Kultur

Synger ut i galleriet

Fanfarer, trompeter, trommer og sang. Alt er med når dirigenten hever taktstokken for Oslo Griegfestival i morgen.

Åpningskonserten er i friluft på Eidsvolls plass foran Stortinget, og der finner vi blant andre Einar Steen-Nøkleberg ved pianoet og Tine Thing Helseth med sin trompet. Steen-Nøkleberg er kunstnerisk leder for Oslo Griegfestival og deltar på flere av konsertene under festivalen som har 10-årsjubileum i år.

– Jeg gleder meg til festivalen, både åpningskonserten og resten av programmet. Vi skal for eksempel framføre «Slåtter i fargerikt fellesskap» der vi blander Grieg med musikk fra andre kulturer, sier Gjøril Songvoll. Hun er leder for Kulturentusiastene som blant annet arrangerer Oslo operafestival. Dagsavisen møter sopranen i Nasjonalgalleriet der de fleste av festivalens konserter finner sted.

Frilanser

– Munch-rommet, kommer det spontant fra den entusiastiske sopranen og Dagsavisen lager seg en liten sti blant flere busslaster med turister inn til det røde rommet.

– Det passer fint å ta bildet her hos Edvard Munch for hans «Livsfrisen» er tema for komposisjonskonkurransen som Oslo Griegselskap arrangerer. Vinnere og utøvere presenteres under konserten i Nasjonalgalleriet 6. august, forteller Gjøril Songvoll og velger et av sine favorittbilder – «Pikene på broen».

Gjøril Songvoll er utdannet operasanger ved Statens Operahøgskole i Oslo. Hun er frilanser, men har hatt flere operaroller blant annet i Verdis «La Travia», Bizets «Carmen» og «Figaros bryllup» av Mozart. Kirkemusikk står også på Songvolls repertoar.

Flagstad-salen

I tillegg til de fargerike slåttene skal Gjøril Songvoll delta på en romanseaften med sanger og arier av blant andre Grieg, Sibelius og Wagner. Sangene framføres sammen med mezzosopran Angelica Voje og ved klaveret sitter Monica Tomescu-Rohde.

– Programmet er variert og fint, vi har for eksempel huskonsert i Vallegata 3 og sommerkonsert i foajeen på Den Norske Opera. Avslutningskonserten er i Flagstad-salen i Thon Hotel Opera. Jeg oppdaget salen for noen år siden, den har fin akustikk, sier Gjøril Songvoll. I Flagstad-salen deltar hun i en duell mellom Grieg og operaarier sammen med sopranene Elina Volkmane, Elisabeth Tandberg, Hedda Bakker, mezzosopran Angelica Voje, baryton Sigmund Aasjord. De akkomagneres av Dimitris Kostoupolus ved klaveret.

– Vi kunne ønske oss flere internasjonale navn på programmet, men det er også et økonomisk spørsmål. I år kommer den amerikanske sangeren Alan Dunbar og den russiske pianisten Gregory Gromov, forteller Songvoll.

Opera i skuddet

– Griegfestivalen fyller 10 år, hvilken betydning har den?

– Den er veldig viktig for musikere og utøvere her hjemme, men festivalen er ikke så kjent som for eksempel «storebror» Oslo Kammermusikkfestival. Jeg tror den betyr mye for byen og innbyggerene. Mye skjer i løpet av ei uke og det er lett å få oversikt over konsertene. Og den er selvfølgelig fin for frilanssangere ettersom det ikke er mange jobber utenom Operaen. Men opera er i ferd med å bli veldig populært, sier Gjøril Songvoll som har sunget for fulle hus både i Berlevåg og i Groruddalen.

Oslo Griegfestival starter i morgen og holder konserter til og med søndag 9. august. Et lite tillegg kommer i etterkant av festivalen med Låvekonsert på Strøm Gård i Våler 14. august. Der loves det også barokkdans.

Mer fra Dagsavisen