Helg

Bruce størst!?

WEST PÅ EN LØRDAG: Spørsmålet vi før hadde nachspiel til.

– Altså, Bruce Springsteen er litt Smokie, ikke sant? Litt norgesvenn?

Min venns påstand over en kaffekopp bare dager etter at jeg hadde sett Springsteen trosse alderdommens tyngdekraft på Ullevi i Göteborg og bare timer etter at han hadde fortryllet 35.000 nordmenn på Ullevaal stadion, var forvirrende. Hva var det han prøvde å si? Han prøvde ikke å kødde med Bruce, vel? Stille spørsmål ved The Boss? Ved Sjefens posisjon? Smokie?! Hmpf.

– I USA er han ikke så stor som her. Han er uansett ikke i nærheten av Michael Jackson. Heller ikke Madonna. Og ikke Bowie!

Hva i all verden var det fyren snakket om? Madonna? Mot Bruce? Den britiske, anemiske kunstpoperen mot Muskel-Bruce? Madonna er ferdig og Jackson er død. Bowie er borte og ville aldri solgt 100.000 billetter til tre konserter i Norge. Jeg gikk i forsvar, og kom med følgende postulat: Bruce Springsteen er verdens største artist. Før jeg forsiktig la til: Nålevende. For voksne. Som oss.

Følg Dagsavisen på Facebook og Twitter!

Før internettet hadde vi noe som het nachspiel til denne type spørsmål. Uendelige diskusjoner om artister og band, om hvem som var størst og best. Kriteriene ble sauset sammen i en uartikulert røre og de lange debattene om dette viktige, og i lange og mange år eksistensielle, tema, endte som de alltid gjorde, uten en vinner eller konklusjon. Det var håpløst og vi ga oss ikke.

Det er for så vidt fortsatt en deilig, reelt uinteressant diskusjon nå når verden står til knes i så mye annet forvirrende alvor. Og til sjuende og sist er det jo avgjort av smak og behag og ikke objektive fakta, men hvis vi skulle vurdert musikk som en øvelse der det faktisk var mulig å slå fast hvilken artist som er størst, er svaret på spørsmålet i dag noen tastetrykk unna.

Les også: Bruce Springsteen. Maratonmannen.

Vår lille duell begynte med problemstillingen Michael Jackson, David Bowie eller Bruce Springsteen, hvem er størst? Min mann sendte en halvtime etter vårt lille treff en mail med bevis 1. I emnefeltet sto det: «Boss er større enn Bowie, men Michael er større enn de begge til sammen». Vedlagt var en skjermdump fra Spotify. Springsteens fem mest populære låter på Spotify var til sammen spilt 234 millioner ganger. Bowies 177 millioner. Jackson 398 millioner. Ok, en indikator på at Michael lever opp til sitt kallenavn, The King of Pop. Ikke lenge etter kom bevis 2, et Google-søk på alle tre. Hvem av dem var mest omtalt? Og her ber jeg leseren ta inn over seg det veldige karriereløftet man ofte oppnår ved å gjøre det ultimate offer, å dø. Googles svar var at Bruce ga nesten pinlige 22,7 millioner treff. David ga 51,6 millioner, mens Michael 69,8 millioner.

Nå var det min tur til å kaste meg ut på verdensveven. Hvem hadde solgt flest plater? Dette var typisk nachspielmat før. Nå har Wikipedia svaret. Av våre kandidater tronet Kongen igjen godt over Sjefen og The Thin White Duke. Jackson har offisielt solgt 180 millioner plater. Springsteen 100 millioner. Bowie 28 millioner. Begge de siste to godt bak Phil Collins.

Siste, lille flik av håp lå nå i billettsalg. Her måtte Springsteen vel være suveren? Tre konserter i Norge i sommer, tre i Sverige. Alle utsolgt. Internettet sa tja. Jacksons Bad-turné var den nest største i verden på 1980-tallet bak Pink Floyd. Springsteen nummer fem. Bowie nummer fire. På 90-tallet var Jacksons HiStory-turne femte størst, men våre venner Bowie og Springsteen lå lavt dette tiåret. Etter 2000 er det rått parti. Jackson sluttet å turnere, Bowie var ramlet under radaren, men Springsteen har solgt godt over 10 millioner konsertbilletter. De to konkurrentene ramlet ned fra himmelen og opp igjen.

Konklusjon: Michael Jackson er større enn Bruce, men Bruce er større enn David. (Men glem Spotify og Google, «Born To Run» er uansett mye bedre enn «Thriller».)