Kultur

Hva skjer denne uka?

Ikke noe å finne på denne uka? Sjekk Dagsavisens guide.

Her finner du guiden for noen kulturarrangementer denne uka.

MANDAG

Konsert

Marilyn Mazur sessions: Dette er den siste av perkusjonisten Marilyn Mazurs ukentlige april-konserter for Nasjonal jazzscene. Denne kvelden har hun med seg Celestial Circle, med Josefine Cronhom på vokal og John Taylor og Anders Jormin på bass.

Hvor: Victoria, Karl Johansgt. 35.

Internett: nasjonaljazzscene.no.

Film

Mandagskino: Goethe-instituttet viser Robert Thalheims «Am Ende kommen Touristen» fra 2007, om Sven som får siviltjeneste ved et minnesmerke i Polen. Filmen starter kl. 18, og vises med tysk tekst.

Hvor: Goethe Institut, Grønland 16.

Internett: goethe.de/norge.

TIRSDAG

Konsert

...And You Will Know Us By The Trail Of Dead: Med sitt sjette album i bagasjen er amerikanske Trail Of Dead klare for å servere eksperimentell, melodisk og hardtslående rock til Oslos publikum.

Hvor: Rockefeller, Torggata 16.

Internett: rockefeller.no.

Litteratur

De nye tegneserieromanene: Morten Harper, tegneseriekritiker og president i Norsk Tegneserieforum, holder foredraget «Striper som strekker seg lenger – de nye tegneserieromanene». Deretter vil Steffen Kverneland og Lars Fiske vise smakebiter og snakke om sitt samarbeid fra «Olaf G.» og fram til nylig utgitte «Kanon 3».

Hvor: Litteraturhuset, Wergelandsvn. 29.

Internett: litteraturhuset.no.

Debatt

Religionskritikk og rasisme: I forbindelse med sitt årsmøte inviterer norsk P.E.N. til debatt om den nylig avviklede Durban II-konferansen om rasisme.

Hvor: Litteraturhuset, Wergelandsvn. 29.

Internett: litteraturhuset.no.

ONSDAG

Konsert

Casiotone For The Painfully Alone: Spoon Train Live har hentet det amerikanske enmannsprosjektet Casiotone For The Painfully Alone til Blå. Owen Ashworth disker opp med søt, melankolsk, storbysvevende musikk med enkle, men underfundige tekster.

Hvor: Blå, Brennerivn. 9c.

Internett: blaaoslo.no.

Barokt bergensbesøk: Fra det rike barokkmusikkmiljøet ved Griegakademiet kommer to av byens fremste utøvere. Hans Gunnar Hagen, bratsj og Ingrid Eriksen Hagen, cembalo vil spille en triosonate av Bach, foruten musikk av Francois Coperin og William Flackton.

Hvor: Oslo Ladegård, Oslogt. 13.

Internett: kulturetaten.oslo.kommune.no/oslo_ladegard/konserter.

Film

Corporate Social irResponsibility: Oslo dokumentarkino viser i samarbeid med Forum for Utvikling og Miljø filmen «Ironeaters», om oppkuttingen av norske skip på strendene i Bangladesh. Mange blir drept eller skades i det ekstremt farlige arbeidet. Etter filmvisningen er det lagt opp til diskusjon. Samme film vises på dagtid i Litteraturhuset tirsdag, med representanter fra blant annet Miljødepartementet, Rederiforbundet, FrP og Dagbladet i debattpanelet.

Hvor: Parkteatret, Olaf Ryes plass 11.

Internett: dokumentarkino.no.

Scene

Bardo - Katrine Faber forteller: Forestilling med den danske fortelleren Katrine Faber, inspirert av det russiske folkeeventyret om Vasilisa og heksen Baba Yaga, den tibetanske dødebok, flamenco, en cello og den menneskelige stemmes muligheter. Faber er skuespiller, historieforteller, sanger, underviser og instruktør, og leder av Teater Viva.

Hvor: Kulturkirken Jakob.

