Nyheter

Stenger ølkranene, kino, svømmehall, teater og treningssentre

Idretts- og kulturinstitusjoner stenges fra midnatt etter at Drammen mandag vedtar nye koronaregler. Serveringsbransjen får holde åpent - men ikke servere alkohol.

Drammen-ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) gir sine kondolanser til den avdødes familie.

Drammens nye koronaforskrift ble vedtatt av Drammens politikere i et ekstraordinært formannskapsmøte mandag kveld.

Forskriften erstatter det politikerne vedtok 3. november. Siden smittetallene i Drammen har økt drastisk de siste to uker, ble det klart allerede et par dager senere at kommunen måtte stramme inn.

De nye reglene trer i kraft ved midnatt natt til 10. november og gjelder foreløpig fram til 1. desember. De er nesten identiske med dem Oslo vedtok forrige uke. De som bryter de nye reglene kan straffes av politiet, i henhold til smittevernloven.

Stenger ned kultur-Drammen

Kultur-Drammen blir stengt ned med de nye reglene. Kinoer, museer, bowlinghaller og konsertlokaler må stenge. Også treningssentre og svømmehaller stenger ned - med unntak av for eliteutøvere, skolesvømming og rehabilitering og lignende med arrangør. Barneidretten får også bruke idrettshaller til trening.

Biblioteker, fritidsklubber og religiøse forsamlingshus får holde åpne. Men også i religiøse forsamlingshus er det begrensninger på antall og hvilke arrangementer som kan arrangeres.

LES OGSÅ: Hele Danvik folkehøgskole i karantene

Ingen kan holde arrangementer innendørs, med noen få unntak - begravelser og bisettelser er lov, men med maks 50 gjester og overholdelse av avstandsreglene. Vielser og dåp kan arrangeres uten tilskuere.

Kamper, cuper og annet regnes som arrangementer og er kun tillatt for profesjonelle aktører.

Reglene gjelder også arbeidslivet. Påbud om at bedrifter i størst mulig grad skal ha hjemmekontor har vært gjeldende siden 3. november, men nå totalforbys seminarer, møter osv. som ikke er digitale.

Du kan lese hele forskriften her.

Stenger kranene

Et av de mest kontroversielle forslagene var at ølkranene må stenges. Utesteder og restauranter får holde åpent - med stenge smittevernregler - men ikke servere alkohol.

Dette har blitt debattert kraftig i forkant, og ble også tatt opp av flere under møtet. Ståle Sørensen (MDG) uttrykte bekymring for at de små, familieeide bedriftene er de som vil slite mest med de nye reglene. Han var tydelig:

– Dette tror jeg er den tristeste dagen jeg har vært borti som politiker. Dette kommer til å innebære konkurser, folk kommer til å slite. Helt uskyldige mennesker blir skadelidende, sa han.

Sørensen og MDG støttet likevel reglene, men kom med sterk kritikken mot regjeringa (se nederste avsnitt). De eneste som ikke gjorde det under møtet, var Frps representanter. Ulf-Erik Knudsen begrunnet sin motstand mot forslagene med konsekvensene for næringslivet og at tiltakene er for lite målrettet.

Mer smitte enn andre kommuner

Knudsen mente man burde ha fulgt Asker og Bærum, som tidligere mandag vedtok mindre inngripende regler enn de som innføres i Drammen.

Blant annet vedtok de å holde treningssentre åpne og å ikke stenge ned skjenkingen. Men han møtte motstand, blant annet fra sine opposisjonskolleger i Høyre:

– Drammen har 4,5 ganger så høy smitte som Asker. 3 ganger høyere enn Bærum, dobbelt så høy som Oslo per innbygger. Den forrige uka gikk smitte fra utelivet i Oslo opp fra 2 til 13 prosent, påpekte han. Høyres representanter uttalte videre at de mener forskriften er helt nødvendig for å få bukt med smitten nå.

Frp fremmet Asker og Bærums regler som forslag i møtet, men fikk ikke med seg noen andre partier.

Ordfører Monica Myrvold Berg (Ap) avsluttet møtet med et håp:

– Følger vi disse reglene nå, kan vi forhåpentligvis få en desember og en jul som ser helt annerledes ut. Min bønn er at vi er dyktige til å ta ansvar, og holde oss hjemme. Da vi vil se resultater, og forhåpentligvis kunne være med våre nære og kjære i jula, sa hun.

Sterk kritikk mot regjeringa

Noen politikere ga i møtet uttrykk for at de var kritiske til måten regjeringa etter deres syn hadde presset dem til å vedta disse reglene. Ståle Sørensen (MDG) valgte å komme med en protokolltilførsel som var krystallklar. I den skrev han blant annet at han mente saken var for dårlig utredet og at regjeringa hadde dyttet ansvaret for smittevern ned til kommunene, uten å komme med tiltak som hjelper næringslivet.

«Vi anser regjeringa som ansvarlig for tiltakene som innføres, og de økonomiske konsekvensene av det,» sto det. 

I tilførseslen sto det også at han så behovet for like regler i osloregionen, men mente regjeringa burde ha koordinert dette mer - og at det var uhdelig å bli bedt om å vedta en blåkopi av Oslos regler.

Protokolltilførsler er en ytring som kan legges ved protokollen fra møtet, underskrevet av flere av møtedeltakerne. Frps Ulf-Erik Knudsen tilsluttet seg også tilførselsen.