Innenriks

Varsler tøffere stillingskamp

– Norske universiteter­ og høyskoler trenger de flinkeste ­folkene i de viktigste stillingene, mener ­kunnskapsministeren.

– Denne reformen er helt avgjørende for å få til nettopp det, sier Torbjørn Røe Isaksen (H).

Når kunnskapsministeren i dag møter ansatte og rektorer fra landets universiteter og høyskoler under sektorens årlige Kontaktkonferanse 2015, har han en nyhet å presentere – Røe Isaksen vil reformere personalpolitikken ved norske universiteter og høyskoler.

– Jeg mener dagens personalpolitikk er et reelt hinder for høy kvalitet på forskning og undervisning ved norske læresteder, sier kunnskapsministeren.

Planen klar

Dette er hva han vil gjøre:

Avgrense fortrinnsretten: Fast ansatte som jobber med eksternt finansierte forskningsprosjekter (f.eks. gjennom Norges forskningsråd), skal ikke lenger ha fortrinnsrett til alle stillinger de er kvalifisert for. I praksis betyr det at de ikke lenger kan «kuppe» stillingen som førsteamanuensis eller professor foran andre sterke søkere – det være seg internasjonale toppfolk eller kandidater fra andre norske læresteder.

Endre reglene for opprykk: Det blir ikke lenger mulig å skaffe seg opprykk fra første­amanuensis til professor ved å skaffe en kompetansevurdering fra et annet lærested enn der man arbeider – for så å kunne kreve opprykk ved eget universitet. Institusjonen selv skal heretter sitte i førersetet for kompetanseheving og karrieresteg for sine ansatte. Med de nye reglene må vurderingen gjøres av en egen komité som er oppnevnt eller godkjent av universitetet eller høyskolen der du jobber.

Innstegsstillinger: Stortinget har allerede vedtatt en prøveordning med såkalte innstegsstillinger fra utlandet, eller «tenure track». Det betyr at unge forskere ansettes på åremål og deretter får fast jobb hvis de fyller gitte kriterier når åremålet går ut. Hensikten er å rekruttere unge talenter til toppforskningsmiljøene.

Uhørt

Ifølge kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen er tida overmoden for den varslede reformen. I andre land det er naturlig for Norge å sammenligne seg med, vil det være uhørt og nærmest utenkelig at prinsippet om at den best kvalifiserte skal ha jobben, ikke skal følges.

Kunnskapsministeren er klar over at planene vil skape debatt. Han er likevel ikke i tvil om at det er et riktig grep å ta.

– Noen vil nødvendigvis få færre privilegier enn de har i dag. Men dette er et godt tiltak for vårt felles beste, påpeker Røe Isaksen.

Like vilkår

– Med dagens system er du enten innenfor eller utenfor. Nå får vi konkurranse på like vilkår, understreker kunnskapsministeren.

Han mener det nå blir lettere for landets universiteter og høyskoler å drive langsiktig planlegging og talentutvikling.

– Vi forventer også at bruken av midlertidighet skal gå ned når institusjonene ikke lenger risikerer å bli sittende med feil folk i stilling som førsteamanuensis og professor, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Forskerforbundet: – En frekk påstand

Lederen i Forskerforbundet reagerer kraftig på påstanden om at personalpolitikken truer kvaliteten i høyere utdanning.

– Jeg synes d et er en frekk påstand når kunnskapsministeren sier at dagens personal­politikk er et hinder for høy kvalitet på forskning og undervisning før han i dag møter sektoren, sier Petter Aaslestad, leder i Forskerforbundet.

– Vi har allerede påpekt at høy bruk av midlertidighet hindrer kvalitet, sier han.

Aaslestad svarer slik på påstanden om at ansatte «shopper» titler ved andre utdanningssteder:

– Vi kjenner til,  og mener det er utidig, når folk søker stillinger de reelt ikke ønsker. Men virkemidlet for å komme dette til livs er å styrke den nasjonale standarden for vurdering av kompetanse på høyt nivå, ikke svekke den slik Røe Isaksen nå gjør ved å la hver enkelt institusjon avgjøre, sier Petter Aaslestad til Dagsavisen.

Han mener forslaget om å endre opprykksreglene fungerer mot sin hensikt:

– Den nasjonale stillingsstrukturen fragmenteres. En professortittel blir forskjellig fra institusjon til institusjon fordi ulike kriterier legges til grunn. Det fremmer ikke kvalitet.

– Hvis statsråden mener problemet i dag er at kommiteene som vurderer kompetanse er for snille, må han stramme dem opp istedenfor å overse dem, sier Petter Aalestad.

Mer fra Dagsavisen