Kultur

På sporet av suksess

– Dette er rørende, og det blir ikke mindre rørende med årene. Bent Hamer stråler etter spontanapplaus og overveldende Cannes-mottakelse av «O’Horten».

CANNES (Dagsavisen): Dette er fjerde gang Bent Hamer er til stede med film i Cannes, men til forskjell fra de forrige gangene konkurrerer han nå om priser i et av festivalens offisielle programmer, det prestisjetunge Un Certain Regard (Et visst blikk). Det er en tydelig ydmyk og beveget Bent Hamer Dagsavisen møter i den enorme kinosalen etter den aller første visningen av filmen. Han konstaterer at en fullpakket sal har ledd, snufset og applaudert hele veien.

Godt salg

– Jeg er like nervøs hver gang, og jeg aner ikke hva som skjer, men det er et eller annet som treffer, sier Hamer selv om mottakelsen, som var sjeldent positiv til en Cannes-visning å være, der publikum ofte kan være lunefullt.

– Det var en litt uventet reaksjon, men så er det jo også en fantastisk fin film han har laget, sier hovedrolleinnehaver Bård Owe.

Den 71-årige filmveteranen er Cannes-debutant, og blir stående med et bredt glis når vi ber ham beskrive hvordan det er å bli hyllet på verdens viktigste filmfestival

– Det er vanskelig å sette beskrivende ord på dette. Filmen er jo ferdig, og flere som var med er ikke blant oss lenger. Men det er jo et show, masse gir, plastikk, om du skjønner hva jeg mener. Det skal til for å selge filmen, og det er jo derfor vi er her, sier Owe.

Og salg er det. Allerede før de offisielle visningene i går og i dag er filmen sikret tysk, sveitsisk, engelsk og øvrig skandinavisk distribusjon. Og allerede 18. juni må Hamer & Co tilbake til Frankrike til den offisielle franske kinopremieren.

Smått absurd

I Cannes må både Hamer og Bård Owe skrive autografer og trykke ukjente hender som takker dem for filmopplevelsen. Owe pryder forsiden på dagens festivalutgave av bransjebladet Variety, og norsk og dansk presse er selvsagt rundt dem hele tiden. Norske Owe har mange år og en lang karriere bak seg i Danmark, og gjenkjennes fortsatt for sin rolle i Lars Von Triers «Riket» og som offisiell Melodi Grand Prix-deltaker for danskene på 60-tallet. Denne sommeren er han igjen aktuell, i danske Søren Kragh-Jacobsens politiske thriller «Det som ingen vet».

– Det var ikke så mange skuespillere å velge mellom, og det var litt tilfeldig at jeg kom på sporet av Bård. Men da jeg fant ham var jeg også sikker på at jeg hadde den rette, sier Hamer, som har hatt sine mest vellykkede øyeblikk i registolen når han har laget smått absurde portretter av aldrende menn.

– Det er akkurat som Hamers tidligere filmer en film som bør ses, sier hovedrolleinnehaveren, og legger til: – En underlig film, absurd, sannferdig og nær og& og faen! Herregud, tenkte jeg. – Hva er det som foregår i hodet på Hamer?

– Universell

Fortsatt er «Salmer fra kjøkkenet» Bent Hamers største filmsuksess, men i likhet med eksempelvis «Factotum» ble også «O’Horten» forbigått av det store kinopublikummet, til tross for glitrende kritikker og flere priser. Responsen i Cannes tyder på at filmen – som handler om en lokførers møte med pensjonisttilværelsen og en framtid som sporer helt av – har gode sjanser på kino i Europa. Også blant internasjonale kritikere og journalister blir filmen varmt mottatt.

– Jeg ser ingen begrensninger for denne filmen, sier den danske avisen Politikens erfarne filmjournalist Hans Jørgen Møller. – Jeg likte godt stilen og de vakre bildene i måten han forteller historien på, og Bård Owe passer perfekt i rollen. Jeg tror filmen har gode sjanser internasjonalt fordi den er så universell. Jeg mener, vi skal jo alle pensjoneres en gang.

Mer fra Dagsavisen