Kultur

Fortellere i fredet hus

UTSTILLING TIL 16. MAI: Fortellende kunst i Oslo Kunstforening.

Utstillingen «Ny figurasjon» presenterer 30-35 arbeider av 13 kunstnere, de fleste født på 1970-tallet og med fellesnevneren fortellende kunst. Utstillingen markerer også at Oslo Kunstforening tar i bruk sine nyrenoverte lokaler, og det er den første utstillingen til den nye intendanten Marianne Hultman. Hun kommer fra stillingen som utstillingsintendant i Norrköpings Konstmuseum. Oslo Kunstforening har fått en million kroner i støtte fra Norsk kulturråd til den omfattende oppussingen.

Færre, men finere rom er resultatet i den fredede bygningen. Nye golv, ny belysning og nye vegger som gjør det letter å henge opp bilder er noe av det som er gjort. Oslo Kunstforening har beholdt de tre første rommene til sin virksomhet, mens de tre innerste skal leies ut som atelierer.

De tretten som stiller ut er Marius Amdam, Ane Graff, Liv Tandrevold Eriksen, Christer Karlstad, Sverre Malling, Christian Messel, Are Mokkelbost, Astrid Nondal, Fredrik Raddum, Marianne Darlén Solhaugstrand, Marianne Wiig Storaas, Andreas Tellefsen, Daniel Østvold. Alle er opptatt av det figurative, med referanser til japanske tegneserier, film, science fiction, horror og fantasi – for å nevne et knippe inspirasjonskilder. Små fortellinger og egne erfaringer er utgangspunkt for verkene.

De siste årene harinteressenfordet figurative og fortellende vært større enn før, noe utstillinger både i USA og Europa har vist. I fjor deltok for eksempel en av de deltakende kunstnerne, Liv Tandrevold Eriksen, på utstillingen «Moderne fabler» i Konsthallen Bohusläns Museum i Uddevalla. Og i november deltar Ane Graff på utstillingen «Personal Mythologies» som åpner på W139 i Amsterdam.

Hvor: Oslo Kunstforening, Rådhusgata 19
Når: Fra 16. mars til 16. mai

Mer fra Dagsavisen