Kultur

Vilter vinterferie

I år trenger du slett ikke å reise ut av byen for å få smake vinteren i vinter-ferien!

Akebakkemoro

– Er dere klare? Kom igjen! Juhu!

To danske familier på tur har benyttet timene danskebåten ligger til kai til å ta turen opp til Frognerseteren, der de har leid et lite arsenal av kjelker. Nå er de klare til å sette utfor Korketrekkeren, Oslos mest berømte akebakke. Her ble også det første verdensmesterskapet i aking arrangert i 1955.

Snømascara

Vi kjører sammen dem, også vi noviser i de fine utforkjøringene. Og ikke bare noviser, litt idioter også. For egentlig burde vi ha bedt om et lynraskt krasjkurs i hvordan vi bruker den tunge, røde stålrodellen. For de to kilometerne går sabla fort unna – og når vi styrer og bremser med beina er resultatet en særdeles oppfriskende dusj av snø foran hver sving.

– Jeg skulle defintivt hatt noen snøbriller! hoier en mann lenger ned i løypa, dekket av en lett snømascara på øyevipper og bryn, og fortsetter: – Det er som å være fem år igjen.

Buss for bane

– Skikkelig kult! mener også danske Sebastian Drue Sørensen, som vi møter igjen på perrongen.

Sammen med alle de andre akerne, som venter med knallrøde kinn og restene av fjollete fartssmil, på å ta T-banen opp igjen.

Riktignok må vi gå av én stasjon senere, og ta et kvarters lang busstur på sightseeing rundt hele Soria Moria i år, for det er buss for bane på strekningen i vinter. Noe som er litt dumt, da det tar litt lenger tid å komme opp igjen.

Men vi må i alle fall ha et par runder til. Også for å få inn teken – du skal nemlig ligge på rodellkjelkene, ikke sitte. Og styre med hendene (husk gode hansker!) Men fortsatt er det bare beina som du kan bruke til å bremse med, så noen sol- eller snøbriller er ingen dum investering.

Aking i Korketrekkeren

Du kan ha med deg din egen kjelke eller akebrett, eller leie tradisjonelle kjelker for to eller kjappere rodeler for én. Husk hjelm! Bakken passer best for de litt eldre barna, ungdommer og barnlige voksne. Kom tidlig (eller sent) på dagen med mindre barn. Akebakken blir preparert daglig og er opplyst om kvelden, og aking er gratis. Det er flere småbakker rundt Frognerseteren for de litt mindre barna. Også en lang bakke oppe ved Tryvann.

Kjelkeutleie

Akeforeningen (rett over bakkestart): Rodel, ikke medlemmer: U/18 år 100 kr, voksen 150 kr. Medlemmer 50/80 kr. Medlemskap koster 50/100 kr, og inkluderer én gangs leie. Derfor lønner det seg å melde seg inn i Akeforeningen, selv om du bare tar én tur! Åpent: 10-21 hverdager, 9-21 lørdager, 12-18 søndager.

Skiservice (rødt hus der bussen stopper): Leier ut rodeler til 100 kr og kjelker til 70-90 kr.

Åpent: 10-20 hverdager, 10-17 helg.

Andre fine akebakker i Oslo

* Grefsenkollen byr på gode akemuligheter. Gå eller kjør opp til Grefsenkollen restaurant og ak ned i bakken ved siden av skianlegget, helt ned til Akebakkeskogen.

* Damefallene på Tåsen er også en ekte akebakke, der du kan ta 25-bussen til Kongleveien på toppen av bakken og sette utfor. Du kan også ta 34- eller 35-bussen til Tåsen Senter eller bane 3 til Østhorn stasjon, og gå bort.

* Liabakken akebakke ved Stovner senter er 350 meter lang, flombelyst og har servering. 10 minutters gåtur fra Stovner T-banestasjon.

* Nedenfor Ekeberg idrettshall er det også flotte akebakker, med en fantastisk utsikt over Oslo.

* Også på Ola Narr/Tøyen, St. Hanshaugen, Havnajordet på Nordberg/Korsvoll, Myraløkka på Sagene, Torshovdalen og Muselunden ved Sinsenkrysset er det fine akemuligheter. Ved Skullerudstua i Østmarka er det også populært å ake.

