Kultur

De beste markedene i Provence

Grønn oliven beige oliven brun oliven lilla oliven svart oliven paprikaoliven ansjosoliven hvitløkoliven chilioliven basilikumoliven jomfruelig oliven oljete oliven grønn tapenade brun tapenade lilla tapenade honning rosehonning fjellhonning akasiehonning appelsinhonning lavendelhonning lavendelduftposer lavendelgodteri lavendelsåper tørket lavendel røkte pølser urtepølser pepperpølser vinpølser chilipølser chilikarameller sitronkarameller cassiskarameller fløtekarameller små karameller store karameller lange bukser korte bukser brede bukser og smale bukser gule provencestoffer blå provencestoffer provencekeramikk provenceduker provenceputer provencejordbær provencemeloner provencekirsebær provenceasparges gammelost ny ost geitost saueost modnet ost fjellost gårdsost kuost duftost stinkeost osteskjærere og ostekunstnere – som redder oss akkurat i vannet i munnen er i ferd med å renne over og ned på haka:

– Se her! Fersk geitost! Bare ta en bit! frister herremannen med kunstnernavnet «Papi» fra fjellgården Tomme de Montagne i Abondance Vallée.

Folk tar gjerne. Smatter og smaker. Skravler litt og spøker. Hilser og handler.

Sanselig orgie

Hver fredag er det duket for sensuell ekstase på det ukentlige markedet i Carpentras i provinsen Vaucluse i Provence. Mer enn 500 boder tilbyr alt som skal til for en vellykket piknik en veldekket aften en veldekorert vingård eller et velpyntet kropp. Snuse smake se prøve tenke ta på. Markedet er regnet som ett av de fem beste og største i Provence og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor. I området dyrkes det frukt og grønt som praktisk talt kommer med merkelappen «gourmet» rundt halsen i det de dukker opp fra mulden. Ber du om frukt eller grønnsaker husk at selgeren velger riktige varer for deg. Bare fortell når de skal spises. Egenpelling er ikke populært!

– Vi har også mer enn 29 forskjellige festivaler rundt i regionen hvert år for eksempel til ære for melonene fra Cavallion i tillegg til blant annet aspargesfestival jordbærfestival kirsebærfestival vinfestivaler berlingotfestival og trøffelfestival forteller Valérie Gillet som jobber på turistkontoret i Vaucluse.

For regionen Vaucluse er landets største produsent av «svart diamant»-trøfler.

– De vokser under spesielle eiketrær. Bøndene planter ofte slike trær men man er aldri garantert trøfler for godbitene er nesten umulige å dyrke. Fra november til mars selges det trøfler på mange av markedene. Da kan man også være med på trøffeljakt. I gamle dager brukte man svin men nå brukes gjerne hunder. De er lettere å trene – og lettere å ta med seg i bilen påpeker Gillet.

Men trøfler er blant de desidert dyreste godene du kan ta med deg hjem fra regionen. Prisen kommer ofte opp i 6400 kroner per kilo!

– Det finnes mer enn 120 forskjellige sorter trøfler men bare fire av dem kan spises forteller Gillet som elsker pasta med smør og trøfler.

Gourmetmat

Markedet begynner i 8-9-tiden på morgenen. Men allerede klokken 12-13 er det hele over. Da kan lunsjfråtsingen begynne. Utrolig nok klarer man å bli sulten selv om man går og småsmaker seg fra bod til bod. Egentlig burde vi pakket en smårutete duk og hvitvinsglass kjøpt en romantisk typisk stråkurv og fylt den med kulinariske godbiter og dratt på piknik. Men gode småbiter kan også bli enda bedre. Derfor går vi og tar en lang lunsj på restauranten Chez Serge som omsetter de fantastiske lokale råvarene i gourmetpraksis. Her avhenger menyen av sesongen. Den stakkars servitrisen navigerer elegant mellom poser stappfulle av skjørt kjoler urtepølser lavendelhonning og Marseille-såper.

– Marseillesåpene er laget av olivenolje og er veldig bra for huden. Blant annet skal det få arr til å gro penere. Men se etter såper som inneholder minst 72 prosent olivenolje tipser Gillet.

Hun koser seg uhemmet med treretters meny vin ost og dessert. Så hvordan i all verden klarer disse franske damene å holde seg så aspargestynne?

– Vi drikker bare te hver morgen fram til jul. Men vi skeier ut med salat på søndagene forteller Gillet.

– Franske damer SMAKER på maten. De SPISER den ikke kommer det tørt fra vårt danske reisefølge som er en profilert matskribent.

Bondeelegase

Franskmenn kan kunsten å utnytte rustikk patina. En mosegrodd liten drikkefontene ved spisebordet har fått følge av en støvete smårusten vannkanne i blikk ved sin fot. Ved siden av bugner friske blomster i jordflekkede terrakottapotter. Ingen kald strukturell Ikeafunksjonalisme her i gården. Bare ro jordfargede vegger med knallfargede vinduslemmer og møbler. Pyntegjenstandene er dandert velregissert tilfeldig. Mange av dem er sikkert funnet i noen av markedsbodene som selger antikviteter og brocante gjenstander som er under 100 år gamle. Brukt- og antikvitetsmarkedet i Carpentras tar plass på ettermiddagen på søndager. Den vakre byen har også mange fine butikker som selger husdekor møbler kunst og antikviteter om du ikke er her på en markedsdag. Da kan du få ekte provençalske varer hos butikkjeden Les Olivades som har utsalg i Carpentras og i flere av de litt større byene i Provence. Her selges et bredt utvalg av spesialprodukter fra Sør-Provence. Gikk du glipp av «Papi» s deilige oster kan du besøke butikken Fromagerie Vigier. Friske geitoster med sesongens urter er en spesialitet. Slikkmunner kan kose seg med delikat sjokolade og søtsaker på Patisserie Jouvaud. Men husk: Er det ikke marked i Carpentras er det helt sikkert et annet ikke langt unna. Hver dag i uka er det en rekke markeder rundt omkring i Provence. Følger du dem rundt vil du definitivt kjenne duften smaken og følelsen av Provence...

Mer fra Dagsavisen