Navn i nyhetene

– Låner oss til velstand

Sjeføkonom er bekymret over at mange får altfor mye gjeld i årene som kommer.

Hvem: Jan Ludvig Andreassen (51)

Hva: Sjeføkonom i Eika Gruppen.

Hvorfor: Bekymret over nordmenns gjeld.

Norske husholdninger har i dag om lag 3.000 milliarder kroner i gjeld. Hva tenker du om det?

– Det er en ny hverdag. I 1992 hadde vi 400 milliarder i gjeld. Nå har vi dyrere boliger, maskiner og utdanning, samtidig som rentenivået er langt lavere enn det var før.

Er det en gjeld som raskt vil øke?

– Vi regner med at det øker omtrent i samme tempo i flere år framover. Selv i tider med stigende arbeidsledighet og tøffe tider. De lave rentene vil vedvare. Alternativet, som er å heve renta, vil føre norsk økonomi ut i en krise, og er trolig langt verre. Jeg er bekymret over at mange får altfor mye gjeld i årene som kommer.

Er vi blitt for godt vant, siden vi stadig låner penger?

– Det jeg frykter er at folk har for høye forventninger til sine inntekter. Renten er lav fordi verden er utrygg, og lønnsveksten minimal. Det er noe mange glemmer. Vi burde skrape målet på 2,5 prosent inflasjon. Mange stoler blindt på at de vil få høy lønnsvekst i tråd med et særnorsk inflasjonsmål. Det er en farlig illusjon.

I dag får man kastet penger etter seg gjennom haugevis av lånetilbud på e-post. Er vi naive når vi går på slike tilbud?

– Ja. Man må være forsiktig med forbrukslån, og prøve å spare så mye man kan. Husk at mange av dagens unge kommer til å bli 100 år gamle. De vil måtte leve av sparepenger de siste 30 årene av livet sitt. Pensjonsordningene blir stadig dårligere for folk flest i privat sektor.

I dag er det veldig lav rente. Hvor mye må renten gå opp før vi får problemer?

– Jo mer forgjeldet vi blir, dess vanskeligere blir det å sette opp renten. Et par-tre prosent økning kan skape store problemer for nyetablerte i dagens boligmarked. Danmark og Japan er så forgjeldet at det er umulig å sette opp renten. Vi vil være der om en seks-sju år.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Jeg vil anbefale den beste boken om Kina som jeg har lest. Den er en bok av Evan Osnos. «Age of Ambition», som handler om de mange nye utviklingstrekk i dagens Kina.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å være sammen med venner og familie.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg var veldig fascinert av Björn Borg da jeg var ung. Jeg så ham i Drammenshallen i 1980 da jeg var 16 år. Omtrent samtidig så jeg Neil Young i Drammenshallen. Han var konge.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Tror de fleste vil si at jeg er litt distré og rotete. Jeg har vanskelig for å huske navn, og blander de ofte. Noe som kan være pinlig i sosiale sammenhenger.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg elsker å være på havet. Å kunne være på fjorden i båten og høre på havet er å skeie ut. Samt at jeg er veldig glad i god mat.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg håper at den neste store fanesaken blir videreutdanning av unge. Det er noe galt med et skolesystem som er veldig flasket opp på at du skal lære til du er 18, og deretter gjøre det man vil.

Er det noe du angrer på?

– Jeg har gjort mye dumt, men det nytter ikke å angre. Som jeg da også rådgir til alle mine skilsmissevenner.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Da ville jeg ha valgt Gro Harlem Brundtland, og spurt henne om vi hadde noe å lære av forrige krise, som vi har bruk for i dag. Nå låner vi oss til velstand. Den gang var det store reformer.

Mer fra Dagsavisen