Kultur

Krisekunst i Venezia

Norsk-dansk kunstnerduo setter fokus på kunstens verden i en krisetid, både som kuratorer og med egne verk, ved den 53. Venezia-biennalen.

VENEZIA (Dagsavisen): I går åpnet verdens eldste og største kunstbiennale for publikum. Den digre kunstmønstringen varer helt fram til 22. november. For første gang er kunstnere invitert til å ta oppgaven med å velge paviljongenes innhold. Det er også første gang det er et direkte samarbeid mellom den danske og den nordiske paviljongen, som ligger ved siden av hverandre i den vakre Guardini-parken.

Den norsk/danske kunstnerduoen Elmgreen & Dragset, norske Ingar Dragset og danske Michael Elmgreen har skapt to svært forskjellige leiligheter, begge med et kunstsamlerperspektiv. Den danske har fått form av et bosted for en dysfunksjonell borgerlig familie, den nordiske er forvandlet til en hypermoderne ungkarsleilighet der Herr B har sine stilige møbler, eget svømmebasseng og en betydelig samling av kunst, det meste med en tydelig Gay-vinkling. Herr Bs leilighet har tydelige trekk fra Hockneys berømte bilder. Elmgreen & Dragset har invitert en stor gruppe kunstnere, dels for å fylle leilighetene med kunstgjenstander, men også ved å sette preg på de to stedene.

Utstillingene ble planlagt lenge før den store økonomiske krisen som rammet i fjor høst. Nesten profetisk blir løsningen med et stort skilt som varsler at den danske paviljongen er til salgs, og guidede turer hver time med en eiendomsmegler (performanceartist) presenter det flotte huset og kunsten som følger med i salget. I bassenget utenfor Herr Bs leilighet flyter en død kunstsamler. Opprøret i den danske leiligheten kommer via sønnens svartmøblerte gotiskpregede rom. Der finnes også en statue av hushjelpen med gullmaske, og en utstoppet versjon av familiens hund. Politisk trykk får veggen ved det lange middagsbordet der den finske kunstneren Jani Leinonens samling av tiggerplakater fra hele verden fyller veggen, hver enkelt håndskrevne tiggerbønn i ekslusive gullrammer.

Fra Norge bidrar Thora Dolven Balke med polaroidfotografier og fotoalbum, Vibeke Slyngstad med to malerier med motiv fra den nordiske paviljongen, inkludert svømmebassenget og designgruppen Norway Says med sofaer, stoler, lamper, glass og karaffel.

Det er invitert en rekke kunstnere utenfor det nordisk geografiske området. Canadiske Terence Koh, tidligere kjent som asianpunkboy, viser skulpturer, den tyske superfotografen Wolfgang Tillmans får plassert et stort svarthvitt foto på veggen i Bs leilighet. Et eget felt er gitt til et utvalg av finske Tom of Finlands berømte homoerotiske tegninger. Bs leilighet fylles også av lyd fra Radio Music av amerikanske Nico Muhly, den unge klassiske komponisten, som også har jobbet med Björk, Grizzly Bear og Antony i Antony and The Johnsons. Elmgreen & Dragset har fått laget det spesielle badet, The Hockney Bathroom, som er bygd rundt trærne som finnes midt i den nordiske paviljongen, tegnet av den norske arkitekten Sverre Fehn. Det utendørs bassenget, og det store Bergmanbordet i den danske familieboligen er signert duoen. En del fikk adgang til Guardini-parken onsdag før de tre fulle vernissagedagene, før det store publikumsinnslippet i går. Og det er ingen tvil om at årets nordiske bidrag har fått stor oppmerksomhet. En lang rekke av verdens fremste aviser og kunstmagasiner sto i kø fra første øyeblikk.

Mer fra Dagsavisen