* For de minste: I Frognerparken er det preparert et fint, slakt akeområde i hellingen opp mot hundejordet på «majorstuasiden». I tillegg er det preparert en «bølge» som er morsom å ake på!

Bortoverski

Det er drømmeføre i marka! Dermed er det et utall muligheter som åpner seg, bare en liten tog- eller T-banetur unna Karl Johans gate.

Morten Vier Simensen (10) og Helene Tingvoll (12) har gått inn til Kobberhaughytta fra Frognerseteren, en anstendig tur på rundt 16 kilometer.

– Det var mange motbakker på vei tilbake, men det gikk greit. Vi rakk ikke helt inn til Kikut, som vi egentlig skulle, men det var ikke så farlig, sier Vier Simensen.

For skolebrødet på Kobberhaughytta falt tydeligvis i smak.

– Men det beste er bare å være ute og gå på ski. Turen kan fint anbefales til vinterferien, mener Tingvoll.

I vinter er også en del terrengløyper i Marka preparert med snøscooter. Her kommer du litt tettere på naturen enn i de brede motorveiløypene.

* Tips: Har du med deg yngre barn i løypa, som ikke er fullt så spreke, kan det være en god idé å kjøpe et «skibånd» som du kan dra ungene med når de blir slitne eller trenger litt ekstra drahjelp oppover. Båndet festes rundt hoftene til den som drar, og rundt livet og mellom beina på barna.

* Ønsker du en kosetur kan dere gå fra Tryvann til Sognsvann, der det er mange nedoverbakker og serveringssteder med solvegger underveis. Forslag til barnevennlige skiturer finner du på Skiforeningens nettsider, skiforeningen.no.

* Gå på ski i midt byen! Du trenger ikke dra helt opp i marka for å gå på ski! Også i flere parkområder midt nede i byen er det preparert løyper på opptil flere kilometer. Du kan gå på ski i preparerte løyper både i Frognerparken, på Voldsløkka på Sagene, i Torshovdalen, på Ekebergsletta og Ola Narr på Tøyen. Løypene passer veldig godt til barnefamilier, og utlendinger som kanskje ikke har stått så mye på ski før. Legg inn en skikkelig god skilunsj ute i parken – eller nyt at byens mangfoldige caféliv bare er noen få stavtak unna.

Markastuene

Det står mange fine stuer og venter på deg i skogen, der du kan få noe godt og varmt. Husk at flere av skistuene har lenger åpent nå når det er skiføre, ofte til klokken 20-21 på kvelden!

Her er en oversikt over åpningstidene på noen av de mest populære utfartsstedene i vinter:

Ullevålseter er åpen 9-21 på ukedagene utenom mandag, og 9-17 i helgene. Spis: Vafler, hjemmebakst og solbærtoddy.

Tryvannstua er åpen tirs 12-21, ons-fre 10-21, helg 10-17. Spis: Hjemmelagd bakverk.

Mariholtet har åpent 10-16 tirs-lør, utvidet kveldsåpning til kl 21 ons-tor. Søn 10-17. Spis: Kanelsnurrer og boller med hasselnøtter.

Lilloseter i Lillomarka er åpen tirs 10-15, ons og tor 10-18, helg 10-17. Spis: Kanelboller. Selger også hjemmelagde hundekjeks.

Linderudkollen er åpen i tirs-tor 11-20, helg 10-16. Spis: Rundstykker. Også laktose- og glutenfri!

Rustadstaga i Østmarka har åpent tirs-fre 10-16 og helger 10-17. Spis: Kanelboller og skolebrød. Lapskaus på søndag.

Sandbakken i Østmarka har åpent alle dager i vinterferien, ellers ons-fre 11-16, og helger 10-17. Fullmåneåpent fredag 26. og lørdag 27. februar, med fakler og lapskaus. Spis: Ostekake og kanelsnurrer.

Sinober har drikkeautomat med selvbetjening i varmestua på ukedager mellom 10 og 21, servering i helgene 10-16. Spis: Hjemmebakt brød og kanelsnurrer.

Trollvannstua i Lillomarka har åpent hver dag fra 11-16 i vinterferien. Ellers er det åpent på kveldstid 17-21.30 man-tor, 11-16 på ons-tor, 11-14 på fredager og 10-17 i helgene. Spis: Kanelboller og varmretter.

