Drammen

Antall ansatte kan bli halvert

Fra 16 til sju årsverk på halvannet år. De demente i Schwartzgate bofellesskap vil likevel ikke merke noen forskjell, ifølge helse- og sosial-direktøren.

Bofellesskapet hadde en bemanning på 16 årsverk da det åpnet i september i fjor. Antall årsverk er nå redusert til 10,5, og fra 1. februar skal dette tallet ned til cirka 7,35, ifølge en e-post som har blitt sendt til de ansatte fra avdelingslederen.

Virksomhetsleder Kari Johanne Tønnesen i Marienlyst pleie- og omsorgsdistrikt opplyser imidlertid at det riktige tallet er 9,28 årsverk hvis de inkluderer nattevakten. Det innebærer at kveldsbemanningen blir redusert fra tre til to. De får ansvar for hver sin etasje med åtte demente beboere. Det skal fortsatt være én nattevakt og tre på dagen.

 

Beklaget dårlig ledelse

- Brukerne vil fortsatt få et godt faglig tilbud, fastslår helse- og omsorgsdirektør Eva Milde Grunwald i Drammen kommune.

- Den faste grunnbemanningen vil bli lavere, men hjemmetjenesten skal settes inn hvis det er behov for det. Nesten alle som jobber der har dessuten spesialutdanning, slik at det er et forsterket tilbud sammenlignet med andre omsorgsboliger.

Schwartzgate var ifølge Grunwald for godt bemannet fra starten av. Hun viser til at bemanningen da var større enn den er på forsterkede demensenheter på sykehjemmene.

- Omsorgsboliger er under sykehjem i omsorgstrappen. I tillegg hadde de ikke regnet godt nok på lønnskostnader slik at det ble ansatt utover det det var rom for i rammen, sier Grunwald.

- Det var dårlig ledelse, og det har jeg også beklaget overfor komiteen.

 

- Umenneskelig tøft

Ann-Kathrin Moen Johansen er hovedtillitsvalgt for Norsk Sykepleierforbund i Drammen kommune. Hun forteller at de ansatte i Schwartzgate har det svært tøft.

- Det har vært en lang og smertefull prosess som har vært umenneskelig for de ansatte å stå i, sier Johansen. - Nå vil de bare bli ferdig med det, slik at de vet hvor de skal jobbe etter 1. februar.

Kommunaldirektøren har forståelse for at de ansatte har det tøft. Men til tross for at antall årsverk fra februar blir mer enn halvert siden oppstarten, skal utprøvingen av velferdsteknologi fortsette.

- Ja, det skal vi fortsatt ha tid og ressurser til, bekrefter Grunwald.

Mer fra Dagsavisen