sånn?» basert på «Hjernevask»-serien. Bokas første kapittel tar opp tematikken fra programmet som sendes mandag. Det handler blant annet om barn som fødes med såkalt «usikre kjønn», det vil si at det ikke umiddelbart er lett å se på kjønnsorganet om den nyfødte babyen er gutt eller jente, og om andre barn – oftest gutter – som på grunn av skadet kjønnsorgan har fått utført kjønnsoperasjon i lav alder.

Ifølge Eia opplever disse barna ofte at det kjønnet de blir operert til er «feil» – gutter som får ødelagt penis og blir «omskapt» til jenter føler seg fremdeles som gutter, ikke jenter. Som eksempel intervjuer han norske Viktor, som ble oppdratt som jenta Viktoria fordi han ble født med uklart kjønn. Hans penis ble operert bort av kirurger. Tross operasjonen og oppdragelsen følte han seg imidlertid alltid som gutt, ikke jente, og har i voksen alder endret kjønn til mann.

Misliker kryssklipp

Kjønnsforsker Agnes Bolsø syns det er meget problematisk at intervjuet hun ga i september i fjor plasseres i denne sammenhengen:

– Det var den politiske ideen, altså at samfunnet må tenke åpnere og mindre todelt om kjønn, jeg trodde Harald Eia inviterte meg til å snakke om, og som jeg altså uttalte meg om. Når han så klipper bruddstykker av det jeg sa sammen med ett konkret individs hjerteskjærende historie, framstår jeg som direkte hjerterå. Men jeg snakket generelt: polemisk, politisk, visjonært – slett ikke om det konkrete tilfellet Viktor/Viktoria, sier Agnes Bolsø.

– Uetisk latterliggjøring

Hun opplever å bli tillagt meninger hun på ingen måte har. I boka skriver Eia at «Bolsøs tanke er rett og slett ... at alle uttrykk for kvinnelighet og mannlighet eksisterer uavhengig av biologien, som vilkårlige kulturelle konstruksjoner, tatt ut av løse luften»:

– Jeg mener at man ikke er født med en identitet. Men jeg avskriver ikke kroppen, slik Eia framstiller det! Hormoner, knokler og alt som ellers utgjør en kropp kan ikke «oppdras bort». Det er åpenbart for alle som tenker. Det er latterliggjørende å framstille meg som om jeg sier det, og helt feil. Eia har kynisk manipulert meg. Han opptrådte beroliggende og overtalende på mail, men bruker alt han samler inn i en fullstendig løsrevet setting, på en svært uetisk måte. Jeg snakket om at samfunnet må godta transkjønn, han får det til å se ut som jeg ikke bryr meg om Viktors skjebne, sier hun.

– Gammel feilslutning

Agnes Bolsø stiller seg dessuten sterkt kritisk til at Eia og Ihle har laget bok basert på TV-serien, uten å opplyse om at de kom til å bruke sitater fra opptakene også der.

– Jeg har avtale med Eia om å få se klipp på forhånd. Det har ikke skjedd her. Og nå er boken trykt. Jeg visste at det kom en bok, men er ikke informert om at jeg kom til å siteres i den på denne måten, igjen løsrevet fra settingen.

I boka «Folk flest er skeive. Queer teori og politikk», som etter planen kommer i juni, utdyper Bolsø sin og andres forsking på feltet Eia behandler i «Hjernevask»-programmet mandag, og konkluderer med at den forskningen han drar fram som revolusjonerende og ny, ikke stemmer:

– Harald Eia trekker fram gårsdagens genoptimisme og presenterer den som dagens nyheter. Men konklusjonen hans stemmer ikke, sier hun.

Det har ikke lykkes Dagsavisen å få kontakt med Harald Eia for å imøtegå Agnes Bolsøs kritikk.

Mer fra Dagsavisen