Helg

Sommer i parken

For svenskene er sommerunderholdning så å si 
synonymt med ordet folkepark.

Det kribler i magen. Hva har jeg gjort? Det går oppover. Sakte oppover. Vi stopper liksom aldri og det er fortsatt litt igjen. Under oss brer parken seg ut og det sies at man kan se helt til Danmark på en klar dag. Det er en klar dag, men jeg ser ikke Danmark. Tenker ikke på at jeg skal se etter Danmark heller. Jeg tenker mest på at jeg skal ned igjen samme vei som jeg kom - på to sekunder.

Hva er det jeg har gjort?

Det gode minnet

- London bygde krystallpalasset til verdensutstillingen. Paris Eiffeltårnet. Her i Göteborg lagde vi Nordens største fornøyelsespark.

Kent Kierdorf, markeds- og salgsdirektør i Liseberg trekker på smilebåndet.

For svenskene er folkeparkene en nostalgisk og naturlig selvfølge i bybildet og selv om Liseberg har beveget seg litt bort fra den originale definisjonen av en folkepark, står den fortsatt i en særstilling blant dem.

Folkeparkene har historisk vært en møteplass for byens innbyggere og ble grunnlagt i tida da det industrielle samfunnet vokste fram i Sverige. Nye byer ble anlagt over hele Sverige og arbeidere flyttet fra landsbygda for å jobbe på sagbruk, i gruver eller i jernverk.

Det fantes ingen kulturtilbud og parkene som fantes var private og tilhørte godseiere og kongelige. For å få underholdning, tok folket selv initiativet til å skape sine egne kulturelle og politiske møteplasser. I folkeparkene skulle det være dans, musikk og kultur og alt ble arrangert på frivillig basis av fagforeningene. Driften av parkene holdt virksomheten i Folkenes hus i gang slik at foreningen også hadde en plass å møtes for å forhandle og diskutere om arbeidsvilkår og rettigheter. Den særsvenske ideen om folkeparken var født.

Nostalgi

Forskjellene på de to parktypene er ikke lenger så tydelig som de en gang var, men teoretisk skal fornøyelsesparkene ha flere karuseller og tivolielementer, mens folkeparkene har scene, dansegulv, allsang og mat. Der fornøyelsesparkene oftest er privateid, blir folkeparkene i stor del driftet av folket, men parkene lærer av hverandre, bygger på de samme tradisjonene og har som mål å få oss underholdt - og det klarer de med glans.

- Alle svensker får en positiv og kanskje litt nostalgisk følelse når du nevner folkeparkene. Det er helt klart en del av den svenske folkesjelen, sier kultursjefen i Folkets hus og parker, Gunno Sandahl.

Selv om antallet parker har gått ned fra 300 til 120, er de fortsatt viktige møteplasser for byenes innbyggere. Bruksområdet er også noe endret siden de nå har fått konkurranse fra det enorme underholdningstilbudet ellers i samfunnet.

Gledeshylet

15.000 menneskemunner synger allsang til Evert Taubes sanger. I trädgården blomstrer nøye planlagte rosebusker og rhododendron og dansende par svinger seg i lysthuset Poletten. Det er her du finner igjen folkeparktradisjonene i Nordens største fornøyelsespark. Liseberg har helt klart holdt på tradisjonene og er en viktig del av den svenske folkeparksjelen. De historiske husene står her fortsatt og idoler og folkekjære artister gjester ennå parkens store scene. Det spilles bevisst på den gode nostalgien og det funker. Glansen tennes i øynene til de besøkende.

Tidligere, særlig før TV-ens tid, måtte man turnere fra folkepark til folkepark for å skape seg et navn. Målet var å bli folkekjær og artister som Carola og Lill-Babs ville ikke vært de ikonene de er i dag uten den sterke folkeparkidentiteten. De store idolene gjester fortsatt Liseberg og andre parker, men det krever å møte dagens standard og holde på tradisjonene.

- Liseberg er utrolig flinke til å fornye seg og følge med i tida. De er en av dem som virkelig får det til, sier Sandahl.

Verden farer forbi og så er det stopp. Adrenalinet pumper, hendene skjelver og en hysterisk latter presser på.

Herlige gledeshyl ljomer fra nærmeste karusell idet de gamle gatelyktene tennes og blinker ut i sommernatten. Jeg smiler fra øre til øre. Fjorårets nyhet på Liseberg, AtmosFear, ble ikke mitt største mareritt, men heller et deilig bevis på at jeg lever og det er kanskje det underholdning er ment som i bunn og grunn.

Sju parker verdt et besøk

Malmø folkets park fra 1891 er Sveriges eldste folkepark og er blitt en egen institusjon i Malmø. Parken har teater, rockeklubb, cafeer, restauranter, paviljong og mye mer. På sommeren er det her alle Malmøs innbyggere møtes.
www.malmofolketspark.se

Orrskogen folkepark i Sälen kommune huser hvert år Sveriges største dansearrangement som trekker folk fra hele Sverige. Dansefesten får også mange besøkende fra Norge.

Husqvarna folkets park, som ligger i Husqvarna rett ved Jönkjöping, er kjent i hele Sverige for sine ungdomsarrangementer. Parken arrangerer blant annet Rockabillyaften og den såkalte Popadelicafestivalen denne våren.

Gröna Lund i Stockholm er Sveriges eldste tivoli. Som første europeiske fornøyelsespark noen gang stakk Gröna Lund av med prisen «Park of the year 2011» under fjorårets prisseremoni av Golden Ticket Award i USA.
www.gronalund.com

I temaparken High Chapparal i Kulltorp kan du leve ut din indre cowboy eller møte opp som en yndig indianerjente ved navn Solstråle, for eksempel. Parken har ulike show hver dag og du kan bedrive andre klassiske aktiviteter som gullvasking, ponniridning eller kjøre damplokomotiv.
www.highchaparral.se

Teater- og temaparken Astrid Lindgren värld materialiserer alle de kjente historiene fra den folkekjære forfatteren. Her kan du møte Pippi, Emil, Karlsson på taket, Ronja Røverdatter og alle de andre i deres rette miljøer. Skuespillere improviserer deg inn i nye historier.
www.alv.se

Verdens eldste friluftsmuseum, Skansen, som ligger utenfor Stockholm, fornyer seg i år og åpner nye Lill-Skansen. Her skal barn få møte dyr og natur på nært hold i et større, bedre og morsommere område enn før.
www.skansen.se

Mer fra Dagsavisen