Helg

Raymond i stormen

Det står i stillingsbeskrivelsen til Oslos byrådsleder, Raymond Johansen, at det kan blåse opp til storm i kastene. Det har han kjent på denne høsten.

2018 har vært turbulent med skandaler rundt Omsorgsbygg og Boligbygg, varslingssaker, hets mot miljøbyråden og bråk i både Utdanningsetaten og Plan- og bygningsetaten. Har dette vært ditt «annus horribilis»?

– Å lede en by med nesten 700.000 innbyggere og en organisasjon med 53.000 ansatte uten at det kan oppstå krevende saker er naivt. Det står i min stillingsbeskrivelse at det kan blåse opp til full storm i kastene. Da kan du søke ly eller bite tennene sammen og gå på. Jeg velger som regel det siste.

I høst kom det flere varsler mot din skolebyråd, ett av dem impliserte også deg. Hvordan opplevde du det?

– Det har selvsagt vært en krevende situasjon i høst. Det å håndtere en slik sak i full offentlighet, på en måte som både ivaretar varslere og samtidig en byråd jeg har stor respekt for, har utfordret meg som leder. Jeg tror dette var krevende for alle involverte. Det viktigste for meg var å gjøre en så grundig prosess som mulig i en meget spesiell situasjon.

Varsling er retten til å si ifra om ulovlige eller kritikkverdige forhold på arbeidsplassen, åpent eller anonymt. Vil du si at hele varslingsinstituttet er truet etter det som har skjedd denne høsten?

– Varslingsinstituttet er viktig for å avdekke kritikkverdige forhold og beskytte dem som varsler. Men i en del saker er det ikke snakk om varsling av objektive størrelser som underslag eller korrupsjon. I tilfeller der varslerne er anonyme kan det gi lite rom for å imøtegå påstander og desto større rom for å fremme dem. Dette fører ikke til en god ytringskultur. Ledere kan bli unødvendig forsiktige for å unngå å få denne type beskyldninger rettet mot seg. Da er både leder og virksomhet sjakk matt. Saken vi håndterte i høst, var særlig spesiell fordi det ble varslet mot en politiker. Samtidig førte medieoppmerksomheten til at vi fikk en bredere debatt om selve varslingsinstituttet. Det er bra.

Les også: – Astrid Søgnen måtte gå, det var ingen vei utenom, sier professor

Hva er dine politiske seire og nederlag siden du ble byrådsleder i 2015?

– Jeg er stolt av å ha ledet en rødgrønn koalisjon med MDG og SV med støtte fra Rødt rimelig knirkefritt i tre år. Det er utrolig fine folk å jobbe sammen med. Dernest at vi leverer på valgløftene våre. Det går eksempelvis allerede 2.000 flere barn i barnehage takket være den moderate eiendomsskatten. På kvoten for nederlag er det nok at ikke alt går så fort som jeg skulle ønske. Jeg er en utålmodig fyr. Jeg hadde også gjerne sett at regjeringen ga oss mulighet til å vri kontantstøtten over til arbeid og utdanning for foreldre kombinert med barnehageplass til barna. Dessverre ble det avslag.

Er du ferdig i rikspolitikken, eller kunne du påtatt deg et topplederansvar i Ap?

– Arbeiderpartiet har en partileder. Jeg er veldig stolt av å være politisk leder i hovedstaden, min hjemby.

Rødt har sikret dere budsjettflertall samtidig som Rødt og MDG har ligget bedre an enn Ap på flere målinger. Hva om Rødt får ti prosents oppslutning i kommunevalget i 2019?

– Rødt har selv vært tydelige på at de ikke har ønsket å gå inn i byråd, men er en del av vårt parlamentariske grunnlag. Det er et samarbeid som fungerer veldig godt. Så er valgdagen den eneste reelle meningsmålingen. Hvorvidt Rødts situasjon endrer seg etter valget, gjenstår å se.

Er du mer eller mindre lysten på å sitte i byråd med Rødt enn ved valget i 2015?

– Jeg har hatt et veldig godt samarbeid med Eivor (Evenrud) og Siavash (Mobasheri) og god kontakt med Bjørnar (Moxnes, partileder i Rødt, red.anm.). Det har vi fått til fordi vi har bygd opp tillit til hverandre over tid. Selv om ikke Rødt er med i byrådet, samarbeider vi godt om budsjett. Rødt har også vært tydelige på at de ikke har ønsket å gå inn i byråd.

Hva er dine ambisjoner for 2019?

– Jeg vil ha mindre forskjeller mellom folk, et ryddig arbeidsliv og vil sette miljø og kampen mot luftforurensing høyt. Vi fortsetter jobben for en verdig eldreomsorg og gjør det enklere å bo trygt hjemme så lenge som mulig. Derfor vil vi i løpet av 2019 nå målet med å ansette 500 flere i de hjemmebaserte tjenestene. Flere barn som i dag ikke går i barnehage, skal få barnehageplass og mulighet til å lære norsk så tidlig som mulig. Vi fortsetter å lytte til innbyggere, næringslivet og frivilligheten. Politikk handler om å tørre, og derfor har det også blitt noe støy, men det er en del av demokratiet. Og så har jeg ambisjon om å bruke mer tid på romaskinen som jeg har kjøpt.

Les også: 17. mai-bråk, KrF-strid, Sandberg-sirkus og Sp-guttas hyttetur. Dagsavisens spaltister og kommentatorer ser tilbake på nyhetsåret 2018. (DA+)

For dem som vil bli litt mer kjent med deg, hva vil du si?

– Som en av rådgiverne min pleier å si; du er den vanligste fyren jeg vet om.

Hvordan lader du batteriene?

– Sammen med kona mi, Christin, enten det er å gå tur med bikkja eller ta ett glass vin en sen onsdagskveld.

Hva blir du mest trigget av, å stå i motvind eller seile i medvind?

– Å stå opp for det jeg mener saklig sett er rett. Noen ganger i motvind. Andre ganger i medvind.

Hvordan bygger du gode relasjoner privat og i politikken?

– Jeg er meg selv. Noen ganger er det bra, men sikkert ikke alltid. Verken privat eller i politikken.

Hvordan ferier du nyttårsaften i år?

– I år skal vi til Spania og det gleder jeg meg til.

Kommer du til å ha et nyttårsforsett?

– Ja, men det er alltid veldig privat.

Mer fra: Helg