Innenriks

Slik Haga ser det

Flere superrike og flere fattige gjør at 
tidligere Sp-leder Åslaug Haga spør om den norske likhetsmodellen eksisterer lenger.

- Jobben framover for en rødgrønn regjering er ikke å feite opp en allerede velfødd øvre middelklasse ytterligere, skriver Åslaug Haga i boka «Rødgrønn», som lanseres i dag med undertittelen «Slik jeg ser det».

Haga var en av arkitektene bak det rødgrønne regjeringsprosjektet. Hun satt selv i regjeringen de første årene, til hun gikk av som leder av Senterpartiet i 2008.

Mens meningsmålingene peker mot regjeringsskifte, lanserer Haga det hun selv karakteriserer som «en kjærlighetserklæring» til de rødgrønne. Men noe er likevel ikke som det skal i landet.

Myte for fall

Når hun ber de rødgrønne partiene se framover, klinker Haga til mot sentrale utviklingstrekk under den regjeringen hun selv bidro til å få på plass.

- Myten om at vi er så like, står for fall. Det må være lov å spørre om den norske likhetsmodellen faktisk eksisterer lenger, slår hun fast, og viser til at Norge hvert eneste år har klatret på listen over andel superrike, og at vi nå står på plass nummer fire. Haga beskriver hvordan de sosiale forskjellene har økt også under de rødgrønne. Hun understreker at antallet fattige barn har økt siden 2005, men at det økte enda mer under Bondevik. Og samtidig rykker altså de rikeste fra. Inntektene til de som tjener mest vokser raskere enn inntektene til de som tjener minst. «Om vi ikke kan smykke oss med adelige titler i Norge, har vi i alle fall overtatt den nordiske tronen i andel superrikinger som i stadig større grad viser fram rikdommen sin», skriver Haga.

- Nytt tjenerskap

Haga advarer mot «store sosiale omveltninger vi er i ferd med å gjøre i det tidligere egalitære norske samfunnet». Og om et nytt tjenerskap som vokser fram i takt med at forskjellene øker.

«Den ufrie arbeider finnes fortsatt i Norge, for ikke å si har gjenoppstått i Norge. Mange er kvinner og har ikke kritthvit hud», skriver hun.

Et annet sted skriver hun at «i stadig videre kretser har man ingen blygsel for å fortelle om sin thailandske au pair eller sin filippinske vaskehjelp. Vi tar for gitt at gatene holdes rene av ikke-etniske nordmenn og tiltaler dem gjerne på engelsk hvis vi absolutt må, og vi harselerer over drosjesjåførenes festlige aksent».

- I Norge har vi hatt en fantastisk velstandsutvikling, det skal vi være takknemlige for. Så er det et viktig fundament i det rødgrønne samarbeidet at man skal utjevne forskjeller. Der har man fortsatt en god del å gjøre, sier Haga til Dagsavisen.

Slår ring om rødgrønne

Den tidligere Sp-lederen maner de rødgrønne til å se framover.

- Man har levert på velferd, men når de rødgrønne skal hamre ut en plattform framover er det viktig å ta tak i skjevhetene i velferdsutviklingen. Jeg peker på noen områder jeg tenker det er viktig å ta grunnleggende tak i, sier hun.

Et av dem er helsepolitikken. Et annet er boligpolitikken.

Haga understreker at hun ikke skal tilbake til politikken. Og hun advarer sine egne i Sp mot å vende de rødgrønne ryggen.

- Jeg kan ikke forstå at det finnes noen annen regjeringskonstellasjon som vil tjene partiet så godt som et rødgrønt samarbeid. Du kunne selvsagt drømme om en sentrumsregjering, men det er ikke spesielt realistisk for øyeblikket. Det ser også ut til at Venstre har forsvunnet godt inn i Høyres fold.

- Er sentrumsalternativet dødt?

- På sekstitallet var oppslutningen om sentrum rundt 30 prosent, på slutten av åttitallet var den rundt 20 prosent, nå er den rundt 15. Det gir seg selv at det ikke blir regjering av et så tynt velgergrunnlag, men det tilsier ikke at det ikke er noe som heter sentrumsverdier. Jeg er opptatt av at de skal ivaretas, og det er kanskje ikke så dumt om de tre partiene snakker sammen om hvordan de best gjør det, sier Haga.

espen.lokeland-stai@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen