Kultur

Hvite dager og steder som har alt

HEMSE-DAL: Det er noen dager alt bare stemmer. Strålende vær mykt føre og blide turvenner. I dag er en slik dag.

Vi har kjørt oss varme med et par raske turer i Såhaug og Hemsedalsløypa. Nåhar vi gått videre fra toppen av heisen og står på toppen av Tottenfjellet(1497 moh.) klare til å gi oss i kast med offpist-turen «Reidarskaret». Påvei bort til det første henget stråler vi om kapp med sola. Dette er turensom har alt. Bratte skråninger store sletter for sugende svinger oghalsbrekkende skogskjøring. Det er over tjue år siden Reidar og en kameratkjørte denne turen første gang. Det er først de siste åra at den har blittallemannseie.

Vi legger i vei med store svinger over det åpne feltet med dem som leder nedmot selve Reidarskaret. Borte på Golsfjellet smiler Skogshorn mot oss. Hvitog pen etter det siste snøfallet som ga oss en halv meter puddersnø. Men vihar viktigere ting å tenke på når fortsetter forsiktig ned til selve skaretsom er en smal og bratt passasje på to til fem meter alt etter snø- ogvindforholdene. Det er alltid spennende å se hva som venter om man måforsere stein eller is eller om man må hoppe for å komme videre. Med åretssnøvinter og dagens supre forhold klarer vi oss med tre hoppsvinger i renna.Vi nærmer oss den åpne bjørkeskogen og snøen blir bare dypere og dypere.Ettersom det attpåtil er første dag med klarvær og god sikt etter snøfalleter det få spor. Vi har derfor fritt valg på øverste hylle når det gjelderlinjevalg i skogen. Om den fine nysnøen er lydløs så er vi selv alt annetenn stille. Jubelropene sitter løst mens vi danser oss videre nedover bekkenog åpne glenner i det som nå har blitt tettere granskog. Vel nede på etjorde som er endestasjonen for denne fantastiske turen kan vi se hver svingvi la før skogen tok over på den siste tredjedelen. 850 høydemeter gjør atbeina er som gelé men etter taxituren tilbake til skiheisen er det glemt.Dager som dette fortsetter med den ene turen etter den andre tilforskjellige utkanter av anlegget.

Mange har sine klare og mindre fordelaktige meninger om Hemsedal. Men hvisdu er ute etter relativt snøsikker og variert kjøring i Sør-Norge kommer dunok ikke utenom Hemsedal. Både løypenettet og ikke minst offpisteterrengeter stort og gir gode muligheter for skikjørere på alle nivåer. Heisenedekker det hele effektivt. Og skulle det bli for kaldt i det nordvendtehovedanlegget kan man holde seg på Roni-siden eller ta turen til Solheisensom ligger i Grøndalen noen minutter unna. Og på topptur holder de flestevarmen.

Det er vanskelig å definere den typiske brukeren av Hemsedal. Andelen påsnowboard ski og telemark er temmelig jevnt fordelt. Et framtredende trekker at det er en stor andel meget dyktige kjørere. For øvrig er det en saligblanding av hyttefolk svenske charterturister venne- og skolegrupper påhelgetur og en relativt stor stamme med unge voksne som sammen med vennerhar campingvogn eller hytte på åremål og tilbringer all sin fritid der. Nårdet gjelder utelivet har baseområdet ved skianlegget fått et oppsving desiste årene med Skistua og Hemsen. Utover kvelden er det nok fremdelessentrum som har grepet på publikum samtidig som sagnomsuste Hemsedal Caféjo er en institusjon på afterski-fronten. Noen ganger varer det ut i de småtimer og man treffer blide mennesker med ski på skulderen like før det erpå tide å vekke fuglene. Det foreligger omfattende planer for utvidelse avsengekapasiteten i Hemsedal. I det siste har Skarsnuten Veslestølen ogHemsedal Resort gitt en forsmak på hva som vil komme.

Brett omtalt

Den årlige foto- og filmseansen Burton Spring Session har sikret Hemsedalplass bevisstheten til unge brettkjørere verden over. Nå er det riktignokikke så mange av ungdommene som leser snowboardmagasiner som har råd til åreise til Norge for å leke i parken men det er vel verdt turen for dem somhar anledning. Hemsedal har i lang tid investert tid og penger i en godterrengpark for ski- og snowboardfolket og i år har satsingen blittytterligere styrket. I fjor kom en etterlengtet åtteseters stolheis someffektivt reduserer ventetida i bunnen av anlegget. Barneområdet har blittveldig stort og i kombinasjon med Trollia barnepark gjør det underverkerfor skiglade foreldre.

I og utenfor løypene

Okay du skal få faktaopplysningene om skisenteret også. 21 heiser 48løyper sesong fra medio november til og med 1. mai. Høyeste kjørehøyde erpå nær 1500 meter og gir opptil 850 fallhøydemeter hvis beina orker.Offpiste-turene må du nok finne ut av selv ved å undersøke litt ekstra.Aller helst skal du kjøre med guide eller kjentmann men i det minste må duprate med folk som kjenner turene og forholdene. Et sted man kunne kjøre igår er ikke nødvendigvis kjørbart i dag. Det er heller ingen god idé å følgespor i og med at du ikke kjenner den mentale tilstanden til dem som harkjørt der før deg. En overkommelig gåtur på 15 minutter som med gode forholdgir mye glede for innsatsen er Radiobollen. Naturligvis bruker dusende-/mottakerutstyr og har spade og sonde i sekken. I tillegg tilkunnskap om skredfare som gjør at du og dine ikke blir utsatt for snøras. Ibaseområdet finner du tavler som gir informasjon om vær- og snøforhold.

Planlagt åpning er 25. november.

Mer fra Dagsavisen