Innenriks

Jordmødre er rystet over abortforslag

Det er misforstått liberalisering å flytte dagens abortgrense på 12 uker, mener Jordmorforbundet.

Av Aslak Bodahl, ANB

– Ungdomspartier som ønsker å flytte grensen for selvbestemt abort lenger enn det dagens lov tilsier, har ikke satt seg nok inn i de medisinske og etiske vurderingene ved abortgrensene. Forslaget om en abortgrense på 24 uker er uhørt og ikke gjennomførbart i virkeligheten, sier leder Hanne Charlotte Schjelderup i Jordmorforbundet NSF til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Møter sterk motbør

Mens Unge Venstre-leder Sondre Hansmark tar til orde for å doble dagens grense for selvbestemt abort, altså til uke 24, har Fremskrittspartiets Ungdom (FpU) vedtatt en abortgrense på 18 uker. Abortloven ble vedtatt på Stortinget 30. mai 1978.
Forslagene fra Unge Venstre og FpU har møtt sterk motbør, blant annet fra partifeller. Kjell Ingolf Ropstad i KrF synes blant annet at Unge Venstres forslag er «skremmende og blottet for etiske refleksjoner». Nå raser også debatten på Jordmorforbundets Facebook-sider.
– Forslagene debatteres heftig blant jordmødrene, og gjennomgangsmelodien er at dette absolutt ikke er greit. Folk i fagmiljøet er rystet, forteller Schjelderup.

Støtter dagens grense

Flere av Facebook-kommentarene er preget av oppgitthet. «Dere vet ikke hva dere snakker om, barn er født så tidlig, ta skolegangen på nytt», lyder en av reaksjonene. «Forkastelig» og «La oss heller verne om ufødte liv», skriver to andre jordmødre i sinne.
– Vi ser i noen tilfeller at fostre som blir abortert i uke 20, nesten er like store som de nyfødte babyene sykehuset gjør alt for å redde. Noen av barna hadde et hjerte som slo en stund før de døde. Det er en tøff påkjenning for jordmødre som er involvert og som føler dette på kroppen, sier hun.
– En abortgrense på for eksempel 24 uker er ikke gjennomførbart i virkeligheten. Dette er fostre som har mulighet for å kunne leve. Vi redder barn i både uke 22 og 23, forteller hun.

Les også: – De som ikke klarer å styre seg er farlige for samfunnet

Innvilges av nemd

Å gjennomgå en abort etter uke 12-13 er en relativt smertefull prosess som bør unngås av hensyn til den gravide kvinnen, påpeker Schjelderup.
– Medisinsk er det også flere komplikasjoner ved sene aborter enn ved tidlige aborter. Senabort må derfor søkes om og eventuelt innvilges av nemnd på grunn av både etiske og medisinske årsaker. Disse abortene skjer sjelden, og som regel er det sykdom eller skader på fosteret, sier hun.
Senaborter i Norge er nå innskjerpet til 22 uker, som er grensen for at barnet antas å være levedyktig utenfor mors liv. Ifølge abortloven kan tillatelse til svangerskapsavbrudd ikke gis dersom det er grunn til å anta at fosteret er levedyktig.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Valget viktigst

For Kirsten Jørgensen, politisk leder i Den norske jordmorforening, er kvinnenes valg om selvbestemt abort det aller viktigste. Spørsmålet om abortgrensen har ikke vært oppe til debatt i foreningen.
– Når kvinner tar en så vanskelig avgjørelse, må de få råd, støtte og veiledning underveis. Om grensen skal flyttes er en diskusjon som har etiske dimensjoner og som må tas politisk, sier hun til ANB.
Ifølge Frps Bård Hoksrud har det ikke vært mye diskusjon på Stortinget om å flytte abortgrensen på 12 uker. Det står ingenting om abort i Frps program, og partiets stortingsrepresentanter er normalt fristilte i verdispørsmål. Hoksrud har fått med seg at FpU har vedtatt å utvide abortgrensen til uke 18.
– Med tanke på hva moderpartiene har uttalt, er det ikke noe grunnlag for Stortinget til å endre grensen. Jeg har heller ikke inntatt noe annet standpunkt, forklarer han. (ANB)

Mer fra Dagsavisen