Kultur

Den ultimate hotellnettguiden

Dagsavisen viser deg hvordan du finner de beste hotellopplevelsene

Finn hotell

tripadvisor.com i er en av våre gamle favoritter for å finne fram til et bra hotell, siden de har en enorm database med hotellanbefalinger. Vær obs på at hvem som helst kan anbefale et hotell her, du trenger ikke ha bodd her. Det åpner for mulige falske anmeldelser. Ta hotellanbefalingene med bare noen få positive anmeldelser med en klype salt, men har de mange negative, bør du skygge banen! Nettsiden har også en smart søkefunksjon som søker automatisk etter best pris på hotellet i flere av de beste hotellsøkemotorene etter lavest pris.

Det er en jungel av hotellsøkemotorer på nettet. Hotels.com er en av favorittene, oversiktelig, enkel og bra, med mange norske anbefalinger, enormt utvalg, norsk telefonsupport, laveste prisgaranti og ingen avbestillingsgebyr. Vi liker også veldig godt venere.com og booking.com. Du må ha vært gjest på hotellet for å rate hotellene, hvilket er bra. Nettstedene er også enkle å booke på og har som regel bra avbestillingsvilkår, ofte inntil 24 timer før ankomst uten at du må betale straffegebyr. Men dette kommer også litt an på hotell. Sjekk derfor alltid avbestillingsvilkårene før du bestiller! Spesielt for rabatterte netter. Nettstedene krever heller ikke forhåndsbetaling.

Finn best pris

For å finne best pris bør du klikke deg inn på et nettsted som søker i flere hotellsøkemotorer på én gang, inkludert mange av de store hotellkjedenes egne. Disse fungerer best når du allerede har valgt ut et hotell på ett av de overstående nettstedene, og skal lete etter lavest pris. Eller er ute i siste liten og trenger en kjapp oversikt over hvor det er ledig kapasitet til best pris. Våre tre sammenligningsfavoritter er:

momondo.dk
hotelscomparison.com
www.no.kayak.com/hotels

Finn rimelig overnatting

www.hostelworld.com er en av de største og beste søkemotorene om du er ute etter billig overnatting. Ulempen er et servicetillegg på to dollar, og avbestillingsvilkårene er ofte dårligere enn via mange andre nettsider. Du må betale et depositum på 10 prosent, som du ikke får igjen om du må kansellere. Likevel er nettstedet veldig oversiktlig og med bra brukeranmeldelser, så det er fint å orientere seg om hosteltilbudet her. Men det kan lønne seg å booke direkte hos hostellet eller fra en annen hotellsøkemotor. www.hostelbookers.com er et annet alternativ, som ikke tar servicegebyr, men beholder 10 prosent depositum ved kansellering.

www.bedandbreakfast.com er en av flere hundre søkemotorer for bed and breakfast på nettet. Nettstedet skårer ekstra på brukerrating og ikke minst direkte link til B&B-enes nettsider, men det er mange alternativer. Ofte får du imidlertid det beste B&B-utvalget på reisemålet ved å google landet/byen/området du skal til + «bed and breakfast».

www.hihostels.com er hjemmesiden til Hostelling International, som tilbyr rimelig overnatting på vandrerhjem over hele verden. Medlemskap gir rabatter.

www.coachsurfing.com er et nettsted der du finner folk som tilbyr deg gratis overnatting på sofaen, eller der du selv kan tilby sofa-ly.

