Innenriks

Arbeidstakerne sier ja til ny pensjonsordning

Medlemmene i LO, YS og Unio har sagt ja til forslag til avtale om ny offentlig pensjon.

Et flertall av medlemmene hos både LO, YS og Unio i offentlig sektor sier ja til den fremforhandlede avtalen om ny offentlig tjenestepensjon.

Vedtaket fra de tre hovedorganisasjonene ble overlevert arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie klokken 15.00 i dag.

– Medlemmene våre har nå gitt tilslutning til at offentlig sektor får en god og bærekraftig pensjonsordning som sikrer både de yngste og eldste medlemmene, sier LOs første nestleder, Peggy Hessen Følsvik, om resultatet av uravstemningen i en pressemelding.

89 prosent ja 

89 prosent av LO-medlemmene som deltok i uravstemningen om offentlig tjenestepensjon stemte ja. 10,9 prosent stemte nei.

Fagforbundets medlemmer sa et svært klart ja i uravstemningen om ny offentlig tjenestepensjon.

Her sa hele 91 prosent av medlemmene sa ja.

Deltakelsen i uravstemningen var også god, sammenliknet med andre slike avstemninger, melder Fagforbundet i en pressemelding.

– Vi er veldig glad for at det er så tydelig ja. Noe av det som er mest gledelig er at vi har sikret yngre arbeidstakere en god pensjon, sier Fagforbundets leder Mette Nord til Dagsavisen.

Les også: Hans (69) har jobbet for lenge – taper tusenlapper i pensjon

Også ja i Unio-styret

I Unio er det styret i hovedorganisasjonen som har behandlet saken, basert på hva de ulike forbundene der mener.

Alle de 13 forbundene i Unio har sagt ja til forslag til avtale om ny offentlig pensjon, melder Unio selv. I Unio holdt Utdanningsforbundet og Forskerforbundet uravstemning, mens Politiets Fellesforbund og Norsk Sykepleierforbund behandlet spørsmålet i sine forbundsstyrer.

– Det er et enstemmig Unio-styre som har sagt ja til avtalen om ny offentlig tjenestepensjon. Det er jeg veldig fornøyd med. Dette har vært en lang kamp, sier Unio-leder Ragnhild Lied til Dagsavisen.

–  Nå er det bare å gå løs på særaldersgrensene til høsten, legger hun til.

Les også:Offentlig ansatte mobiliserer mot ny pensjonsordning

Partene i offentlig sektor ble 3. mars enige om en avtale om ny pensjonsordning for 800.000 ansatte i stat og kommune.

Etter planen innføres nå ordningen fra 2020 for ansatte som er født i 1963 eller senere.

Har mobilisert mot

Organisasjonen Forsvar offentlig pensjon, hvor en rekke lokale fagforeninger i offentlig sektor er tilknyttet, har de siste månedene mobilisert over hele landet for å få offentlig ansatte til å si nei til avtalen, som de mener er altfor dårlig, skriver NTB.

Forsvar offentlig pensjon mener den nye pensjonsavtalen er usolidarisk og premierer de som er heldige nok til å ha en helse og en jobb som tillater dem å jobbe langt inn i 70-årene, mens de som ikke klarer å stå lenge i jobb, vil få en altfor dårlig pensjon.

I følge Fagforbundet vil de eldste arbeidstakerne, det vil si de som er født senere enn 1963, vil merke lite til den nye ordningen. De vil beholde dagens ordning og er helt eller delvis skjermet mot levealdersjustering.

– Resultatet av den uravstemningen viser at de som mobiliserte mot avtalen ikke representerer flertallet. Det var svært få i LO som stemte mot, sier Nord til Dagsavisen.

De negative konsekvensene levealdersjusteringen gir, er en kamp vi må ta med de politiske partiene, mener hun.

Fikk du med deg denne?: Valgte å jobbe til hun ble 73 – ender opp med null i pensjon

Fakta om pensjonsordningen:

* Alle år i jobb fram til 75 år skal gi pensjonsopptjening.

* Det innføres en AFP-ordning (avtalefestet pensjon) etter mønster av privat AFP, der AFP kan tas ut fleksibelt fra 62 til 75 år og kombineres med arbeidsinntekt uten at pensjonen blir avkortet.

* Det gis et «slitertillegg» på 0,15 G årlig til 1963-kullet, som er det første årskullet som mister dagens AFP-ordning, for dem som går av i alderen 62 til 67 år. Tillegget trappes gradvis ned fram til 1970-kullet, som er det siste som får tilbud om et «slitertillegg».

* Det innføres en betinget tjenestepensjon for ansatte som ikke kvalifiserer til AFP. Den kan tas ut fleksibelt fra 62 til 70 år.

* Det innføres flere overgangsordninger for dem som har opptjening i dagens ordning.

* Nye ordninger for ansatte med særaldersgrenser, som politiansatte og sykepleiere skal forhandles om i en egen prosess til høsten. Det samme gjelder ny pensjonsordning for uføre i offentlig sektor.

Kilde: NTB

Mer fra Dagsavisen