Drammen

Debutant solgte som hakka møkk, tross avlyst arrangement: – Ble helt sjokkert

Louise Sollien fra Solbergmoen så for seg at hun ble stående alene i hagen med bildene sine da Kunst Elva Rundt ble avlyst. Slik ble det slett ikke.

«Det blir folketomt rundt elva på søndag. Kommunen har i dag varslet å trekke tillatelsen vår om å stille ut Kunst Elva Rundt. Vi poster heller kunst på sosiale medier hele dagen, så følg med!», skrev Rita Havikhagen Horgen på Facebook-siden Kunst Elva Rundt torsdag, kun tre dager før utstillingen skulle finne sted.

###

Arrangør Rita Havikhagen Horgen, foran et av sin egne bilder. Foto: Privat

Siden Drammen kommune mente arrangementet brøt med Covid-19-forskriften, måtte den 12. i rekken av Norges lengste kunstutstilling avlyses, til stor skuffelse for de nesten 100 utstillerne som stod klare til å vise fram sine kunstneriske ferdigheter søndag.

Les også: Kunst Elva Rundt avlyst - tre dager før utstillingen

Suksess tross alt

På Facebooksiden til Kunst Elva Rundt ble publikum anbefalt å søke seg til siden «ÅRETS UTSTILLERE 2020 - KUNST ELVA RUNDT», der de kunne se  - og kjøpe - det meste av kunsten som skulle ha vært stilt ut ved Drammenselvas bredder. Utstillerne ble også oppfordret til å legge ut bilder, videoer og liveopptak på sosiale medier - og til å arrangere egne utstillinger.

– Og jammen gjorde ikke Kunst Elva Rundt - «Facebook og Home edition» kjempesuksess. Mange solgte bra både gjennom Facebook, Instagram og private utstillinger. Én debutant solgte som hakka møkk fra hagen sin. Det er jo utrolig moro da, sier Horgen søndag kveld.

Og debutanten - det var Louise Sollien fra Solbergmoen det. Hun hadde dog ikke forventet å gjøre så stor suksess.

– Jeg ble helt sjokkert. Jeg solgte bilder for 23.800 kroner. I Tillegg har en kvinne to av bildene mine på prøve, for å se om de passer hjemme hos henne, så sluttsummen kan komme til å bli enda høyere, forteller den nybakte kunstneren ivrig.

Barnehageansatte Louise Sollien gjør suksess med sine abstrakte bilder, men hun drømmer ikke om å kunne leve av kunsten. Hun er altfor glad i jobben sin til det.

Louise Sollien begynte å male i desember. Søndag solgte hun kunst for nesten 24.000 kroner. Foto: Kristin Twist.

Les også: Innbyggertorgene i Mjøndalen og Svelvik åpner igjen

Malte på spreng

Sollien (53) begynte først å male for alvor i desember. Da en venninne så bildene hennes ble hun rådet til å legge dem ut  på Instagram.

–  Så jeg prøvde meg - og begynte å følge andre kunstnere for å se hvordan de gjorde det. Jeg la også ut noen bilder på finn.no, og nesten alle ble solgt. Det kom stadig flere bestillinger via Instagram også. En familie fra Sandefjord kjøpte to bilder - og jeg har til og med sendt av gårde et til Amsterdam. Nå har jeg over 500 følgere. Det har gitt meg mot til å søke om få stille ut på Kunst Elva Rundt, forteller engelskfødte Sollien, som bodde i Wales til hun møtte sin norske mann.

Hun ble litt stresset da hun fikk plass på den svære kunstmønstringen i Drammen, for praktisk talt alle bildene hennes var solgt. Det er ikke så lett å få malt nok, når man er mor til tre, har fulltidsjobb i barnehage og en mann som reiser mye.

– Det har gått med mange helger og kvelder. Jeg maler florale abstrakter og rene abstrakter - og hadde 23 store bilder og noen små klare til utstillingen. Jeg ble veldig nervøs da Kunst Elva Rundt ble avlyst, og jeg i stedet skulle holde en utstilling helt alene, hjemme i hagen. Jeg så for meg at jeg kom til å bli stående der helt alene med bildene mine. Da hadde jeg følt meg ekstremt dum, ler Sollien.

###

Et av Solliens florale abstrakter. Hun sier hun ofte har noe helt annet i hodet når hun begynner å male - enn det motivet som til slutt dukker opp på lerretet. Foto: @louise_sollien_art

Les også: Nytt smittetilfelle i Drammen

Fikk heller male selv

Slik gikk det ikke. Mange fant veien til hageutstillingen - og Sollien fikk også lagt ut en livesending fra utstillingen. En kvinne kjøpte tre bilder - bare basert på det hun så der.

– Jeg må klype meg selv i armen, for dette er nesten ikke til å tro, sier Louse Sollien.

Hun er et godt eksempel på at det er mulig å bli lagt merke til, selv om man ikke har noe stort nettverk - eller lang CV fra kunstens verden.

– Jeg hadde jo kunst og håndverk på skolen, men følte meg aldri bra nok. Jeg har aldri vært noe flink til å tegne eller male etter noe, og fikk aldri lov til å gjøre det jeg selv ville. Da nytter det ikke, for motivene må komme innenifra. Jeg jobber jo mye kreativt i barnehagen og elsker kunst, men det var først nå jeg turte å prøve selv. Årsaken til at jeg prøvde var egentlig at jeg tenkte at jeg måtte ha noe å gjøre når jeg en dag slutter å jobbe - også syntes jeg ikke vi hadde så mye fint på veggene selv, så jeg tenkte jeg fikk lage noe. Jeg må si det har gått over all foventning, konstaterer Sollien.

Hun håper å få plass på neste Kunst Elva Rundt - og håper inderlig det blir i 2021.

Les også:

###

Louise Sollien plasserer ofte sine bilder i et interiør når hun legger dem ut på Instagram. Slik får eventulle kunder en bedre idé om hvordan bildet kan komme til å se ut på deres egen vegg. Foto: @louise_sollien_art

Mer fra Dagsavisen