Rektor Monica Søhus var fremdeles ved godt mot da det ble kjent at det frivillige 11. skoleåret, som skal hindre utenforskap og frafall i skolen, var på den potensielle kuttlista til budsjettet.
– Jeg får meg ikke til å tro at de velger å kutte vekk et tiltak som kan vise til utelukkende gode resultater, sa hun til Dagsavisen Fremtiden i juni.
Men da rådmannen noen måneder senere la frem sitt endelige forslag til budsjett for de neste fire årene i formiddag, og det unike tilbudet ikke var å se på prioriteringslista, hadde optimismen falmet.
– Vi er kjempelei oss. Vi har visst det en stund, men når politikerne snakkes så mye om sårbare barn og unge, så er det klart at det gjør ekstra vondt.
Les også: Spår full klaff for årets Ung11-kull også
Velger videre utdanning
Det frivillige skoleåret «Ung11» ble startet i 2017, og tok i forrige skoleår imot 19 ungdommer. Dette er et tilbud til ungdommer som ønsker mer tid før de bestemmer seg for hva de vil gjøre videre. Så langt har praktisk talt alle deltakerne ved Ung11 fortsatt sin utdanning etter endt 11. skoleår.
Tiltaket har også vakt stor nasjonal interesse. Både TV2 og daværende NHO-direktør Kristin Skogen Lund har besøkt gjengen, som holder til i krysset Dronninggata og Hauges gate.
Les også: UNG11: – Her minner lærerne deg hele tiden på hva du er god til
Stadig flere elever
Rektor Monica Søhus understreker at hun har forståelse for at det er stram økonomi i kommunen, og at det må prioriteres. Nå er det opp til politikerne å bestemme om de vil følge rådmannens forslag.
– Jeg er spent på om de mener det når de snakker om sårbare barn. Nå sitter jeg her og banker hodet i veggen. Vi hadde ni modige elever første året, 14 det andre året, 18 det tredje året, og 23 i år. Hjertet mitt blør.
Totalt skal det kuttes rundt 88,9 millioner i kommunens tjenester i år. Og i årene fram mot 2024 vil det kuttes enda mer hvert år. Rådmann Elisabeth Enger sier at de derfor må se på tilbudene som ikke er ovpålagt, som ekstraåret på ungdomsskolen.
– Den økonomiske situasjonen er sånn at vi må ta bort mye vi gjerne skulle hatt. Det vi foreslår å kutte er ikke fordi vi ikke er fornøyde eller ikke vil ha tjenestene, men fordi vi må prioritere. Å få mer midler til helse og omsorg er en nødvendighet. Da må vi se på tjenester som ikke er lovpålagte, sier Enger, som svar på hvorfor kommunen velger å kutte i Ung11.
Å kutte det ekstra skoleåret sparer Drammen kommune for 3,9 millioner årlig.
Les også: – Lite å spare på å legge ned Ung11