Håndplukkede hoteller

Noen ganger vil man ha proffhjelp til å sortere ut de beste overnattingsstedene. Her er noen hotellnettsteder som har et håndplukket utvalg, besøkt av proffe hotellanmeldere:

www.i-escape.com er en flott, ærlig veiviser til stilige og spesielle hotellperler, der du får listet opp både de gode og de dårlige sidene ved hotellet.

www.travelintelligence.com har 150 hotelltestere i sving, som gir en personlig beskrivelse av hundrevis av boutique- og luksushoteller og forteller deg nøyaktig hvem de passer for.

www.sawdays.co.uk, Alastair Sawday, er en kjent hotellanmelder med egen guidebokserie som nå kan leses på nettet. Du må registrere deg for å lese hele anmeldelesen. Også egen guide til grønne/etiske steder.

www.mrandmrssmith.com er en fin guide til håndplukkede små lukus- og boutiquehoteller som passer ekstra godt for voksne, romantiske ektepar.

www.hiphotels.com byr på mer enn 400 «highly individual places», særdeles estetiske hoteller med utsøkt design, plukket ut fra den kjente guidebokserien.

www.eurocheapo.com tester de rimelige hotellene i de største storbyene for deg og bringer subjektive stemningsrapporter av stedene de liker.

Spesielle hoteller

Når du er ute etter en helt spesiell natt, bør du sjekke helt spesielle nettsider:

I Norge:

www.dehistoriske.no er en samling av staselige historiske hoteller og restauranter med stil og sjel.

www.detvirkeliggodeliv.no byr på unike og intime topphoteller for de kresne.

www.norsk-bygdeturisme.no viser vei til overnattinger på gårder rundt omkring landet. Fra det helt enkle til gamle, velholdte perler.

I verden ellers

www.designhotels.com byr på klodens hippeste designhoteller, små og store. Ofte høy prisklasse.

www.avantgardehotels.com og www.epoquehotels.com har også et bra utvalg spesielle, fine boutique- og designhoteller, også til gode priser.

www.slh.com, Small Luxury Hotels of the World, en samling av mer enn 480 eksklusive, intime og unike hotellperler i 70 land.

www.historichotelsofeurope.com har linker til samlesider for historiske hoteller i hele Europa, også slottshoteller.

www.unusualhotels.com lister opp uvanlige hoteller verden over, fra grotte- og kunsthoteller til tog- og støvelhoteller.

Luksussjansen

Er du litt risikovillig, kan det være et spennende alternativ å prøve lykken. hotwire.com og lastminute.com (velg top secret-alternativet) gir deg mulighet til å bo på fem stjerners hoteller til to stjerners pris. Søkemotorene lar deg kun velge område, hotellstandard og pris før du bestiller. Navnet på hotellet får du ikke vite før du har betalt. Du kan ikke angre eller kansellere. Grunnen er at hotellene gjerne vil fylle opp sengene i stille perioder, uten å vise at de dumper prisene.

Generelle hotellsøketips

Sjekk alltid prisene både på hotellets egne hjemmesider (her får du også mer info om hotellet) og på hotellsøkemotorene. Søkemotorene kan i mange tilfeller tilby bedre priser, spesielt på litt dyrere steder. Men noen ganger har hotellene kampanjer, eller opererer med prisgaranti, slik at du er sikret best mulig pris dersom du booker via deres eget nettsted.

I helger og ferier får du ofte gode priser på luksuriøse hoteller som er beregnet på forretningsreisende. Fra søndag til torsdag får du ofte gode priser på hoteller som er beregnet på ferie- og fritidsmarkedet. Særlig natt til mandag er det vanskelig for hotellene å få solgt rommene, så da kan du få supre priser og ekstra bra rom!

Ring direkte til hotellet og prut på prisen i lavsesong, når du vet at hotellene sliter med belegget. Be alltid om rabatt hvis du tenker å overnatte i mer enn tre-fire netter.

NB! Det er ikke alltid billigst og best å bestille hotell selv! Ikke glem at ferdigpakkede turer med fly og hotell, ofte kan resultere i vel så gode totalpriser og spare deg for mye tid. Velrenommerte reiseselskaper kjenner dessuten hotellene godt, og vet at de duger, så du slipper kjedelige overraskelser.

I noen land får du ofte mye mer hotell for pengene enn i andre, for eksempel i land som Thailand, Vietnam, India, Estland, Tyrkia og Marokko.

Mer fra Dagsavisen