Innenriks

Falt til et liv som ufør i Litauen

Utenlandske arbeidere utfører risikoarbeid på byggeplasser og verft. Altfor ofte ender det med alvorlig personskade, som for litauiske Vilutis Alyzas.

For 53-åringen fikk livet en brå vending da han ramlet ned fra taket på en enebolig på Nordstrand i Oslo. Han brakk ryggen, og etter et 2,5 måneder langt opphold på sykehus, samt på Sunnaas sykehus, ble han sendt hjem i egen bil til Litauen. Med 10.000 kroner i reisepenger, tatt fra Sunnaas‘ egne budsjetter, og til et liv som ufør.

Dårlig sikring

- Hva skjedde på Nordstrand?

- Stillasene vi arbeidet på, var feilmontert, og vi hadde verken hjelmer eller noen andre sikkerhetsmidler, noe jeg synes arbeidsgiveren skulle sørget for. 21. mai 2010 ble jeg alvorlig skadet da jeg falt ned rundt ni meter og fikk mange brudd. Etter ulykken ble jeg ufør, sier Vilutis Alyzas via tolken Ingrida Aleksejuniene, som har bistått Dagsavisen i Litauen.

Det var Ullern Tak og Bygg som var hovedentreprenør for takarbeidene. De igjen hadde leid inn et firma som utførte jobben, hvor Vilutis Alyzas jobbet.

Daglig leder i Ullern Tak og Bygg Jan Willy Lindstrøm husker godt saken.

- Han var ikke ansatt hos oss. Jeg hadde leid inn et annet firma for å gjøre jobben, og han jobbet for dem. Jeg hjalp ham i papirjungelen etter ulykken. Det ble politisak av dette, og jeg var inne til avhør. Jeg er ferdig med saken, sier han.

- Hvilket firma var det Vilutis Alyzas jobbet for?

- Det husker jeg ikke, sier Lindstrøm.

Hadde ikke kontrakt

For uføre Vilutis Alyzas har dette blitt et problem. Ingen kjenner navnet på firmaet eller personen han jobbet for. Og ingen vet hvem man skal søke erstatning fra. Han har hyret inn advokat til å hjelpe seg, etter at politisaken ble henlagt på grunn av ressursmangel.

- Hvordan var dine forsikringsordninger?

- Da jeg arbeidet på hustaket, hadde jeg ikke arbeidsavtale eller kontrakt. Jeg trodde at forsikringen fra min tidligere arbeidsgiver gjaldt da jeg ble skadet.

- Ble du gjort oppmerksom på hvilke rettigheter du hadde i Norge?

- Nei, det ble jeg ikke. Jeg trodde at arbeidsgivere skulle orientere om det når man leier mannskap til ulike oppdrag.

- Er du bitter på det som skjedde?

- Ja. Jeg er sint for at dette skjedde meg, og jeg har enorme smerter som skyldes ulykken. Det verste er det at jeg ikke hadde noen arbeidsavtale, og vi kan ikke finne oppdragsgiveren og kreve skadeerstatning. Jeg ble lurt av mellommannen som skaffet meg jobben. Han hadde kontakt med oppdragsgiveren, og han lovte meg hver dag at de skulle opprette firma i Norge og at vi skulle lage en skriftlig avtale. Men det lovte han bare for å roe meg. Denne ulykken snudde livet mitt opp ned. Ikke har jeg råd til medisiner, og ikke har jeg råd til en ryggoperasjon jeg trenger, forteller han.

Sosial dumping

Dagsavisen har tidligere satt søkelyset på sosial dumping. Bare i Oslo er halvparten av de ansatte på byggeplasser innleid fra utlandet. Ofte av utenlandske datterselskaper av hovedentreprenøren som ikke har samme standard på forsikringer, opplæring og HMS-ordninger som de seriøse bemanningsbyråene.

Assisterende generalsekretær og seniorrådgiver Per Oretorp i Personskadeforbundet LTN sier de har sett en vesentlig økning i utenlandske yrkesskadde.

- I en periode var det saker nærmest ukentlig, sier Oretorp.

- Vi har hatt en god del saker med utenlandsk arbeidskraft som er leid inn billig, har fått dårlig opplæring, dårlig verneutstyr og ofte blir satt til risikofylt arbeid. Vi møter dem som har fått skader på arbeidsplassen som følge av dette. Og det har vært en god del, sier Oretorp til Dagsavisen.

Han etterlyser klarere retningslinjer og opplæring av utenlandske arbeidstakere på byggeplasser.

- Vi møter dem etter at de har fått en yrkesskade, ofte gjennom sosionomtjenesten på sykehuset de er blitt behandlet på. Alle har krav på, og får, øyeblikkelig hjelp. Det de ofte ikke får vite, er hvilke krav og rettigheter de har videre. Vi har sett at flere er blitt sendt hjem til dårligere behandling enn hva de hadde hatt krav på i Norge, sier han.

Verken norsk eller engelsk

Polske Piotr Oklecinsky er tillitsvalgt hos bemanningsselskapet Adecco og jobber til daglig på en byggeplass på Fornebu. Daglig får han henvendelser fra østeuropeiske arbeidere som har problemer av ymse slag.

- I Adecco har det de siste årene blitt ryddet opp, og vi har systemer på alt fra tariffer til sikkerhet. Men det er mange useriøse, mindre bemanningsbyråer rundt omkring, og de har ikke like gode rutiner som vi har, sier Piotr Oklecinsky til Dagsavisen.

Ute på Fornebu er Oklecinsky i ferd med å ferdigstille nye leiligheter i det i øvre prissjiktet. Språket er det største problemer på norske byggeplasser.

- Hos oss går det i norsk og engelsk. Men det er mange som ikke kan noen av språkene. Og da blir det problemer. Ikke minst sikkerhetsmessig, sier Oklecinsky.

- Mange tør ikke si ifra om feil og mangler på arbeidsplassen, av frykt for represalier fra arbeidsgiver. Og det går ut over sikkerheten, sier tillitsmannen.

Mer fra Dagsavisen