Kultur

Kvinnelig Dracula på Cinemateket

I dag vises Juraj Jakubisko gedigne film «Bathory» på Cinemateket. Filmen er bare en av flere filmer og serier om en av historiens blodigste kvinneskikkelser.

Erzebeth Bathory – sadistisk massemorder, blod-grevinne, den kvinnelige Dracula. Få kvinneskikkelser har et mer notorisk rykte enn grevinnen som regjerte under de blodige, krigsherjede årene i Ungarn for 400 år siden, og ryktes å ha 650 jomfrudrap på samvittigheten. Julie Delphys nye film «The Countess» handler om hennes jakt på blod som ungdomskilde, og hun er også hovedperson i den slovakiske mesterregissøren Juraj Jakubiskos gedigne verk «Bathory» som vises i dag og i morgen på Cinemateket i Oslo. Jakobiskus film er den mest kostbare produksjonen i tsjekkisk og slovakisk filmhistorie, og har den britiske skuespillerinnen Anna Friel i hovedrollen som den karismatiske Erzebeth Bathory. Juraj Jakubisko og hans kone Deana Jakubisková-Horváthová som både spiller i filmen og er produsent, vil begge være til stede når filmen vises i kveld på Cinemateket i Oslo.

Historietime

Jakubisko regnes som Balkans svar på Ingmar Bergman og Federico Fellini. Hans «Bathory» er vakker som et renessansemaleri, og forteller historien om en kvinne som er viljesterk, tidvis grusom og nådeløs, men også en beskyttende mor og lidenskapelig elskerinne.

– Mitt mål med filmen er ikke å spekulere i skyld eller uskyld, snarere lære våre naboer i EU litt om vår historie og kultur. Myten om Erzebeth Bathory er perfekt, fordi det ikke finnes bevis eller motbevis. Hun er havnet i Guiness rekordbok som en av historiens største massemordere, og overgår både Hitler og Stalin hva gjelder grusomhet, skal angivelig ha torturert og drept 650 jomfruer og badet i deres blod i sin hensynsløse jakt på evig ungdom. Men man skal huske at hun regjerte i en tid da kvinner som mistet sin mann også mistet sin status og sin formue, forklarer Jakubisko.

Dekadent

Bathory ble født inn i en av Ungarns rikeste familier og levde et liv i vanvittig luksus og dekadense, hennes bryllup med grev Ferenc Nádasdy i 1572 var en overdådig affære med 4.500 bryllupsgjester til stede. Greven var Ungarns militære øverstkommanderende i en lang periode preget av krig og opprør. Etter hans død ble Báthory og fire av hennes tjenere arrestert, mistenkt for de mest groteske ugjerninger. Grevinnen ble innemurt i et av sine slott, hvor hun endte sitt liv fire år senere.

– Dessverre finnes det lite igjen etter henne bortsett fra noen brev og en dagbok, samt slottsruninen der hun bodde, forteller Jakubisko. Selv heller han mot forklaringen om at Bathory ble offer for politiske intriger og maktspill, og at hun også kan ha blitt demonisert av religiøse motstandere.

– Protestanten Bathory ble beskyldt av de katolske munkene for å drepe uskyldige og en av dem skrev i sine nedtegnelser at hun «slaktet ned Ungarns vakre jomfruer». Her kan du ha opphavet til denne jomfrumyten. Med befolkningstallet i Ungarn på den tida tror jeg neppe hun hadde klart å oppdrive så mange jomfruer selv med hærens hjelp, sier Jakubisko.

Mer fra Dagsavisen