Kultur

Å være jente erfor jævlig – eller?

– Jeg er helt giret for tiden! Det er så gøy at så mange har sett filmen og at de gir så god tilbakemelding. Jeg har vært inne på nettforum hvor tenåringsjenter diskuterer filmen og de kommer med masse herlige meldinger: «Takk for at dere viser åssen det er! Dere har gjort livet lettere for meg. I love you!» og sånt sier Hanne Myren (34).

Hun er dokumentarfilmregissør og kvinnen bak filmen «Jenter» som hadde premiere på norske kinoer fredag. Så langt til fullstendig utsolgte hus i Oslo og med godt billettsalg også i resten av landet. De «velmente rådene» regissør Myren fikk da hun fortalte folk hva hun jobbet med er altså gjort til skamme:

– Alle sier at det ikke går an å lage dokumentarfilm for ungdom. Men jeg hadde lyst til å lage en film som speilet ungdommenes virkelighet. Noe de kunne kjenne seg igjen i sier hun.

Definisjonsmakt

Filmen følger Iselin Mahsa og venninnene deres fra de er 14-15 år til de runder 16. Begge er blant de tøffe jentene som tester ut gutter festing og drikking før de andre. Mahsa er i sterk opposisjon til skole og voksne Iselin hakket roligere. Likevel er de bestevenninner. I hvert fall i starten selv om også det endrer seg i løpet av halvannet år.

– Da jeg startet å lage filmen hadde jeg lyst til å lage en slags «maktutredning». Hvorfor er det så mye intriger og maktkamp blant jenter i tenårene? Etter hvert som jeg jobbet med filmen kom jeg fram til at kampen handler mye om å være den som får lov til å definere definere hvordan det er lov å være som jente.

– Hvem be stem mer?

– Det jeg fant ut er at ungdom egentlig er ganske konservative. Alle kjenner reglene man må forholde seg til men ingen vet hvem som har laget dem. De er ute etter konsensus enighet og jobber hardt med å passe inn. Det er ikke noen spesielt overraskende konklusjon så klart men det er interessant å se mekanismene i aksjon likevel sier Myren.

Sjokkerte menn

Det har de voksne mannlige anmelderne stort sett vært enige i. Men de har også vært sjokkerte over virkeligheten Mahsa og Iselin er del av. «Jentene hun følger i filmen framstår ærlige på grensen til det selvutleverende – og det er slett ikke alltid noe vakkert syn» skrev Dagsavisen mens Aftenposten mente at filmen vil komme som «en serie med småsjokk» og at man «skulle tro at Myren rapporterer fra det tøffeste California» hvor «maktkampene er brutale intrigene utspekulerte avvisningene nådeløse». Vårt Lands anmelder ga ærlig uttrykk for at han ikke aner hva som driver jenter i tenårene: «Denne meldinga er skriven av ein mannleg meldar i slutten av tjueåra. Eg kunne like gjerne ha skrive om ein science fiction-film».

– Egentlig er det litt overraskende at voksne reagerer sånn. Men det gjør det jo desto viktigere med filmer som denne som tvinger oss til å se unge jenter på en annen videre måte. Det viktige i filmen er jo ikke at de drikker og røyker og virker tøffe men hvordan de forholder seg til hverandre. De er strenge men absolutt ikke onde. Bare usikre med stort behov for å definere verden rundt seg sier Myren.

Mer fra Dagsavisen