Kultur

Fotofest i nordvest

Et knippe internasjonale fotografer med Helmut Newton i spissen er på plass når Nordic Light International Festival of Photography åpner i Kristiansund.

Festivalen går av stabelen fra 1. til 7. mai og har en rekke store norske og internasjonale navn på de tjue utstillingene som vises.

– Det er en liten sensasjon at vi for første gang i Norden viser 40 fotografier av fem internasjonale fotografer. Foruten Helmut Newton har vi med Richard Avedon, Robert Mapplethorpe, Herb Ritts og Horst R. Horst. Store navn i fotografihistorien, sier Ann Olaug Slatlem, presseansvarlig for festivalen. Fra Norge deltar blant andre vår eneste Magnum-fotograf, Jonas Bendiksen, Mikkel McAlinden, Arne Nævra og Morten Krogvold. Sistnevnte er også kunstnerisk leder for festivalen som arrangeres for tredje år på rad.

– Festivalen presenterer også en annen av verdens store fotografer, engelskmannen Don McCullin som har fotografert fra krigsområder i nesten 40 år, sier Ann Olaug Slatlem og trekker fram flere store navn, blant andre William Klein, Ann Christine Eek og Jan Kofod Winther. Med på festivalen er også den danske fotografen Henrik Saxgren som fram til 27. april er aktuell med utstilling i Stenersenmuseet i Oslo. Saxgren og amerikaneren Jock Sturges skal ha workshop i Kristiansund fra 28. april. Sturges er fotografen bak nakenbildene som fikk Trondheim kino til å nekte å kjøre festivalens reklamefilm.

De «fem store» på utstillingen er alle fotografer som har satt spor i fotografihistorien. Den tysk-australske fotografen Helmut Newton (1920-2004) er en av legendene innen mote- og portrettfotografi, berømt og kontroversiell. Newton har portrettert en rekke av verdens kjente kunstnere og kulturpersonligheter og betegnes som en kultfigur i fotografihistorien.

En annen legende som presenteres er RichardAvedon (1923-2004) som inspirerte motebildet og portrettet gjennom 50 år. Avedons motebilder var med på å skape en generasjon av supermodeller som Naomi Campbell og Cindy Crawford.

Mer fra Dagsavisen