Drammen

Dyrker jordbær helt til frosten kommer

Jordbærsesongen er over de fleste steder, men ikke i Skoger og i Sylling. Der holder de det gående i mange uker til.

– Det blir stadig flere, men vi er ikke mange, sier Bjørn Ekeberg, den ene halvparten i Ekeberg Myhrene AS, som produserer jordbær i plasttunneler helt til slutten av september.

Til nå har de to gårdene som utgjør Ekeberg Myhrene også produsert såkalte frilandsbær, altså med vanlige jordbæråkere, slik vi kjenner det. Men fra neste år satser de 100 prosent på dyrking i plasttunneler.

– Det gir oss en mer stabil produksjon, og forsikrer deg mot vær og vind, friland kan være litt lotto. Vi kan dessuten ha en lengre sesong, forteller Ekeberg, som holder til i Skoger i Drammen kommune.

Ekeberg Myhrene var en av de aller første som kom i gang med denne formen for jordbærproduksjon i Norge, og de er på sin fjerde sesong. Den andre i Ekeberg Myhrene, Simen Andreas Myhrene, holder til i Sylling i Lier kommune, med en parallell jordbærproduksjon.

På vandring etter jordbærbonden under teltduken.

LES OGSÅ: – Jeg utsetter ubehagelige beslutninger. Det er helt idiotisk!

Innovativt samarbeid

Forrige uke var Myhrene på ferie, og da er det Ekeberg som styrer i Sylling også. Og omvendt, hvis Ekeberg er på ferie, er det Myhrene som styrer begge steder.

– På den måten kan vi leve et ganske normalt familieliv ved siden av å være gårdbruker. Det har alltid vært samarbeid blant bønder, og dette blir mer og mer vanlig. Det lover godt når vi ser til neste generasjon, med tanke på at det er familievennlig.

###

Jordbærdyrking i plastunneler - Ekeberg Myhrene holder til i Skoger og i Sylling.

Hvordan fikk dere ideen til å dyrke jordbær på denne måten?

– Vi så hvordan de produserer jordbær i plasttunneler i Tyskland, Nederland og i England, og tenkte at det skulle jo være fint med norske jordbær litt lenger enn det som er en vanlig sesong for norske bær. I år startet sesongen 10. juni, vanligvis er sesongstart rundt St. hans, og vi holder på til frosten kommer, i alle fall ut september.

Dagsavisen Fremtiden får guidet tur blant de nesten endeløse jordbær-radene hos Bjørn Ekeberg.

– Disse blomstene rekker nok ikke å bli bær før sesongen er slutt, men du ser det er masse bær, sier Ekeberg mens han guider oss videre, med oppfordring om smaksprøver underveis.

###

Når Dagsavisen Fremtiden er på besøk er det kun fem plukkere i aktivitet blant radene.

LES OGSÅ: Debutant solgte som hakka møkk, tross avlyst arrangement: – Ble helt sjokkert

Norske ungdommer

En del rader nedover og bortover kommer vi til noen av dagens plukkere. De har 60 plukkere totalt i løpet av sesongen, og nytt av året er at plukkerne er delt inn i tydelige og nummererte lag, med fargekoder på vestene.

– Et nødvendig og oversiktlig tiltak av smittvernhensyn. Men kanskje vi skal innføre det permanent, sier Ekeberg.

Også flere andre smitteverntiltak er satt i verk. På tunet er det satt opp en liten bod med vask og innlagt vann, slik at de som jobber på gården kan vaske hender rett ved siden av jordbærene.

Mange av de samme plukkerne har vært med i mange sesonger, de fleste fra Vietnam og fra Polen, og nytt av året er at norske ungdommer også har jobba under teltdukene i Sylling og i Skoger.

– I år har vi også to lærlinger i landbruksfag her, og det synes vi er veldig gøy, poengterer Ekeberg.

Turen går videre, og Dagsavisen Fremtidens utsendte kan melde om gode bær underveis.

###

Håndvask på tunet. Her er vann og såpe, samt solide mengder antibac.

LES OGSÅ: Hanne-Lene (35) blir forlagssjef: – Jeg er ikke flau over å gjøre feil, jeg kan jo ikke dette her!

Miljøvennlig produksjon

Vi passerer et humlehus og selvanningssystem. Hver eneste plante har sin egen, lille selv-vanner. Ekeberg Myhrene er opptatt av minimal bruk av kjemi i sin produksjon, så de setter ut egne nyttedyr: rovmidd.

– Rovmidd bekjemper insektet Trips, som er plantenes største fiende, så slipper vi å sprøyte, informerer Ekeberg.

Bjørn Ekeberg sjekker om råmidden har gjort jobben på jordbærplantene. Og dét har de.

Bjørn Ekeberg kontrollerer om rovmidden har gjort jobben sin - og det har den. – Så slipper vi unna kjemikalier, sier han.

Det er Bama som står for den største delen av distribusjonen, og da plukkes det rett i Bama-kurver. Men Ekeberg Myhrene har også sine egne kurver, som de distribuerer selv til noen utvalgte butikker og til egne gårdsutsalg.

– I Sylling har de utsalg i sommer, vi kommer sterkere tilbake neste år, lover Ekeberg.

Ekeberg Myhrene produserer 250 tonn jordbær i året, og neste år blir det 300. Begge de to gårdene skal nemlig bygge flere plasttunneler, siden frilandsdyrkingen opphører.

###

Hver eneste plante har sin egen selv-vanningspinne.

Importkonkurranse

– Vår største konkurrent er importbær, så gjelder det å produsere bedre bær enn dem. Og det synes vi at vi gjør.

Ekeberg innrømmer at de fremdeles leter etter drømmesorten, men han er godt fornøyd med «Favori», som er den sorten de produserer mest av.

Om prisene vil stige utover høsten, smiler Bjørn Ekeberg;

– Jeg vil jo gjerne ha mest mulig for bæra mine, da.

Mer fra Dagsavisen