Internett: fortellerscenen.no.

Litteratur

Litteratur på Mono - debutanter: På ukens arrangement er det debutantene som står i fokus. Konferansierer er Ingrid Z. Aanestad og Ragnar Hovland, og det blir opplesning fra hele elleve forfatterdebutanter, blant annet Tommy Skoglund, Preben Z. Møller, Kristine Tofte, Guri Sibeko og Jens Nordahl.

Hvor: Mono, Pløensgt. 4.

Internett: forfattersentrum.no.

TORSDAG

Klubb

Dimitri From Paris: Natt til første mai feires på Det Norske Studentersamfund med den franske discohelten Dimitri From Paris, som står bak det mest solgte miksalbumet i verden, «After The Playboy Mansion» fra 2002. Studentene lover sofistikert, livsbejaende, oppløftende og magisk musikk når Dimitri står bak platespilleren. For å varme opp kommer Gaute fra Oslo Live og Muriazz.

Hvor: Chauteau Neuf, Slemdalsvn. 15.

Internett: studentersamfundet.no.

Konsert

bob hund: Etter imponerende 18 år som band slapp skånske bob hund for noen uker siden sitt sjuende studioalbum, etter en periode med fokus på det engelskspråklige prosjektet Bergman Rock.

Hvor: Rockefeller, Torggata 16.

Internett: rockefeller.no.

Edgar Broughton Band og Space Ritual: Det er prog og spacerock som står i fokus på Cosmopolite torsdag kveld, med to av 70-tallets legendariske band i sjangeren. Edgar Broughton Band ble gjenforent i 2005, og har hele originaltrioen med seg til Oslo. Space Ritual er det nyeste navnet på bandet som nok er bedre kjent som Hawkwind. Oppvarming ved norske Wobbler.

Hvor: Cosmopolite, Vogtsgt. 64.

Internett: cosmopolite.no.

Tom Russell: Tom Russell er både skribent og maler, men først og fremst countrymusiker. Med hele 25 album å ta fra har flere av låtene hans har blitt innspilt av størrelser som Johnny Cash, Nancy Griffith, Joe Ely og KD Lang.

Hvor: Herr Nilsen, CJ Hambros plass 5.

Internett: herrnilsen.no.

POING og Maja Ratkje: Under tittelen «Wach auf!» inviterer POING og Maja Ratkje for sjette år på rad til revolusjonær aften med gamle arbeiderslagere i ny drakt. Sammen med en rekke overraskelsesartister vil de fremføre musikk og tekster av Kurt Weill, Hans Eisler og Bertolt Brecht, i tillegg til arbeidersanger fra Norge, USA og fjerne sosialistiske land.

Hvor: Tranen, Waldermar Thranesgt. 70

Internett: poing.no

Utstilling

Cosmic Debris: Vernissage for utstillingen Cosmic Debris, som avslutter Mangfoldsåret 2008 og prosjektet Afrika i Oslo. Blant kunstnerne som stiller ut er Thomas Falstad, Marius Martiniussen, Petter Buhagen, Maja Nilsen og Erik Tidemann. Utstillingen står til og med søndag.

Hvor: Podium, Hausmannsgt. 34

Litteratur

Stemmer fra Kina: Xinrans bok «Stemmer fra Kina» er en intervjubok med en av soldatene som deltok i Den lange marsjen i 1934, vandringen som tok livet av tre fjerdedeler av de omtrent 85 000 revolusjonære som la ut på den. Den kinesiske forfatteren er på besøk i Norge, og blir på Litteraturhuset intervjuet av Kjersti Strømmen, tidligere korrespondent i Asia.

Hvor: Litteraturhuset, Wergelandsvn. 29.

Internett: litteraturhuset.no.

Scene

Goboland: Premiere på danseforestillingen Goboland, med regi av Kai Johnsen og tekst av Arne Berggren.

Hvor: Dansens Hus, Møllervn. 2.

Internett: dansenshus.com.

Mer fra Dagsavisen