Drammen

Møt ei ekte økoku

LANDBRUK: Denne uka kan du besøke en åpen gård, lære mer om meitemark, lage økologisk sjokolade eller stikke innom en økologisk kjøkkenhage midt i byen.

- Ja, nå håper jeg ikke dere er veldig sjenerte, for disse her er glade i oppmerksomhet, ler Gunnar Tveten, og lukker opp porten inn til ungkvigene.

Tveten driver økologisk melkeproduksjon på Ekeberg gård på Lierskogen, og er en av bøndene som gjerne tar imot besøk under Økouka i Drammen som begynte i går. Eneste krav er at vi ringer og avtaler først. Siden økobonden driver flere gårder er det ikke alltid han er til stede på Ekeberg.

Første gang

Det er Anita Panman hos Fylkesmannen i Buskerud som har invitert med Dagsavisen Fremtiden på besøk til de sosiale kuene, som et eksempel på hva man kan bli med på denne uka. Mens kvigene blir klødd og klappet forteller Panman om hvordan Økouka foreløpig er et arrangement som bare avholdes i Oslo og i Drammen. I Nord-Trøndelag har de i noen år arrangert Økoveka, første Økouke i Oslo ble holdt i fjor. Fylkesmannen i Buskerud er initiativtaker til den første Økouka i Drammen, som et ledd i å oppnå det nasjonale målet om at andelen økologisk produksjon og forbruk innen 2020 skal utgjøre 15 prosent.

Stort engasjement

- Da jeg så Økouka i Oslo, via jobben hos Fylkesmannen der jeg arbeider med å fremme økologisk forbruk, syntes jeg det var en god idé for Drammen også. Økogruppa vi har etablert ble fort motivert for oppgaven, og vi fikk koordinert det hele med Oslo. Dermed var vi i gang, og det er veldig gledelig at så mange vil bidra til å gjøre denne uka til en opplevelse, sier prosjektlederen glad.

For hele 13 gårder, bedrifter og kafeer med økologisk profil inviterer publikum til alt fra smaksprøving og handel med lokale økovarer, til kurs og gårdsopplevelser. I tillegg arrangeres det ni aktiviteter, seminarer og møter. Den økologiske rosinen i pølsa er torgdagen for barn og unge på Bragernes torg torsdag.

Sen utvikling

På Ekeberg gård kan du kose med små kalver og bli med på dagens melking av kuene, som er en blanding av jerseykuer og vanlig norsk rødt fe og dermed litt mindre av størrelse. Tveten var for øvrig en av de ytterst få som la om til økologisk drift allerede for 20 år siden.

- Jeg så at dette slo veldig an i våre naboland og tenkte å være føre var. Men utviklingen har gått smått her i landet. Fortsatt er salget såpass lite at melka herfra ikke selges som økologisk, men blir blandet ut i den vanlige melka. Det er selvfølgelig trist, men jeg trives godt med driftsformen. Det tror jeg kuene også gjør.

pernille.vestengen@dagsavisen.no

Mer fra Dagsavisen