Nyheter

Foreslår å utsette Åskollen ungdomsskole: – Vil mest sannsynlig forlate bydelen

Posisjonen ønsket både ny ungdomsskole og nytt sykehjem. Kommunens eldre innbyggere ble vinneren i rådmannens budsjett.

I rådmannens forslag til økonomiplan for de neste fire årene, ble det klart at det ikke vil være mulig å prioritere både bybru, Krokstadelva sykehjem og Åskollen ungdomsskole.

Hun foreslår derfor å utsette den nye omtalte Åskollen ungdomsskole til 2026, for å prioritere det enorme behovet for Krokstadelva sykehjem.

300 millioner gis hvert år til investeringer i prosjekter. Økonomiplanen går bare til 2024, noe som ville betydd 1,2 milliarder fordelt på fire år. Sykehjem og bybru koster alene 1,6 milliarder.

Rådmannen foreslår i stedet å gi 300 millioner per år over en seksårsperiode, slik får man ferdigstilt bybrua og sykehjemmet, samt setter av litt penger til Åskollen og Veiavangen de to siste årene (2025 og 2026).

– Det er mulig å igangsette Åskollen og Veiavangen mot slutten av seksårsperioden, sa Enger, som la opp til byggestart 2026 på Åskollen.

Les mer fra budsjettforslaget: Tøff budsjettrunde: Kutter 90 millioner og utsetter Åskollen ungdomsskole

Opp til politikerne

Bakgrunnen for det dramatiske forslaget er Drammens økonomiske situasjon. Rådmannen har det siste året varslet kutt som følge av kommunens høye driftsutgifter. Dette går på bekostning av de planlagte investeringene.

Posisjonen har allerede bedt rådmannen prioritere både sykehjemmet og ungdomsskolen, men dette mener rådmannen er urealistisk.

Hun har derfor satt av i overkant av én milliard kroner til sykehjemsbyggingen, som forventes ferdigstilt i 2024.

Det er opp til politikerne å vedta den endelige økonomiplanen i desember, men posisjonen er delt i ønsket om å prioritere skolen på Åskollen. Sykehjemmet er de alle enige om.

Alt taler derfor for at flertallet følger rådmannens prioritering rundt sykehjem og ungdomsskole.

Les også: Max uflaks? Brannsikring av turnloftet straks klar - men nå kan idretten stenges ned igjen

Forventer at politikerne holder løftet sitt

Det synes Stephan Jacobsson er fullstendig uakseptabelt.

Han bor med familien på Åskollen, og er med aksjonsgruppa svært engasjert i ungdomsskolen hans 10 år gamle datter skulle ha gått på da den var planlagt ferdigstilt i 2023.

Han er fremdeles i kampmodus, og har ikke mistet troen på at ungdomsskolen blir prioritert de neste fire årene.

– Det er heldigvis ikke rådmannen som tar avgjørelsen, men politikerne. Partiene som sitter i posisjonen har gått til valg på å jobbe for barn og unge, og for likhet i hele byen. Da forventer jeg at politikerne står ved det de har lovet.

Les også: Ekstrem økning i Drammen: 60 nye smittetilfeller siste døgnet

Vil ta «nødvendige grep»

Følger politikerne rådmannens forslag, sier Jacobsson det vil få store konsekvenser for livet til han og aldre beboere på Åskollen.

– Da vil både jeg og flere andre med stor sannsynlighet forlate bydelen. Idrettshallen faller sammen, grøntanlegget er ikke satset på. Vi kan ikke bo et sted der barn og unge blir konstant nedprioritert.

Han varsler også at kampen ikke er over om skolen blir utsatt.

– Vi har selvfølgelig forutsett dette, og kommer til å ta nødvendige grep for å få skolen vår. Det kan bli fryktelig kostbart for kommunen.

– Mener du at dere kommer til å ta rettslige skritt?

– Det vil jeg ikke svare på, sier Jacobsson.

På spørsmål om han mener det er lovstridig å nedprioritere skolen, svarer han «Det regner jeg med at Drammen kommune har full oversikt over», og ønsker ikke å utdype ytterligere hva han mener med dette.

– Vi er villig til å legge ned ned de kreftene vi må for å få skolen på plass. Det er totalt uakseptabelt å nedprioritere barn og unge. Det er de som er fremtiden.

Les tidligere saker om kampen for ungdomsskole på Åskollen:

Nyeste fra Dagsavisen.no: