Kultur

Ved reisens slutt

Eks-kringkastingssjefene Kåre Valebrokk og John G. Bernander var samlet til mimrestund under åpningen av Nordiske Mediedager i Bergen i går. – Det kunne blitt to trette gubber ved reisens slutt, men det tror jeg ikke vi er, sa Bernander.

Mens John G. Bernander allerede har forlatt Marienlyst og begynt i ny jobb i shippingbransjen, er Kåre Valebrokk på vei ut døra i TV 2. Om noen uker vil A-pressens konserndirektør Alf Hildrum overta som TV 2-sjef. Tiden er inne for å oppsummere, mente debattleder Anne Grosvold, som satte seg mellom de to tidligere kamphanene.

Fotballkamp

At tonen mellom de to til tider har vært ganske så amper, la ikke Kåre Valebrokk skjul på. Ikke minst under forhandlingene om TV-rettighetene til norsk toppfotball. Den endte som kjent med at TV 2 og Telenor la én milliard kroner på bordet og skjøv NRK langt ut på sidelinjen.

– Når vi vet at vi ikke skal kjøpe TV-rettighetene sammen, da ønsker vi selvfølgelig den andres død, sa Kåre Valebrokk, men skyndte seg å legge til at han bare syntes godt om sidemannen, og at de var gode venner utenom arbeidstiden. Noe John G. Bernander støttet opp om.

– Vi har tatt mange øl i lag. Også i sene lag, sa Bernander.

Han måtte likevel innrømme at tapet av fotballrettighetene var den største verkebyllen i perioden som NRK-sjef. Han pekte på at Norge tidligere var det eneste landet i Europa hvor to konkurrerende TV-kanaler samarbeidet om å sende toppfotball.

– Det ga norske TV-seere større valgfrihet. Det var en åpenbar skuffelse at samarbeidet brøt sammen, og jeg tror det var en strategisk bommert for allmennkringkasteren på lang sikt, sa John G. Bernander.

Fornuftsekteskap

Men årene med Kåre og Johnny som «Knoll og Tott» i hver sin TV-kanal har ikke bare vært knallhard konkurranse om senderettigheter og seertall. På noen områder har de to kringkastingssjefene også sett nødvendigheten av å samarbeide. I utbyggingen av det digitale bakkenettverket har de to stått skulder ved skulder, riktignok i en form for fornuftsekteskap, mente Bernander.

– Jeg kan erkjenne at det har vært et litt vanskelig samarbeid, men uten det ville kulturministeren aldri kunne åpnet det digitale bakkenettet nå i høst, sa Bernander, hvorpå Anne Grosvold ville vite om de to kanalsjefene hadde hatt nær kontakt med kulturminister Trond Giske og regjeringen.

– Det er jo rimelig kjent at jeg holder «rørsla» på en viss avstand, og det gjelder vel for Johnny også, sa Bernander.

Mer fra Dagsavisen