Kultur

Haisommer

Enten du ønsker deg ekte haisom-mer eller jakter på Nemo er verden under vann fascinerende både for liten og for stor. Dagsavisen gir deg guiden til noen av de beste akvariene i Norge og i Europa.

– Der er Nemo!

Foran klovnefisk-akvariet i Barcelona går diskusjonen høyt. En skoleklassemed barn er slett ikke enige om hvem av de svømmende rød- og hvitstripedefiskene som kanskje kan være den lille verdenskjente helten.

Men Europas flotte akvarier trenger neppe drahjelp av mirakelfisken Nemo forå være attraktive. Akvariene er bare blitt større og vakrere med årenemange med spektakulær design og arkitektur. Dermed er det en glimrende«moro-for-alle»-opplevelse som kan trollbinde både små og store påferieturen.

Ønsker du deg en ekte haisommer kan du for eksempel oppleve det i bådeRisør Barcelona eller i giganttanken i Oceanario i Lisboa der du også kansove over hos haiene. Andre steder er akvariene integrert i det naturligelandskapet slik at du kan bedrive ublyg kikkervirksomhet i sjødyrenes egnehabitat.

– I Norge er mitt favorittakvarium definitivt Akvariet i Bergen. Det ergammelt men skiller seg ut selv i internasjonal målestokk ved denfantastiske «rotunden» med store temaakvarier. Ikke noe sted i verden harjeg sett noe tilsvarende sier akvariekonsulent biolog og akvariumselskerSvein A. Fosså.

De spesielle

Fosså foretrekker akvariene som gir noe helt spesielt.

– For eksempel Aqua Ferskvands akvarium i Silkeborg på Jylland i Danmarkder relasjonen mellom akvariefiskene og besøkeren er speilvendt. Du går innei en bygning som er nedsenket i vann og ser ut gjennom glassruter tildammene utenfor forteller han.

– Hvilke museer vil du anbefale til barnefamilier?

– Aquaria Vattenmuseum i Stockholm er litt gammelt men fint liksomDanmarks Akvarium i Charlottenlund København. Men begge er like fullt enfin opplevelse. London Aquarium er en attraksjon man bare fåmed seg når man først er der og Aquazoo på Löbbecke Museum i Düsseldorf iTyskland er også et stort akvarium som byr på mange spennende opplevelser.

– Ellers er «The Deep» i den engelske kystbyen Hull et av de nyeste av deeuropeiske akvariene. Her har du mange ulike innsynsmuligheter ikke bareflate glassvinduer men også tunneler og «dykkerklokker» du kan krype inn inoe som gir en fantastisk naturtro opplevelse. Anlegget som kostet 455millioner pund å bygge gir også en spennende arkitektonisk opplevelse.

Verdens beste

– Hvilket er verdens beste akvarium?

– Det er håpløst å rangere men Osaka Aquarium Kaiyukan i Japan og MontereyBay Aquarium i California i USA er verdt en reise i seg selv. WaikikiAquarium i Honolulu har noen av de biologisk sett beste og mest korrekteakvariene med korallrevsbiotoper.

Nedenfor finner du en guide til noen av Europas og Skandinavias besteakvarium. Husk for øvrig at mange zoologiske hager også har spennendeakvariumsavdelinger.

Mer fra Dagsavisen