Verden

Tvangsreturnerte livredde i Kabul

– Vi er livredde og holder oss innendørs, sier en av de tvangsreturnerte asylsøkerne Dagsavisen møtte i Kabul.

KABUL (Dagsavisen): Mannen Dagsavisen snakket med i går er en av de 13 som ble sendt ut av Norge lørdag. De sju afghanske asylsøkerne som ble satt på flyet i Norge i går formiddag, er ventet her i Afghanistan tidlig i dag.

Frykten for hva som kan skje med dem i hjemlandet gjør at de tvangsreturnerte vil vente med å gi et ordentlig intervju om hvordan det er å være tilbake.

FN og Norge enige

I Kabul har de tvangsreturnerte hatt møter med Den internasjonale organisasjonen for migrasjon (IOM) som kartlegger hvilke behov og tanker om framtiden de har. Organisasjonen sørger for at de returnerte får mat og husly så lenge de er i den afghanske hovedstaden.

Representanter for FNs høykommissær for flyktninger (UNHCR) har stått på flyplassen i Kabul sammen med IOM de siste dagene og tatt i mot dem som er blitt tvangsreturnert fra Norge. Stedlig representant for UNHCR, Salvatore Lombardo, forteller til Dagsavisen at de i forkant av returene gjennomførte individuelle sikkerhetsundersøkelser for alle de afghanske mennene. Det er konkludert med at ingen av disse personene har spesielle beskyttelsesbehov som tilsier at de ikke kan returneres. UNHCR og norske myndigheter har ifølge Lombardo vært helt enige om at det er trygt å returnere de aktuelle asylsøkerne.

De tvangsreturnerte kommer fra Kabul, Ghazni-provinsen som ligger sørvest for Kabul og Nord-Afghanistan. UNHCR regner disse områdene som trygge nok til at mennesker kan flytte tilbake dit.

Får etableringshjelp

UNHCR jobber ikke lenger med å sjekke hvilke konsekvenser påstandene om at noen av afghanerne har konvertert kan få i Afghanistan. Organisasjonen har fått forsikringer om at norske myndigheter tar seg av dette spørsmålet.

Lombardo sier at UNHCR er forberedt på at det kommer flere tvangsreturnerte fra Norge denne uken, men han er usikker på det totale antallet.

Katsui Kaya, som er informasjonsansvarlig for IOM i Afghanistan, forteller at organisasjonen kommer til å hjelpe de tvangsreturnerte til å reise tilbake til hjemstedene deres innen en måned. IOM vil også prøve å hjelpe dem med å skaffe seg et levebrød i Afghanistan. De returnerte kan få litt støtte fra IOM til å starte egne butikker. IOM tilbyr også enkle kurs i forretningsdrift.

Direktør Terje Sjeggestad i Utlendingsnemnda sier til NTB at det totale antallet afghanske menn som har fått endelig avslag på søknad om opphold, og dermed skal sendes ut av Norge, er i størrelsesorden 7-800. Dette skal bare være enslige, yngre menn uten familie.

Mer fra Dagsavisen