Drammen

Høyre i fritt fall i Drammen

DRAMMEN: En helt fersk meningsmåling viser at kampen om ordførervervet kan bli en thriller foran valget i 2015. Vender drammenserne ryggen til Høyre?

Ved kommune- og fylkestingsvalget i 2011 opplevde ordfører Tore Opdal Hansen å få rent flertall i bystyret. Med 49,6 prosent av stemmene i Drammen befestet han sitt rykte som den mest populære ordføreren i Drammens nyere historie. Men i en fersk meningsmåling InFact har gjort i juni, går Høyre dramatisk tilbake med hele 11,8 prosent til 37,8 prosent. Arbeiderpartiet går fram med 2,8 prosent og havner på 32,1 prosent. For Arbeiderpartiet i Drammen er det en av de beste målingene de har hatt siden Lise Christoffersen ble ordfører i 1999 med 33,9 prosent av velgeren i ryggen.

Hardt press

Ordfører Tore Opdal Hansen (H) innrømmer at presset fra opposisjonen har vært hardt det siste året.

- Hvis du ser det siste året med et konstant press fra Arbeiderpartiet, så er det klart at det skulle jo gitt resultater. Man er aldri fornøyd når man går tilbake i en meningsmåling, men Arbeiderpartiet med over ett år med konstant jag etter Høyre må være svært skuffet over en meningsmåling de selv har bestilt, som ikke gir mer enn 2,8 prosent framgang, sier ordføreren til Dagsavisen Fremtiden.

Mener Høyre svikter velgerne

- Jeg er glad for at denne målingen viser at Arbeiderpartiet øker sin oppslutning mens Høyre synker dramatisk i Drammen. For oss er dette et meget godt utgangspunkt for neste års valg.

Masud Gharahkhani, som er den eneste reelle ordførerkandidaten ved siden av Hansen, mener nå at sentrumspartiene bør se til Ap dersom de ønsker at deres politikk skal bli mer framtredende i årene som kommer.

- Jeg har stor respekt for sentrumspartiene. KrF vet at vi ville lyttet til dem under kirkestriden i byen og de vet at Ap har kjempet for et eldreomsorgsløft, mens Høyre har sviktet totalt. Venstre vet at de kan få mer klimasatsing og en alternativ boligpolitikk for småbarnsfamilier og ungdom i etableringsfasen med oss som samarbeidspartner, sier han.

- Er det realistisk å tro at disse kan skifte ut Høyre med Ap som samarbeidspartner?

- Vi har alle sammen en felles oppgave som politikere i Drammen, og det er å få slutt på Høyres maktarroganse i byen som vi har sett gjennom Marienlyst-saken, krisen i eldreomsorgen og mangel på åpenhet i mange saker, sier Gharahkhani.

Vil vise seg mer fram

Tore Opdal Hansen mener det sterke valgresultatet forplikter, samtidig sier han at det er viktig å være realitetsorientert når det kommer til meningsmålinger av denne typen.

- Meningsmålinger er kun en meningsmåling. Hvis du ser på vårt valgresultat i 2007, eller meningsmålinger som ble gjort kun én uke før valget i 2011, så lå vi på rundt det samme som denne målingen viser. Så feil kan det bli, og vi gjorde et brakvalg i 2011. For oss er det viktig å påpeke at det politiske alternativet i Drammen står på stedet hvil, på tross av en lang periode med markant press, og det må prege dem, sier han.

- Ville du vært fornøyd hvis dette ble valgresultatet i 2015?

- Nei, det ville jeg ikke vært. Vår ambisjon er å gjøre et minst like bra valg som i 2011 og vi skal sørge for at alle i Drammen får bedre informasjon om alle de sakene som Høyre har fått til i byen som er av stor betydning for innbyggerne, sier Hansen til Dagsavisen Fremtiden.

Mer spennende enn forventet

Ved forrige lokalvalg knuste Høyre all politisk motstand, noe som har ført til at partiet i prinsippet kan ta alle politiske avgjørelser alene - uansett hva de andre måtte mene. Likevel har de samarbeidet med KrF og Venstre i store, viktige saker, men Gharahkhani mener det arbeidet som er gjort ikke er tilfredsstillende nok og at Høyre gjør som de vil.

- Denne målingen viser at det nå er åpent for flere, og langt mer spennende, alternative flertall i byen vår. Vi i Ap har fått med oss mange dyktige folk på laget og det tror jeg er fordi vi har lyttet til drammenserne, ikke på grunn av enkeltsaker. Det er nettopp på dette punktet Høyre har sviktet etter min mening, og derfor vil vi vise innbyggerne i Drammen at Ap er et åpent og nysgjerrig parti på alle områder, sier han.

ronny.johnsen@dagsavisen.no

Frp kraftig fram

Ronny Johnsen

Det borgerlige flertallet står fortsatt sterkt tross Høyres tilbakegang. Frp gjør et byks på den ferske meningsmålingen.

Fremskrittspartiet går betydelig fram på målingen og øker med 4,9 prosent til 13,9,  dersom drammenserne skulle stemt i dag. Det er leder i Frp Drammen, Jon Helgheim, svært fornøyd med.

– Dette er selvfølgelig veldig hyggelige tall for oss. Vi har jo både håp og tro på at innbyggerne legger merke til den innsatsen vi legger ned, så det er klart at dette er en hyggelig meningsmåling for oss i Drammen Frp, sier Helgheim.

– Hva tror du er årsaken til at dere går såpass kraftig fram?

– Vi har satt en del spørsmålstegn ved ting som er gjort i det politiske landskapet i Drammen og vi har tydelig endret profilen på politikken i byen, og det tror jeg folk legger merke til. I tillegg så setter vi fingeren på viktige ting i politikken som verken Høyre eller Arbeiderpartiet har brydd seg så mye om, sier han.

Jon Helgheim liker godt at Frp går kraftig fram i Drammen, samtidig som han ikke ser at det er krisestemning i Høyre. På tross av den dårlige meningsmålingen til Høyre, mener han at valgresultatet var så godt i 2011 at partiet ville slitt med å holde oppslutningen så god over lang tid.

– Det er vel ikke unaturlig når man får en så enorm oppslutning som Høyre fikk under valget i 2011, at man går noe tilbake. Man kan ikke forvente at man skal kunne klare å beholde en slik sterk posisjon over lang tid. Med litt stress rundt saker som har vært behandlet svakt, så kan det gi slike resultater.

Mer fra Dagsavisen