Kultur

Gratis kunst trekker folk

Gratis museer lokker publikum. Tredoblet besøk og økt salg i butikken er fasit ved Astrup Fearnley Museet og fra nyttår følger svenskene etter.

Astrup Fearnley Museet for Moderne Kunst har hatt gratis inngang sidenjanuar og antall besøkende har bare økt. Siden 1. oktober er det gratisadgang på Stenersenmuseet Vigelandmuseet og Munch-museet. Dette er enprøveordning fram til 1. april 2005. (Munch-museet er stengt ut oktober pågrunn av ranet.)

Nasjonalmuseet for kunst har også kuttet ut inngangspengene. Det betyr atdet i tillegg til Nasjonalgalleriet også er gratis ved Museet forsamtidskunst Kunstindustrimuseet og Arkitekturmuseet.

Tredobling

– Vi har hatt en meget positiv effekt av å kutte ut billettprisene sierdirektør Gunnar Kvaran ved Astrup Fearnley Museet.

– Hittil i år har vi hatt 85.000 besøkende mens vi i hele fjor hadde besøkav rundt 37.800. Vi ender med en tredobling og det er veldig bra. Besøketligger på rundt tre tusen i uka sier Kvaran fornøyd og legger til at altskal være gratis. Det gjelder også de store utstillingene museet eventueltfår fra utlandet.

– Fanger dere opp nye grupper?

– Ja særlig ser vi at yngre mennesker stikker innom og de kommer gjerneflere ganger. Det er også økning blant de eldre pensjonistene og ikke minstbarnefamiliene. Før måtte en familie ut med 200 kroner nå kan de brukepengene på kafé i stedet. Vi har utvidet vår kundegruppe etter at vi sløyfetinngangsprisen. Museet har fått nytt image en ny profil i tillegg har vitjent penger for salget i butikken har økt. Særlig gjelder det katalogeneder har vi ved enkelte utstillinger solgt ett tusen kataloger. Vi har hatten annen utvikling enn for eksempel museene i England. Der har besøket øktmen ikke salget i museumsbutikkene sier Gunnar Kvaran.

Til 12. desember viser Astrup Fearnley Museet utstillingen «Jeff KoonsRetrospektiv».

Godt besøk

Museumsleder Selene Wendt ved Stenersenmuseet sier det er litt for tidlig åse effekten av gratis inngang.

– Vi har hatt bra besøk de siste ukene men det er vanskelig å si om detskyldes gratis inngang eller gode utstillinger sier Wendt. Stenersenmuseetviser blant annet en utstilling om italiensk samtidsarkitektur ogfotografier av Dan Young en av pionerene innen dokumentar- ogreportasjefotografi i Norge.

– Jeg tror ikke folk er klar over at det er gratis inngang men de blirgledelig overrasket når de får vite det sier museumsleder Toril Smit vedVigelandmuseet. Hun er mer bekymret for at folk lar seg skremme avrehabiliteringsarbeidene som pågår ved museet.

– Ved Nasjonalmuseet for kunst har vi stabile besøkstall. Nasjonalgallerietstår alene for over 80 prosent av våre besøk sier Martin Biehlavdelingsdirektør for kommunikasjon. I fjor var 540.000 besøkende innom merenn 400.000 av disse besøkte Nasjonalgalleriet.

– Turister som kommer til Oslo skal se «Skrik» som henger iNasjonalgalleriet. Besøkstallet svinger ellers avhengig av hvilkeutstillinger vi har sier Biehl.

Gratis i Sverige

Sverige ser nå i retning Norge og England og åpner dørene for gratis museerfra nyttår. England gjennomførte fri entré til statlige museer i 2001 og hargratis inngang til en rekke spennende samlinger blant annet Imperial WarMuseum Victoria & Albert Museum Natural History Museum ScienceMuseum British Museum National Portrait Gallery og Tate Britain TateModern. Engelskmennene kunne notere seg mer enn dobbelt så mange besøkendede første ukene det var gratis.

I Sverige har det vært en dragkamp om gratis museer men fra nyttår innføresgratis adgang til 19 statlige museet. Regjeringen har satt av 965 millioner(svenske) kroner på 2005-budsjettet for å «øke tilgjengeligheten» tilstatlige museer. Pengene skal blant annet kompensere for taptebillettinntekter.

Danskene vil gjerne følge etter. Ifølge Berlingske Tidende vilSocialdemokratene foreslå å sette av 55 millioner (danske) kroner for å fågratis entré på museer som Nationalmuseet og Statens Museum for Kunst.

Mer fra Dagsavisen