Kultur

– Gjør historien tilgjengelig

I dag feirer professor Rune Slagstad 60 år «hjemme» i Bergen men i går var han i Oslo for å lansere «Utvalgte polemikker» en 900 siders bok som oppsummerer fire tiårs deltakelse i det offentlige ordskiftet.

I boka finner vi både Slagstad og hans meddebattanters innlegg fra sosialismedebatt på 70-tallet til fotballdebatt i 2004 – med to betydningsfulle unntak: De to tidligere ml-ideologene Pål Steigan og Sverre Knutsen ville ikke la sine innlegg mot Slagstad stå på trykk selv om de har stått på trykk i aviser og tidsskrifter tidligere.

– Å inngå i noe han selv ikke kontrollerer er selvfølgelig for Steigan uutholdelig ironiserte Slagstad da han presenterte boka for en hodesterk forsamling på Institutt for samfunnsforskning i går. Men om han ikke ville være med inni har Slagstad til gjengjeld puttet ham utenpå boka. Steigan pryder nemlig ryggen på Slagstads omfangsrike bok der han i Finn Graffs strek virrer blindt rundt på hodeskaller fra Pol Pot-revolusjonen i Kambodsja.

«Stalin-Knutsen»

Enda mer graverende finner Slagstad det at historikeren Sverre Knutsen ikke vil ha på trykk sitt innlegg «Stalin – en stor revolusjonær». Knutsen var på 70-tallet partisekretær og en viktig ideolog i AKP (ml) i dag er han historiker og førsteamanuensis på BI. Innlegget ble først holdt på Det Norske Studentersamfund i Chateau Neuf i februar 1972 og ble senere trykket i tidsskriftet Kontrast.

– Stalin-foredraget ga et representativt bilde av tenkemåten på ledende ml-hold på 1970-tallet og er slikt et aktstykke i norsk debatthistorie mener Slagstad. Han innrømmer at Knutsen har loven på sin side når han nekter å publisere sin tidligere artikkel.

– Men på den annen side har Stalin-Knutsen en spesiell forpliktelse som historiker til å bidra til å gjøre historiske kilder tilgjengelige ikke minst for å bidra til å hindre gjentakelser av ml-ernes intellektuelle havari. En særlig forpliktelse påhviler i så henseende en historiker som i en fase så militant lot seg innrullere i historieforfalskningens tjeneste dundret Slagstad i går.

Ingen forpliktelse

Sverre Knutsen sier til Dagsavisen at de historiske kildene er tilgjengelige for enhver som vil slå opp i arkivet til Kontrast.

– Jeg er ikke interessert i å bidra i en utgivelse han får i stand på Pax forlag. Det må være et rimelig standpunkt sier Sverre Knutsen.

– Har det med Slagstad eller forlaget å gjøre?

– Han har antatt en litt demagogisk måte å forholde seg til ting på med personstempling og negative karakteristikker. Siden jeg ikke fikk vite mer om hva dette dreide seg om og ikke hadde noen oversikt eller kontroll med utgivelsen fant jeg ingen grunn til å bidra.

Mer fra Dagsavisen