Klassisk lykkelig

Populære Ring inn musikken utvider fra én til fem sendinger i uka.

 

Hvem: Mari Lunnan

Hva/hvorfor: Programleder i NRK Klassisk, med det populære programmet Ring inn musikken, som fra denne uka utvider sendingene fra én til fem ganger i uka.

 

Hva er den største endringen i NRK Klassisk som lytterne vil merke?

– Det blir flere journalistdrevne flater der programledere med stor klassisk kompetanse vil presentere og kommentere musikk og spille hele verk. Det blir hele operaer hver lørdag, inkludert en ekstra time med operainnføring samt live-overføringer fra The Met i New York.

Ring inn musikken er fortsatt blant de mest populære programmene. Hva tror du det kommer av?

– Jeg tror det handler om ønsket om felles opplevelser, og å kommunisere både med oss og hverandre om det de hører på. Sånt kan man selvsagt også gjøre med spillelister på Spotify, men Ring inn musikken har beholdt sin magi. Jeg har hørt mange som legger opp hele lørdagen sin etter det, og ikke kan gå og handle før etter at programmet er ferdig. Nå som det blir sendinger fem ganger i uka pluss to timers reprise i helgen, håper vi at folk vil planlegge hele uka slik.

Synes folk det er moro å komme på radio og snakke live med dere?

– Mange synes nok fortsatt det, mens andre foretrekker å skrive mail. Begge deler er helt fint. For dem som skriver leser vi opp det de måtte komme med i sine ønsker, for å få med små historier og skape bilder rundt folks musikkønsker.

Har du selv musikalsk bakgrunn?

– Ja, jeg har studert musikk og sang. Men så fikk jeg for mange år siden et vikariat i NRK radio og ble så fascinert at jeg bare ble her.

Hvem er din favorittkomponist?

– Jeg er svært glad i Bach, han er den største for meg. Jeg lytter til mye forskjellig, men vender alltid tilbake til han. Ingen over og ingen ved siden.

Angrer du på at du valgte bort sangkarrieren?

– Nei, jeg synger fortsatt og er med i Oslo Domkor, der får jeg utløp for all min musikalske glede.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg tror jammen det var Bach. Morfaren min som var organist og komponist etterlot seg noen noter som viste seg å være musikken til Johann Sebastian Bach. Jeg satt med headset og sang av full hals hjemme hos foreldrene mine til Bachs musikk og elsket det – selv om det sikkert ikke lød så vakkert.

Hva gjør deg lykkelig?

– Tangomusikk. Å sitte og lytte til Astor Piazzolla er noe av det som gjør meg aller mest glad. Jeg danser ikke tango engang.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Linn Ullmanns siste roman, «De urolige». Hun har en fantastisk evne til å flette inn musikken i handlingen som jeg opplever som besnærende.

Er det sider ved deg selv du ikke liker?

– Nei, sånt sluttet jeg å bruke energi på for mange år siden. Ting er som de er, det får man bare leve med.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Det egner seg ikke på trykk.

Er det noe du er villig til å gå i demonstrasjonstog for eller mot?

– Barn og barns rettigheter. Det er viktig å se barn og høre hva de har å si, og bekjempe overgrep av alle slag.

Hvem ville du stått fast i heisen med?

– En som kunne fått meg ut fort og på en elegant måte. James Bond.