Kultur

Ung dans i sentrum

Ti unge norske koreografer deriblant Henriette Pedersen og Laura Coupe Trude Lirhus og Taran Steen med MissLeading Company skal sette opp korte 10 til 20 minutters utdrag fra tre forskjellige produksjoner. Kunstnerisk leder er Karene Lyngholm.

– De fleste av koreografene var ferdig utdannet i 2003 og er foreløpig ukjente for store deler av publikum. Poenget med denne festivalen er å gi dem sjansen til å få vise seg fram i en proff setting sier pressetalskvinne Agnes Kroepelien.

Norske koreografer er blant de kunstnerne som gjør seg mest bemerket internasjonalt. Folk som Jo Strømgren Ina Christel Johannesen Ingun Bjørnsgaard og Hooman Sharifi har banet vei for en ny generasjon unge talenter. Og det er disse talentene som skal vise seg fram på Nynorskdans.

Ny norsk dans er inspirert av sjangere som beveger seg i skjæringspunktet mellom billedkunst og scenekunst noe som har gitt har performanceformen en renessanse.

– Performance har fått en helt ny oppmerksomhet igjen spesielt gjennom Baktruppen som er den kanskje største performancegruppa i Norden sier Agnes Kroepelien.

– På Nynorskdans er det bevegelsen som står i sentrum men det vil sikkert bli innslag av performance også.

Festivalen åpner neste torsdag og varer i tre dager.

Mer fra Dagsavisen