Kultur

Stjernegalla for Haiti-ofre

Alt var utsolgt da «Dugnad for Haiti» samlet noen av landets mest kjente artister til konsert på Den norske Opera i går kveld, med kronprins Haakon som hedersgjest.

– Ethvert alminnelig menneske med følelser i behold vil se seg om etter noe å bidra med når det skjer en så forferdelig katastrofe som dette, sier Ole Paus.

Dagsavisen får en prat med den folkekjære visesangeren bak scenen på Den Norske Opera i Bjørvika, hvor han gjør siste forberedelser til konserten. Her er også Morten Harket, Lars Lillo-Stenberg, Ingrid Olava og Ane Brun, bare for å nevne noen av de norske artistene som på kort varsel kastet om på planene for å delta. I går var alle artistene samlet på scenen for å framføre den spesialskrevne låten som Ole Paus har dedikert til jordskjelvofrene i Haiti, «Den stilleste timen». Å omsette en naturkatastrofe til tekst og tone er en vanskelig øvelse, må Paus medgi.

– Det er lett for at teksten blir klissete og havner i det sentimentale, litt sånn «se så snille vi er mot barna». Vi har jo ingen rett til å låne andres elendighet for å utgi en sang, samtidig er det viktig å få fram at vi lever på samme klode og bryr oss om hverandre, sier Paus.

– Gjerrig tenkt

Konserten ble vist på NRK i går kveld, og alle billettinntektene går uavkortet til nødhjelpsarbeidet som Røde Kors og Kirkens Nødhjelp har igangsatt på Haiti. På konsertprogrammet sto intervjuer med artistene, appell fra Røde Kors-leder Børge Brende og kulturminister Anniken Huitfeldt, samt et TV-overført intervju med rapperen Wyclef Jean. Bak «Dugnad for Haiti» står representanter for den norske musikkbransjen, blant andre filmregissør Alexander Eik og Elin Aamodt fra GramArt.

Det er tredje gang norske artister spiller inn en sang for å hjelpe ofre som er rammet av naturkatastrofer. I 1985 ble «Sammen for livet» utgitt til støtte for de sultrammede i Etiopia, og i 2005 var det sangen «Venn» for ofrene etter tsunamien i Asia. Også denne gangen må artistene forsvare seg mot påstander om at de bare stiller opp for å få oppmerksomhet eller for å lette sin egen samvittighet. Paus har lite til overs for den formen for kritikk.

– Det er så utrolig gjerrig tenkt når man forsøker å frata andre mennesker retten til å gjøre noe godt eller til å la seg bevege. Når man leser om alle de forferdelige redslene som jordskjelvofrene i Haiti opplever er det bare naturlig å forsøke å hjelpe, sier Ole Paus.

Under konserten fikk han også framføre en av sine egne sanger, «Hvis du tror de har glemt deg, tar du feil».

– Hvis vi bare kan få til en liten brøkdel av en bagatell av lindring er dette noe som jeg svært gjerne vil være med på, sier Paus.

«Oppslukt av frykt»

Lars Lillo-Stenberg ser heller ingen betenkeligheter med å stille opp på en artistdugnad som denne.

– Jeg er med fordi jeg vil være med på å hjelpe. Ikke bare på grunn av inntektene det gir, men også for signaleffekten.

– Noen tenker kanskje at det er andre som jobber livet av seg for å hjelpe jordskjelvofrene og som hadde fortjent mer oppmerksomhet for dette enn oss artister. Men jeg ser ingen andre måter jeg kan hjelpe på, så får det heller være at noen prøver å gjøre narr av det, sier Lars Lillo-Stenberg.

I går framførte han Beatles-låten «Because» sammen med Ingrid Olava og Thom Hell, men også deLillos-sangen «Fullstendig oppslukt av frykt».

– Den er laget på vegne av alle de som tar livet for gitt. Noen ganger opplever man livsfare, og da skjønner man fort hvor glad man egentlig er i det kjedelige livet man har.

Ane Brun tok turen fra Sverige for å delta på konserten. Hun har holdt seg oppdatert på utviklingen i Haiti via mediene, men synes det er vanskelig å ta inn over seg all lidelsen.

– Det nytter ikke å legge seg flat på gulvet og bare gråte. Derfor er det så fint å kunne delta på denne konserten og vise at man kan føle tilhørighet til noen så langt borte.

Mer fra Dagsavisen