Finnerud i Nordmarka har åpent lør 11-16 og søn 10-16. Spis: Rømmevafler.

Skullerudstua i Østmarka er åpen alle dager 11-16, utenom fredager. Spis: Vafler eller en bedre middag.

Skjennungstua, åpen helger fra 10-17. Spis: Blåbærmuffins, men generelt fantastisk hjemmelagd bakverk, ta med brød hjem.

Kikutstua har døgnåpen selvbetjeningsautomat. Betjent servering ons-søn 11-16 i februar, 11-17 i mars. Du kan også overnatte her. Spis: Ciabatta med fetaost, hjemmebakst. Meny for gourmeter, med vin om ønskelig. www.kikutstua.no/

Kobberhaughytta er Turistforeningens eneste betjente hytte i Oslomarka. Åpen ons-søn 11-16, men døgnåpen varmestue og selvbetjeningsautomater. Overnattingsmuligheter.

Spis: Prøv kreklingtoddy og tyttebærkake! www.kobberhaughytta.no

Brunkollen i Bærumsmarka er åpen 14-19 på tirsdager, samt 10.30-16 i helgene. Spis: Skolebrød.

Nygård i Bærumsmarka, helgeåpent 11-16. Spis: Blåboller og urtesnurrer.

Gupu i Vestmarka er åpen hver helg fra 10.30-16, samt tir-tor i vinterferien fra 10.30-16. Spis: Sjokoladekake.

Furuholmen i Vestmarka er åpen tir-fre 11-16 i vinterferien, i helgene 11-16. Spis: Ekte sjokoladekakao med krem, bringebærterte og hjemmebakst.

Tidsangivelsene gjelder for i vinter!

Les hvordan du kommer deg til de kommunale oslostuene, og løypebeskrivelser på www.friluftsetaten.oslo.kommune.no/skog_mark/sportsstuer/.

Se enda flere stuer på www.skiforeningen.no/markadb/showstue.cgi.

Nedoverski

Tryvann Vinterpark på Holmenkollen har sju heiser og 14 nedfarter. Stor terrengpark, half pipe og x-crossøype. Stort barneområde i Tommkleiva.

Åpent 10-22 på hverdager, 10-17 i helgen. Dagskort 260/365 kr for dem under/over 16 år. Mange rabattordninger og timespass.

Nybegynner? Test snowboard og få én times gratis opplæring for 99 kr, lån av utstyr og to timers heiskort inkludert.

Oslo Skisenter holder til i Grefsenkollen. Senteret har fire heiser og fem flombelyste nedfarter, hopp og rails. Nytt snøanlegg i år. I vinterferien er senteret også oppe på dagtid i uka, kl. 10-22 og 10-17 i helgen. Slå til på tilbud om to for én på fredager, med gratis heiskort til nr. to. Ellers koster dagskort 220/270 kr, for dem under/over 16 år. www.oslo-skisenter.no. Familierabatt på 20 prosent. Lyst til å prøve snowboard? Intensivt nybegynnerkurs med Norsk Snowboardskole, to eller fire dager (800-1.400 kr)? Mange kurs på kveldstid i ukene utover. Les www.norsksnowboardskole.no.

Uten ski og akebrett

n Gå på skøyter til musikk midt i Spikersuppa eller ved Frognerparken. Begge steder, samt på Valle Hovin, kan du også leie skøyter. Utleie av skøyter koster normalt cirka 40-45 kr per time for voksen, og 35 kr for barn. Det er også mange andre fine skøytebaner. Banen på Voldsløkka er nå utvidet og er blitt stor og fin. Ellers finner du en oversikt over byens skøytebaner her: www.aktivioslo.no/skoytebane_ute_.php#naturis.

* Fjordisen er mange steder veldig tykk i år, så det er gode forhold for å gå en tur oppå vannet også. Gå i oppmerkede løyper, for eksempel ut fra Kadettangen i Sandvika i Bærum. Er du usikker på føret, ring kommunens ismelding på tlf. 8008 1818.

* Prøv deg på isfiske! Gode tips finner du på www.isfiskern.no/guide.php

Mer fra Dagsavisen