Kultur

Hyllet av Jens og Ingrid

Det var arkitektenes aften da Ingrid Schulerud og Jens Stoltenberg i går kveld delte ut Norsk Forms designpriser for 2007.

Arkitektene stakk av med samtlige priser i går da Norsk Form delte ut sine årlige utmerkelser for design og arkitektur. Ingrid Schulerud, som er gift med statsminister Jens Stoltenberg, delte ut pris til unge talenter, Hedersprisen og den aller gjeveste, nemlig Jacobprisen, oppkalt etter gullsmeden Jacob Trostrup Prytz. Statsminister Jens Stoltenberg hadde følgende ord på hjertet:

– Norske designere og arkitekter høster for tiden stor anerkjennelse både ute og her hjemme, jeg hører stadig ekspertene si vi befinner oss i en gullalder. Derfor er det en viktig oppgave for oss politikere å legge til rette for dere som jobber som formgivere og for meg som statsminister å synliggjøre den jobben dere gjør. Derfor er det ekstra hyggelig for meg å kunne være til stede her i kveld. Dessuten er det veldig hyggelig for meg å få gjøre noe sammen med Ingrid.

Politiske og humoristisk

Prisen til unge formgivere gikk i går til arkitektene Marit Justine Haugen og Dan Zohar driver kontoret Haugen Zohar.

– Deres arbeider er preget av en forfriskende mangel på klar grenseoppgang mellom arkitektur og kunst. Arbeidene er formalt sterke, men ser likevel ut til å ha den robuste kvaliteten som gir dem nødvendig livskraft til å overleve den komplekse og uoversiktlige prosessen realisering av arkitektur er, var juryens begrunnelse.

Denne prisen deles ut av Sparebankstiftelsen DnB NOR og Norsk Form og har tidligere blitt delt ut til møbeldesigner Torbjørn Anderssen i Norway says, klesdesigner Siv So Hee Steinaa og grafisk designbyrå Bleed. Prisen er en av de få pengepremiene innen faget design og vinneren får 100.000 kroner mens de to andre nominerte får 20.000 kroner hver.

Nyskapende og miljøvennlig

Den ypperste prisen, Jacob-prisen, gikk til arkitektene Jensen & Skodvin, som blant annet har tegnet Mortensrud kirke, Tautra nonnekloster og blokkbebyggelsen på Årvollskogen, samt fornyelsen av Design og Arkitektursenterets lokaler i Hausmanns gate. Signaturen er moderne samtidsarkitektur med glass, stål, tre og naturstein som viktig materiale.

Jacob-prisen er blitt delt ut siden 1957 og regnes som den høyeste utmerkelsen innen formfagene i Norge. Tidligere vinnere er Sverre Fehn, smykkedesigner Ingjerd Hanevold og industridesigner Roy H. Tandberg.

Hedersprisen gikk til Helsebygg Midt-Norge for St. Olavs Hospital i Trondheim. Juryens begrunnelse var at hele prosjektet preges av at bygg og landskap sammen har en klar funksjon, og miljøperspektivet med krav til godt utbygd offentlig transport og infrastruktur er i ivaretatt.

Mer fra Dagsavisen